Η Nvidia Corp. σχεδιάζει να συμβάλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που σχετίζεται με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην Ιαπωνία για να καλύψει τη ζήτηση σε μια χώρα που επιθυμεί να αποκτήσει πλεονέκτημα στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η εταιρεία που εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια θα επιδιώξει να συνεργαστεί με ιαπωνικούς ερευνητικούς οργανισμούς, εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις για τη δημιουργία εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατά τη διάρκεια εναρκτήριων δηλώσεων σε συνάντηση με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομίας Yasutoshi Nishimura την Τρίτη. Η Nvidia θα δημιουργήσει ένα ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης και θα επενδύσει σε τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις και θα εκπαιδεύσει το κοινό στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ο Huang.

Τα τσιπ γραφικών της Nvidia, τα οποία επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες δεδομένων εκτελώντας υπολογισμούς παράλληλα, έχουν γίνει το κορυφαίο εργαλείο για την εκπαίδευση υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης. Οι τιμές για τα τσιπ της Nvidia έχουν εκτοξευθεί καθώς εταιρείες και κυβερνήσεις αγωνίζονται να αναπτύξουν τις δικές τους ικανότητες τεχνητής νοημοσύνης. Ο Huang νωρίτερα αυτή την εβδομάδα συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει προτεραιότητα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

«Θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εργοστασίων AI εδώ στην Ιαπωνία, έτσι ώστε η Ιαπωνία να μπορεί να επεξεργαστεί τα δεδομένα της κοινωνίας και να δημιουργήσει νοημοσύνη για την κοινωνία και τη βιομηχανία», δήλωσε ο Huang.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Τόκιο προσπαθεί να ανακτήσει την τεχνολογική ηγεσία αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του στην επιστήμη των υλικών και στα εργαλεία κατασκευής τσιπ και παρέχοντας επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών αιχμής. Αλλά έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τη μερίδα του λέοντος από τα κέρδη που σχετίζονται με τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη μέχρι στιγμής. Ο Huang δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να οικοδομήσει το δικό της οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

«Η Ιαπωνία διαθέτει όλη την τεχνική τεχνογνωσία, τη βιομηχανική ικανότητα για να δημιουργήσετε τη δική σας τεχνητή νοημοσύνη ακριβώς εδώ στην Ιαπωνία», δήλωσε ο Huang στον Nishimura, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία διαθέτει τεχνογνωσία δεκαετιών στη μεγατρονική, την κατασκευή και τη ρομποτική.

Η Ιαπωνία μπορεί να δημιουργήσει τη δική της υποδομή τεχνητής νοημοσύνης, αξιοποιώντας τα ιαπωνικά δεδομένα και να δημιουργήσει τη δική της τεχνητή νοημοσύνη, είπε. «Δεν υπάρχει λόγος να εξάγουμε τα δεδομένα της Ιαπωνίας. Δεν υπάρχει λόγος να εξάγουμε την τεχνητή νοημοσύνη της Ιαπωνίας».

Η Nvidia προμηθεύει τσιπ σε ιαπωνικές εταιρείες όπως η SoftBank Corp., η NEC Corp., οι βραχίονες υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων της Nippon Telegraph & Telephone Corp. καθώς και η Sakura Internet Inc. και η Mitsui & Co., δήλωσε ο Jensen. Όλες είναι εγκλωβισμένες σε έναν αγώνα δρόμου για την κατασκευή υποδομών τεχνητής νοημοσύνης ειδικά για την Ιαπωνία. Οι μετοχές της Sakura Internet σημείωσαν άλμα 7,6% για να κλείσουν στα 1.927 γεν, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν οκτώ ετών. Η SoftBank και η NTT παρουσίασαν μικρή μεταβολή, ενώ η NEC υποχώρησε κατά 3,6%, ενώ η Mitsui έχασε 1,4%.

«Για να μπορέσει η Ιαπωνία να αναπτύξει τη δική της γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, χρειαζόμαστε τις GPU της Nvidia. Δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς συνεργασία», δήλωσε ο Nishimura. «Θα ήθελα να δω την Ιαπωνία να ηγείται παγκοσμίως στην καινοτομία μέσω της εμβάθυνσης της συνεργασίας με την Nvidia».

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Δημιουργείται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας

Ευρωζώνη: Στο «χείλος» της ύφεσης – Υποχώρησε στο 47,5 ο σύνθετος PMI

ΑΑΔΕ: Οριστική ανάκληση άδειας και πρόστιμο €50.000 σε πρατήριο υγρών καυσίμων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ