Η δραματική αύξηση της αξίας του κρυπτονομίσματος-meme, dogecoin, την περασμένη εβδομάδα αυξάνει την κερδοσκοπία στον τομέα των χαρακτηρισμένων και ως «εναλλακτικών» cryptos.

Το κρυπτονόμισμα με εικόνα το «χαμογελαστό» σκυλάκι ράτσας Shiba Inu έχει, πια, αξία 15 αμερικανικών σεντς σε σχέση με τα 6 σεντς της προηγούμενης εβδομάδας, αύξηση πολύ πιο δραματική από αυτή του «βασιλιά» bitcoin.

Κύριο λόγο για την αύξηση αυτή αποτελεί η εξαγορά του Twitter από τον υποστηρικτή των dogecoins Έλον Μασκ για $44 δισ. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Messari, Κουνάλ Γκοέλ, πολλοί είναι οι επενδυτές οι οποίες ελπίζουν πως ο Μασκ θα εισάγει το dogecoin στην πλατφόρμα.

Οι εκτιμήσεις τους αυτές δεν είναι και τόσο παράλογες, αφού ο Μασκ ανήρτησε πρόσφατα μήνυμα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με ένα σκύλο Shiba Inu ο οποίος φορά t-shirt του Twitter. Η κίνησή του αυτή δεν αποτελεί έκπληξη αφού και στο παρελθόν ο δισεκατομμυριούχος έχει πολλές φορές δημιουργήσει επενδυτικό «πυρετό» γύρω από κρυπτονομίσματα τα οποία υποστήριζε.

«Βάσει των ιστορικών δεδομένων, το ράλι στο DOGE αποτελεί προάγγελο γενικότερου ράλι στα εναλλακτικά κρυπτονομίσματα», τόνισε ο αναλυτής της Delphi Digital, Πριγιάνς Πατέλ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα ether κατέγραψε παρόμοια αύξηση λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος προς το dogecoin, η οποία όμως είναι άγνωστο εάν θα συνεχιστεί.

Οι παγκόσμιες αγορές αναμένουν, πια, τις επόμενες κινήσεις της Fed την Τετάρτη, όποτε και αναμένεται άλλη μία επιθετική (hawkish) αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Παρ’ όλα αυτά, οποιαδήποτε ένδειξη χαλάρωσης της hawkish αυτής προσέγγισης θα αποτελέσει έναυσμα αισιοδοξίας για τους επενδυτές μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Όσο για τις κινήσεις του Μασκ όσον αφορά το dogecoin και το Twitter, παραμένουν άγνωστες. Ο Μασκ έχει αυτοχαρακτηριστεί και ως «The Dogefather» (Ο «Νονός» του DOGE) ενώ έχει πολλάκις τονίσει πως το κρυπτονόμισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων της Τesla.

Σύμφωνα με τον Σον Φάρελ, αναλυτή της Fundstrat, «ένα κρυπτονόμισμα όπως το DOGE μπορεί να προσελκύσει νέους επενδυτές λόγω της τρέχουσας αύξησης της τιμής του».

Σημειωτέον πως το dogecoin, το οποίο δημιουργήθηκε ως αστείο το 2013, είναι πια το όγδοο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, με συνολική κεφαλαιοποίηση ύψους $20 δισ., σύμφωνα με την CoinGecko.

Όπως είναι ξεκάθαρο, οι πιθανοί επενδυτές θα πρέπει να κινηθούν πολύ προσεκτικά, ιδιαίτερα μετά από τις απώλειες των $2 τρισ. της αγοράς κρυπτονομισμάτων φέτος.

Τέλος, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Nexo, Άντονι Τρέντσεφ «ό,τι αυξάνεται δραματικά συνήθως καταγράφει και απότομη πτώση, πολύ πιο γρήγορη από τις κινήσεις των επενδυτών που θα προσπαθήσουν να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους».

Διαβάστε ακόμη:

Gov.gr Wallet: Τι αλλάζει σε τράπεζες και εταιρείες τηλεφωνίας

UBS: Μην ποντάρετε σε τερματισμό της νομισματικής σύσφιξης – Έρχεται μεγαλύτερος «πόνος» στα εταιρικά μεγέθη

Τι κρύβει το ξέσπασμα Μπάιντεν κατά πετρελαϊκών- Μειώστε τις τιμές αλλιώς έρχεται έκτακτος φόρος (tweets)