Νέα ρύθμιση, «πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες» για τις ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα «κλειδώνουν» οι νέες παρεμβάσεις, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί μία κουλτούρα πληρωμών.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος και τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό θα αποφασίσουν τα νέα μέτρα στήριξης.

Σχετικά με τις 120 δόσεις για ρύθμιση οφειλών και αν υπάρχει κάποιο νέο σχέδιο ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «αν ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχουν πάντα 120 δόσεις τότε δεν θα πληρώνει κανένας». «Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα και αυτόν που ξεκίνησέ τώρα να τα φέρνει δύσκολα»,

Όπως έγραψε το newmoney, το σχέδιο προβλέπει και πάνω από 70 ή 80 δόσεις σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι το νέο πρόγραμμα δόσεων να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Θα αφορά νέα χρέη, όχι όμως όσα έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2023, τα οποία θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς ή να έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση με 24 ή έως 48 δόσεις.

Τα σενάρια που εξετάζονται σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι τα εξής:

1. Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

2. Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης. Έτσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Στη αρχική ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί περισσότεροι από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, πλην όμως στην πορεία αρκετοί την έχασαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρέη πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-48 δόσεις). Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001 – 300.000 ευρώ.

Το πακέτο στήριξης

Από εκεί και πέρα και με βάση της δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, θα έρθουν και άλλα μέτρα στήριξης, εκτός από το Market pass που η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και οι πληρωμές θα ξεκινήσουν αρχές Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη

Eπιθεώρηση Εργασίας: Έρχονται περισσότεροι έλεγχοι σε επιχειρήσεις

Πάνω από 28.000 νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία – Ανησυχία ότι ο αριθμός θα «διπλασιαστεί»

H ιστορία της Prada: H αριστερή κληρονόμος που μετέτρεψε ένα μικρό μαγαζί σε αυτοκρατορία της μόδας