Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται να χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού και μετά το καλοκαίρι, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιοακίμ Νάγκελ.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας και αποτελεί επί του παρόντος το «βαρόμετρο» των αξιωματούχων της ΕΤ για τις διακυμάνσεις των τιμών, δεν θα επιβραδυνθεί γρήγορα, δήλωσε ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ την Παρασκευή στη Νιιγκάτα της Ιαπωνίας, σε μια συνάντηση της Ομάδας των Επτά με επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών.

«Υπάρχει συναίνεση στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν», ανέφερε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης. «Τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αναθεωρήσουμε την άποψή μας ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και αυτό ισχύει και για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».

Οι παρατηρήσεις του Νάγκελ αποτελούν το ισχυρότερο μήνυμα που έχει δώσει μέχρι στιγμής ότι οι δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας που προβλέπουν ευρέως οι οικονομολόγοι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ενδέχεται να μην είναι επαρκείς για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%. Τα σχόλια έρχονται μία ημέρα μετά την έρευνα της ΕΚΤ που έδειξε ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές μετατοπίζονται αρκετά υψηλότερα τα επόμενα χρόνια.

Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρχίζουν επίσης να αποδέχονται ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ίσως χρειαστεί να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο για να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο η αύξηση των τιμών, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Οι… εκλογές στην Τουρκία η αιτία για την τραγωδία με νεκρούς στο εργοστάσιο της Mercedes

Ανάπτυξη 0,1% στη Βρετανία το πρώτο τρίμηνο – «Βαρίδι» ο πληθωρισμός

DBRS για εκλογές στην Τουρκία: Όποιος κι αν κερδίσει οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι θα παραμείνουν (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ