Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε, όπως είπε, απαράδεκτους όρους που παρουσίασε η Χαμάς για μια νέα συμφωνία ομήρων. «Η Χαμάς απαιτεί, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων μας, το τέλος του πολέμου, την απόσυρση των δυνάμεών μας από τη Γάζα», είπε ο Νετανιάχου σε μια δήλωση. Συμπλήρωσε ότι η Χαμάς απαιτεί επίσης την απελευθέρωση των μαχητών που σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους τον Οκτώβριο. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να καταστρέψει τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Αν συμφωνούσαμε σε αυτό, οι στρατιώτες μας θα είχαν πέσει μάταια και η επόμενη 7η Οκτωβρίου θα ήταν μόνο θέμα χρόνου», είπε. Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο να επιστρέψει όλους τους ομήρους στα σπίτια τους, αλλά «οι όροι που προτείνει η Χαμάς υπογραμμίζουν ένα απλό σημείο – δεν υπάρχει υποκατάστατο της νίκης. Μόνο η ολοκληρωτική νίκη θα εξασφαλίσει την εξάλειψη της Χαμάς και την επιστροφή όλων των ομήρων μας», είπε.

Η δημόσια και πολιτική πίεση για την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα τους κλιμακώνεται. Το Σαββατοκύριακο μέλη της οικογένειας διαδήλωσαν μπροστά από την ιδιωτική κατοικία του Νετανιάχου καλώντας τον να «σταματήσει την εκτέλεση» των υπόλοιπων ομήρων. Την Κυριακή κατασκήνωσαν μπροστά από την επίσημη κατοικία του στην Ιερουσαλήμ.

Ο Γκάντι Άιζενκοτ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι «είναι αδύνατο να επιστρέψουν ζωντανοί οι όμηροι στο εγγύς μέλλον χωρίς συμφωνία».

«Και όποιος λέει διαφορετικά λέει ψέματα στο κοινό», είπε ο Αϊσενκότ, πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Επίσημα 132 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, αν και 27 είναι γνωστό ότι είναι νεκροί. Από αυτούς, οι 121 είναι Ισραηλινοί και άλλοι 11 είναι ξένοι υπήκοοι από την Ταϊλάνδη, το Νεπάλ, την Τανζανία, τη Γαλλία και το Μεξικό. Δεκαεννέα είναι γυναίκες.

Διαβάστε ακόμη

Μετωπική σύγκρουση για τα τιμολόγια ρεύματος – Προς διεύρυνση η «χρωματική παλέτα»

Πληρωμές με IRIS ακόμα και στο… περίπτερο

Η όμορφη εκδρομή (που δεν πούλησε), τα νέα μέτρα του Κ.Μ για την οικογένεια και τη στέγη, το statement του Βορίδη και ο νέος φόρος στην ενέργεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ