Προς το παρόν, μια σύμπτωση ευνοϊκών δεδομένων και χρονοδιαγράμματος, πέραν των άλλων, φαίνεται να δικαιώνει την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Recep Tayipp Erdogan στην οικονομική ορθοδοξία, η οποία θεωρεί ότι ο δανεισμός μειώνεται όταν αυξάνονται τα επιτόκια, περιορίζοντας τον πληθωρισμό καθώς οι καταναλωτές δαπανούν λιγότερα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πιστεύει ότι το αντίθετο είναι αληθινό, δηλαδή ότι οι χαμηλότεροι συντελεστές μειώνουν την αύξηση των τιμών.

Χάρη σε μια πιο σταθερή λίρα, χαμηλή ζήτηση μετά την ύφεση και βασικές επιδράσεις, ο τουρκικός πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι σύντομα σε μονοψήφια ποσοστά για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών. Και η κεντρική τράπεζα σχεδόν σίγουρα θα υποχρεωθεί την Πέμπτη σε περικοπή έως και 4 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μερικούς αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Οι περισσότεροι βλέπουν μείωση κατά 275 μονάδες βάσης στο 17%.

Αλλά οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι ο Erdogan ενδέχεται να συγχέει τη συσχέτιση με την αιτιώδη συνάφεια. Μεγάλο μέρος της πίστης για αποπληθωρισμό και για ύπαρξη χώρου μείωσης των επιτοκίων θα έπρεπε να οδηγήσει στην υπερβολική νομισματική αυστηρότητα που εφαρμόστηκε πέρυσι. Και ασκώντας όλο και μεγαλύτερη επιρροή στη νομισματική πολιτική, ο Erdogan κινδυνεύει να καταστρέψει ό, τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας.

 

Επιπλέον, τα οφέλη από την πολιτική κινήτρων θα μπορούσαν να είναι βραχύβια, αν προκληθεί μια αντίδραση στην αγορά και ξεκινήσει ένας ακόμα κύκλος πληθωρισμού και αναταραχής νομισμάτων.

Μόλις πέρυσι, η κεντρική τράπεζα δέχθηκε πιέσεις από τον Erdogan να μείνει μακριά από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς η εμπλοκή του συμβάλλει σε κατακόρυφη πτώση της λίρας, αφήνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας ευάλωτα σε ένα αναζωογονητικό δολάριο.