Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι αγοραστές στη Μόσχα μπορούν ακόμα να έχουν γιαούρτι Activia, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες Oral-B και ορούς L’Oréal. Ορισμένα προϊόντα έχουν «ξεμείνει» από την εποχή πριν από τον πόλεμο, αλλά πολλά από αυτά τα αγαθά η Μόσχα συνεχίζει να τα προμηθεύεται αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες με «φυλάκια» στο κράτος παρία.

Και εάν αυτές οι εταιρείες αλλάξουν γνώμη σχετικά με την παραμονή τους στη χώρα καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενους νομικούς κινδύνους και κινδύνους για τη φήμη τους, πλέον βρίσκονται μπροστά σε μία άλλη πρόκληση: το Κρεμλίνο κάνει πιο ακριβή την αποχώρησή τους.

Ενώ δεν υπάρχουν κυρώσεις από τη Δύση στον τομέα των καθημερινών καταναλωτικών προϊόντων, οι περιορισμοί σε ρωσικές τράπεζες και ιδιώτες έχουν κάνει πιο δύσκολη τη λειτουργία των εταιρειών στη χώρα. Όμιλοι που έβλεπαν με καλό μάτι την επιλογή να παραμείνουν στη χώρα, όπως η Colgate, η Procter & Gamble και η L’Oréal, πρέπει να πετύχουν μια εξαιρετικά δύσκολη χρυσή τομή: Πρέπει να προστατεύσουν τα αποτελέσματα και το προσωπικό τους στη Ρωσία, να διατηρήσουν τη βάση τους σε μια μεγάλη αγορά και να συντηρήσουν το ηθικό προφίλ τους, πληρώνοντας παράλληλα φόρους στο Κρεμλίνο.

Όσο πιο αργά φύγετε φύγετε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι», είπε ο Ναμπί Αμπντουλάερβ, της συμβουλευτικής εταιρείας Control Risks. Η κυβέρνηση έχει περιορίσει τις συμφωνίες και τώρα απαιτεί έκπτωση 50% σε οποιαδήποτε πώληση. Μιλώντας για το πρόσθετο κόστος της αποχώρησης, ο Πεσκόφ είπε ότι «η αγορά είναι αυτή που είναι» και πρόσθεσε, «οι εταιρείες εξέρχονται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της αγοράς». Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι, επειδή η οικονομία της Ρωσίας δεν είχε τόσο άσχημες επιδόσεις όπως αναμενόταν πέρυσι – συρρικνώθηκε μόνο κατά 2,5% – υπάρχουν ακόμη περιθώρια κέρδους, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Την Πέμπτη, η Unilever προειδοποίησε τους επενδυτές για τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο που συνδέεται με την έξοδο από τη ρωσική αγορά. Ξεχωριστά, η British American Tobacco αύξησε τις προβλέψεις της για πιθανές απώλειες σε περίπτωση που πραγματοποιήσει έξοδο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Έρχεται νέα ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι αποκαλύπτει έρευνα για την Ελλάδα

Success story γίνονται τα ελληνικά καλλυντικά – Πώς κινούνται Sarantis, Κορρές, Apivita, Frezyderm (pics)