Τα θετικά σημάδια στην ευρωπαϊκή οικονομία δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποφύγει την τεχνική ύφεση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στο Bloomberg TV.

«Από το φθινόπωρο έχουμε δει κάποια θετικά σημάδια», είπε ο Ντομπρόβσκις την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Μερικά από αυτά είναι η πτώση των τιμών της ενέργειας «χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως επειδή οι αποθήκες αερίου μας ήταν γεμάτες στις αρχές του χειμώνα» και ο χειμώνας είναι σχετικά ήπιος μέχρι στιγμής.

Ο Ντομπρόβσκις έκανε αναφορά στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά και στα μέτρα αντίδρασης της ΕΕ στην κρίση,  στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης που βοηθά τις οικονομίες των κρατών μελών. «Συνεπώς όντως περιμένουμε πιο περιορισμένη οικονομική συρρίκνωση γύρω στο τέλος του έτους από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ίσως μπορούμε επίσης να ξεφύγουμε από αυτήν την τεχνική ύφεση», είπε.

Ο Ντομπρόβσκις είπε ότι ο πληθωρισμός «φαίνεται να έχει κορυφωθεί, μειώθηκε αισθητά τον Δεκέμβριο», αλλά σημείωσε ότι «ο βασικός πληθωρισμός παραμένει ακόμη υψηλός, οπότε ναι, υπάρχουν θετικά σημάδια, αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση».

Ο Ντομπρόβσκις συναντήθηκε την Τρίτη με την εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο Κάθριν Τάι με την οποία συζήτησε τις ανησυχίες της Ευρώπης σχετικά με το νομοσχέδιο για το κλίμα ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για την ΕΕ, ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων πράσινων τεχνολογιών μόνο σε εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Για να τονωθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και να αποφευχθεί η απώλεια θέσεων εργασίας και επενδύσεων, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο την Τρίτη από το Νταβός για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας. Η πρωτοβουλία θα απλουστεύσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης και θα εξετάσει το ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών για τη στήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη

«Κλείδωσε» για τις 14 Μαΐου η ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία

ΔΥΠΑ: «Πράσινο φως» για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των 116 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης

Αναβάθμιση των εφαρμογών του «ΕΡΓΑΝΗ» – Μερική διακοπή λειτουργίας