Το ενδεχόμενο κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων έθεσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς ντε Γκίντος, στους υπουργούς Οικονομικών, κατά την τακτική συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, εξηγώντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χρηματοπιστωτικός κλάδος μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ο Λουίς ντε Γκίντος ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένες από ό,τι οι τράπεζες των ΗΠΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Λουίς ντε Γκίντος επισήμανε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κινδυνεύουν κάποιες τράπεζες λόγω των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και υπογράμμισε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει επέκταση του κινδύνου. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η παραπάνω συζήτηση πραγματοποιήθηκε πριν από την κατάρρευση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse, η οποία ώθησε την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να της προσφέρει ένεση ρευστότητας.

Ακόμη, ο Λουίς ντε Γκίντος αναφέρθηκε στην πιθανή αντίθεση ανάμεσα στην αποστολή της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό και την ενδεχόμενη ζημία που θα μπορούσε να προκληθεί από την αύξηση των επιτοκίων σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε ακόμη

WSJ: Κεφαλαιακή ενίσχυση στη First Republic εξετάζουν JP Morgan και Morgan Stanley

Κομισιόν: Πράσινη ενέργεια made in the EU – Αυτές είναι οι προτάσεις

Λίντνερ: Η Γερμανία διαθέτει σταθερό τραπεζικό σύστημα και αποτελεσματική εποπτική Αρχή