Τις πρώτες απώλειες τριμήνου μετά το 2020 ανακοίνωσε το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας και του κόσμου, μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν στις αγορές τα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το επενδυτικό ταμείο, που έχει έδρα στο Όσλο, έχασε 74 δισ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 4,9%.

Επίσης, σημείωσε πτώση 5,2% στις μετοχές και 4,8% στο σταθερό εισόδημα.

Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εισηγμένων στον κόσμο αντιμετώπισε επιδείνωση στις προοπτικές του, προτού η πλήρης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πλήξει τις παγκόσμιες αγορές.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Trond Grande, το ταμείο, που πέρυσι απέδωσε 14,5%, μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο βρίσκεται «ακόμα σε πτώση, αλλά όχι μεγάλη», ενώ πρόσθεσε ότι η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί «σημαντικά λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία».

«Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι αυτό είναι μια πολύ θεμελιώδης αλλαγή, ειδικότερα στην ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και στην παγκόσμια πολιτική», είπε ο Trond Grande σε συνέντευξή του. «Το γεγονός ότι το χρηματιστήριο δεν αντιδρά περισσότερο σε μια τέτοια αβεβαιότητα, μας φαίνεται λίγο περίεργο, χωρίς να υπάρχει κάποια σαφής εξήγηση για αυτό».

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος, Nicolai Tangen, είχε προειδοποιήσει τον Ιανουάριο ότι η ανάπτυξη των τελευταίων 25 ετών δεν είναι πιθανό να συνεχιστεί, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τις αγορές μετοχών σε ιστορικά υψηλά και τον πληθωρισμό να θεωρείται ότι θα παραμείνει «υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με το επενδυτικό ταμείο, οι μη εισηγμένες συμμετοχές σε ακίνητα σημείωσαν άνοδο 4,1%, αν και αυτές αντιπροσωπεύουν ποσοστό μιρκότερο από το 3% των επενδύσεών του.

Στις 27 Φεβρουαρίου η Νορβηγία αποφάσισε να αποσύρει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από το επενδυτικό ταμείο, ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισε προβλήματα με την εφαρμογή αυτής της απόφασης, αφού η Ρωσία απαγόρευσε στους ξένους επενδυτές να εκτελούν συναλλαγές στα χρηματιστήριά της.

Η Norges Bank έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει με σύσταση σε ό,τι αφορά την άρση του παγώματος των επενδύσεων του ταμείου στη Ρωσία, μόλις οι αγορές λειτουργήσουν σχεδόν κανονικά, μαζί με πιο λεπτομερείς συστάσεις για την πραγματοποίηση της πώλησης.

Διαβάστε ακόμη

Citigroup: Αισιόδοξη για τις τράπεζες, επιφυλακτική για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Κέρδη στις ευρωαγορές: Εταιρικά αποτελέσματα και Ουκρανία στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών

Boring Company: Στα $5,7 δισ. η αποτίμηση της εταιρείας του Έλον Μασκ που θέλει να λύσει το κυκλοφοριακό