Σε ένα αρχοντικό οίκημα του 19ου αιώνα στο κεντρικό Βελιγράδι, όπου οι γραφειοκράτες σχεδιάζουν μερικά από τα πιο σημαντικά επόμενα βήματα της Σερβίας στο εξωτερικό, ο 64χρονος Ιβάν Μρκιτς ασχολείται με την αποσυσκευασία κιβωτίων γεμάτα βιβλία, ερευνητικά έγγραφα και χάρτες που χρειάζεται κάποιος για να γίνει εξπέρ στα θέματα της Κίνας και μάλιστα γρήγορα!

Ο κ. Μρκιτς είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κι αναμένει ότι οι επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ και το Πεκίνο θα ρίξουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ανατολική Ευρώπη. Συνεπώς, ο υπουργός θέλει η Σερβία – μεταξύ των φτωχότερων χωρών της ευρύτερης περιοχής- να είναι έτοιμη. Για δεκαετίες, τα χρήματα των Η.Π.Α. τροφοδότησαν εργοστάσια χάλυβα και αυτοκινητοβιομηχανίες στην μετακομμουνιστική Ευρώπη, αλλά η περιοχή τώρα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην Κίνα, ώστε η μεγάλη χώρα της Άπω Ανατολής να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την απομονωτική στροφή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

“Ορισμένες φορές χρειάζεται χρόνος για τους Κινέζους να πάρουν μια απόφαση, αλλά μόλις το κάνουν, η ταχύτητα υλοποίησης είναι συναρπαστική”, δήλωσε ο κ. Μρκιτς, ο οποίος έχει αναλάβει -μαζί με τον πρώην πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς- να δημιουργήσει ένα ενιαίο κέντρο εξυπηρέτησης επενδύσεων που θα προέλθουν από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, την κινεζική. “Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό γραφείο για να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν καλά”.

Από την Πολωνία έως τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία κατά μήκος του ποταμού Δούναβη, οι κυβερνήσεις επιζητούν τους Κινέζους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να αντικαταστήσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις αμερικανικές εταιρείες που σταδιακά αποσύρονται. Είναι ένα σημάδι του τι είναι στο πρόγραμμα για την Αμερική του Τραμπ, που αποποιείται το ρόλο της ως παγκόσμιος ηγέτης σε θέματα από την κλιματική αλλαγή μέχρι το ελεύθερο εμπόριο, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ξινπίνγκ υπερασπίζεται τον διεθνισμό.