Στα πρόθυρα της ύφεσης η Ευρωζώνη τον Νοέμβριο όπως δείχνει ο σύνθετος PMI, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 47,5 από 47,8 τον Οκτώβριο. Η Ιρλανδία κατέγραψε υψηλό τριών μηνών στο 52,3, ενώ η Ισπανία σημείωσε χαμηλό τριών μηνών στο 49,8. Η Ιταλία ανέφερε υψηλό δύο μηνών στο 48,1 και η Γερμανία είδε υψηλό τεσσάρων μηνών στο 47,8. Η Γαλλία παρέμεινε αμετάβλητη, με τον δείκτη PMI της να παραμένει σταθερός στο 44,6.

Ο δείκτης PMI Services της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο παρουσίασε μικρή βελτίωση, με τελικό αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 48,7, από 47,8 τον Οκτώβριο. Ο PMI Composite παρουσίασε επίσης άνοδο, φθάνοντας στο 47,5 από 46,5 τον προηγούμενο μήνα.

Ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, δήλωσε: «Ο τομέας των υπηρεσιών διατήρησε την καθοδική του πορεία τον Νοέμβριο». Σημείωσε ότι η μέτρια βελτίωση του δείκτη δραστηριότητας προσφέρει λίγη αισιοδοξία για ταχεία ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον. Ο De la Rubia υπογράμμισε επίσης ανησυχητικές τάσεις, όπως η πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση των νέων επιχειρήσεων και οι υποτονικές επιχειρηματικές προσδοκίες, οι οποίες παραμένουν «πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο”».

Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης, όπως συνάγεται από αυτούς τους δείκτες PMI, δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο De la Rubia ανέφερε: «Σύμφωνα με την πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ nowcast, λαμβάνοντας υπόψη τους τελευταίους δείκτες PMI, προβλέπεται πτώση του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο». Προειδοποίησε ότι αν δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης ορίζουν την ύφεση, η Ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα «στο χείλος» της ύφεσης.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: H ελληνική οικονομία θα τα πάει καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και το 2024

Πρόστιμα 670.000 ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης σε doValue και Cepal

ΕΤΑΔ: Προκήρυξη Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για το Τουριστικό Περίπτερο Πηγών Λούρου Ιωαννίνων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ