Μπαράζ πλειστηριασμών με 22 σφυριά για σπίτια, οικοδομές και οικόπεδα σε δημοφιλείς περιοχές της Μυκόνου.

Μια από τις γνωστές περιπτώσεις είναι αυτή για τα ακίνητα της εταιρείας «Βικτώρια Τουριστικές Επιχειρήσεις», που βγαίνουν στο σφυρί από τα τέλη του 2021, χωρίς όμως να προσελκύουν το ενδιαφέρον, κάτι… σπάνιο για τη Μύκονο, αλλά όχι ανεξήγητο.

Πρόκειται ειδικότερα για 14 οριζόντιες ιδιοκτησίες οι οποίες βρίσκονται επί οικοδομής κτισμένης σε αγροτικό ακίνητο εμβαδού 4.200 τ.μ στη θέση «Φανάρι», της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Μυκόνο, με την ονομασία «Κουρίθρενα».

Η οικοδομή αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο που περιλαμβάνουν 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-αποθήκες και 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-διαμερίσματα.

Το οικόπεδο περιήλθε στην εταιρεία «Βικτώρια», μέσω αγοραπωλησίας τον Δεκέμβριο του 2001 και,  σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, έχουν οικοδομηθεί:

-Κτίριο 1 με ισόγειο κάτω στάθμης 745 τ.μ. με κύρια χρήση και πρώτου ορόφου 578 τ.μ. με επίσης κύρια χρήση (σύνολο 1323 τ.μ. ) και
-Κτίριο 2 με ισόγειο κάτω στάθμης 96 τ.μ. με κύρια χρήση και πρώτου ορόφου 21 τ.μ. με επίσης κύρια χρήση (σύνολο 117 τ.μ.).
Επίσης κατά την ίδια έκθεση στις θέσεις αποθηκών διαπιστώνεται η ύπαρξη αυθαίρετων οικιών 1082 τ.μ. και 356,50 τ.μ.

Όπως αναφέρεται, τo συγκρότημα κατοικιών εντός του γηπέδου βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Ακόμη, λόγω της μη ταύτισης των συμβολαιογραφικών εγγράφων με την πραγματικότητα απαιτείται τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Στο παρελθόν, έγιναν τουλάχιστον δύο προσπάθειες πλειστηριασμού χωρίς αποτέλεσμα και τώρα ο επόμενος έχει προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 20% (στο 80% της αρχικής). Πρόκειται για 14 ταυτόχρονους πλειστηριασμούς για τις αντίστοιχες οριζόντιες ιδιοκτησίες (κατοικίες και αποθήκες) με τις τιμές πρώτης προσφοράς να ξεκινούν από τις 8.800 ευρώ και να φτάνουν τις 443.000 ευρώ, και με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 1,02 εκατ. ευρώ.

Στην περιοχή Φανάρι

Στην ίδια περιοχή (Φανάρι-Κουρίθρενα) βρίσκεται ένα ακόμη ακίνητο της ίδιας εταιρείας. Πρόκειται για έξι αυτοτελείς, ανεξάρτητες και διηρημένες οριζόντιες ιδιοκτησίες επί αγροτικού κτήματος εμβαδού 4.018,42 τ.μ. που διαθέτει απεριόριστη θεά προς τη θάλασσα.

Το οικόπεδο είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο και βρίσκεται εκτός οικισμού . Τμήμα του έχει απαλλοτριωθεί λόγω της χάραξης του αιγιαλού και άλλο τμήμα του εμπίπτει εντός της ζώνης παραλίας.

Σημειώνεται ότι οι προαναφερόμενες 6 οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν έχουν υλοποιηθεί και, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, στη θέση τους υφίσταται κτίσμα με ισόγειο 1442 τ.μ. και πρώτο όροφο 361 τ.μ., τα οποία χαρακτηρίζονται και σε αυτή την περίπτωση «σε κακή κατάσταση».

Το ακίνητο έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 19 Απριλίου με επισπεύδουσα την Intrum και με τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.813.000 ευρώ.

Τα οικόπεδα με… θέα θάλασσα

Για τις 17 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για δύο οικόπεδα με…θέα θάλασσα στην ίδια περιοχή (Φανάρι) που ανήκουν στην εταιρεία Ρόδον Ελλάς.

Πρόκειται ειδικότερα για ένα αγροτεμάχιο, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός ΓΠΣ , εκτός ΖΟΕ και εκτός οικισμού με έκταση, σύμφωνα με το κτηματολογικό διάγραμμα 4.196 τ.μ. Το δεύτερο αντίστοιχο αγροτεμάχιο είναι και αυτό άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός ΓΠΣ εντός ΖΟΕ και εκτός οικισμού ενώ έχει έκταση σύμφωνα με το κτηματολογικό διάγραμμα 4.208 τ.μ. Τα εν λόγω αγροτεμάχια αποκτήθηκαν από την Ρόδον Ελλάς το 2006.

Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Intrum και οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν οριστεί σε 420.000 ευρώ και 422.000 ευρώ αντίστοιχα.

Στα αζήτητα οι βίλες στον Κούνδουρο

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση δύο ημιτελών πολυτελών βιλών σε μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του νησιού, τον Κούνδουρο, που βγήκαν στο σφυρί για δεύτερη φορά την Τετάρτη 29 Μαρτίου, με τιμή εκκίνησης στα 3,4 εκατ. ευρώ, αλλά έμειναν στα αζήτητα…

Πρόκειται ειδικότερα, για ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 4.080 τ.μ.,εκτός σχεδίου πόλεως, όπου υπάρχουν σήμερα δυο ημιτελείς κατοικίες. Οι οικοδομές κατασκευάσθηκαν με οικοδομική άδεια του 1994, η οποία αναθεωρήθηκε το 2004 από τη Δ/νση Πολεοδομίας Κυκλάδων και αποπερατώθηκαν με νέα άδεια 2008.

Η μία κατοικία αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και αποτελείται από υπόγειο, με χρήση αποθηκευτική, ισόγειο και πρώτο όροφο με χρήση κατοικίας.

Η δεύτερη κατοικία αναπτύσσεται σε δυο στάθμες και αποτελείται από υπόγειο, με χρήση αποθηκευτική, ισόγειο και πρώτο όροφο με χρήση κατοικίας.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, οι κατοικίες είναι ημιτελείς σε προχωρημένο όμως στάδιο ολοκλήρωσης, ενώ ο σκελετός του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο έχουν κατασκευαστεί δυο πισίνες (μια για κάθε κατοικία).

Άλλαξε χέρια το συγκρότημα της Pianeta Terra

Σε δύο φάσεις άλλαξε χέρια το συγκρότημα κατοικιών που ανήκε στην εταιρεία “Pianeta Terra” και το οποίο βρίσκεται στην δημοφιλή τουριστικά περιοχή του Ορνού.

Πρόκειται ειδικότερα για πέντε μεζονέτες και ένα διαμέρισμα που αναπτύσσονται σε δύο ξεχωριστά οικόπεδα και οι οποίες διαθέτουν κοινή πισίνα. Το εμβαδό τους κυμαίνεται από 55,33 τ.μ. έως 63,65 τ.μ. ενώ οι επιφάνειες αποκλειστικής χρήσης τους από 9,63 τ.μ. έσω 88,49 τ.μ. Η συνολική τιμή εκκίνησης ήταν στα 1.704.000 ευρώ.

Στις 27 Ιουλίου 2022 έγινε ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Cepal, για τις έξι οριζόντιες ιδιοκτησίες του συγκροτήματος και τελικά πουλήθηκαν οι τέσσερις από αυτές ενώ για τις δύο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Οι αρχικές τιμές τους κυμαίνονταν από 266.000 ευρώ έως και 293.000 ευρώ και όσες άλλαξαν χέρια τότε έπιασαν αρκετές χιλιάδες παραπάνω.

Για παράδειγμα μεζονέτα με τιμή εκκίνησης 283.000 ευρώ κατακυρώθηκε στις 320.000 ευρώ, άλλη με τιμή εκκίνησης 282.000 ευρώ «έκλεισε» στις 300.001 ευρώ, ενώ μια τρίτη με αρχική τιμή 293.000 ευρώ κατακυρώθηκε στις 300.000 ευρώ.

Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 έγινε ο δεύτερος πλειστηριασμός για τις δύο εναπομείνασες ιδιοκτησίες που άλλαξαν και αυτές χέρια. Η μία βγήκε με τιμή εκκίνησης 234.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 315.000 ευρώ και η δεύτερη με τιμή εκκίνησης 229.600 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 380.000 ευρώ.

Η μεζονέτα στον «Κάτω Διακόφτη»

Στις 3 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί μια κατοικία που βρίσκεται εντός συγκροτήματος στην περιοχή «Κάτω Διακόφτης». Ο πλειστηριασμός με επισπεύδουσα την doValue στρέφεται κατά της Ιντερμόντε Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία και αφορά το δικαίωμα πλήρους κυριότητας μιας κατοικίας που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο και αναπτύσσεται επί αγροτεμαχίου αρτίου και οικοδομήσιμου επιφάνειας 5.048,80 τ.μ.

Το υπόγειο έχει επιφάνεια 130,80 τ.μ. εκτείνεται κάτω από τις βεράντες του ισογείου, περιλαμβάνει απόληξη κλίμακας με χωλ, με πολυκουζίνα, σαλόνι και τρία υπνοδωμάτια με ιδιαίτερα λουτρά. Η μεσαία στάθμη-ισόγειο έχει επιφάνεια 50,26 τ.μ., περιλαμβάνει καθιστικό με τζάκι, τραπεζαρία, W.C. και πάσο πλέον ημιυπαίθριων χώρων και ο πρώτος όροφος έχει επιφάνεια 27,12 τ.μ., πλέον βεράντας και εξώστου, περιλαμβάνει κύριο υπνοδωμάτιο με ιδιαίτερο λουτρό και dressing-hall.

Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς καθώς οι τρεις παραπάνω οριζόντιες ιδιοκτησίες μπορούν να διατεθούν μόνο σαν ένα ενιαίο ακίνητο έχει οριστεί στα 1.076.000 ευρώ.

Για τις 3 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ένας ακόμη πλειστηριασμός που αφορά ακίνητο στην περιοχή του Κάτω Διακόφτη. Πρόκειται οριζόντια ιδιοκτησία-κατοικία υπερυψωμένου ισογείου με εμβαδόν 24 τ.μ., που βρίσκεται σε συγκρότημα ανεξάρτητων πλην ομοιογενών αυτοτελών κατοικιών, κτισμένων σε οικόπεδο επιφάνειας 4.023,00 τ.μ.

Κατά την έκθεση εκτίμησης φαίνεται να έχει συνενωθεί με κτίσμα ισογείου 76 τ.μ., το οποίο θεωρείται αυθαίρετο. Το κόστος τακτοποίησης υπολογίζεται σε 20.000 ευρώ και έχει αφαιρεθεί από την αξία του ακινήτου.
Επισπεύδουσα είναι η do Value και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 345.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγουν οι πλατφόρμες για ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο

Γιατί η Fitch αναβάθμισε τη Μυτιληναίος – Ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα η εταιρεία

Ελληνικά ξενοδοχεία: Με τζίρο 8,62 δισ. ευρώ, +2,4% έναντι του 2019 και επενδύσεις 621 εκατ. ευρώ το 2022 (πίνακες)