Στη Federal Reserve φαίνεται ότι «ποντάρει» πλέον η Wall Street, προσδοκώντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, κατά τους επόμενους μήνες, θα ξεκινήσει την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. Μια εξέλιξη, η οποία αναμφίβολα θα ωφελήσει σημαντικά τις μετοχές.

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το φετινό sell off (-19% ο S&P 500) οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και στις διαδοχικές mega αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης, οι οποίες έχουν φέρει το επιτοκιακό εύρος στο 3% – 3,25%. Την Τετάρτη (2/11), μάλιστα, αναμένεται ακόμη μία παρέμβαση των 75 μ.β. (στο 3,75% – 4%).

Oι traders ευελπιστούν ότι αυτή θα είναι και η τελευταία μεγάλη επιτοκιακή αναθεώρηση, καθώς αρκετά στελέχη της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού σύσφιγξης, επικαλούμενα τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του κύματος ανατιμήσεων.

Κάπως πιο επιφυλακτική είναι, βέβαια, η εκτίμηση της UBS, η οποία ξεκαθαρίζει ότι, προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της, η Fed θα διατηρήσει τον επιθετικό ρυθμό έως ότου τα επίσημα στοιχεία δείξουν υποχώρηση του πληθωρισμού. Αλλά ακόμη και όταν σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει σε περιοριστικά επίπεδα για ορισμένο χρονικό διάστημα, σπεύδει να συμπληρώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη ανησυχία των επενδυτών αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ανεβασμένα επιτόκια ναι μεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού (8,2% τον Σεπτέμβριο), αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν το ΑΕΠ και επιδεινώνουν το κόστος δανεισμού. Εξ ου και οι φόβοι για τον κίνδυνο αισθητής επιβράδυνσης ή και ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ καθορίζεται στο 3,941%, παραμένοντας σταθερά κοντά στο ψυχολογικό όριο του 4%, το οποίο ισούται με το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, δηλαδή από το μακρινό 2008.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα οποία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι θα καθοριστούν κάτω των εκτιμήσεων της UBS, δηλαδή κάτω του +3 έως +5% σε σχέση με πέρυσι, σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή (EPS).

Με το 70% των εισηγμένων του S&P 500 να έχει ήδη ανακοινώσει τα τριμηνιαία μεγέθη, φαίνεται ότι η αύξηση των κερδών/μετοχή θα κυμανθεί μόλις στο 1% έως 3%. Την ίδια στιγμή, μόλις το 64% των εταιρειών εμφάνισε αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων (75% ο μέσος όρος των προηγούμενων πέντε ετών).

Λαμβάνοντας υπόψη και τους κινδύνους περί ύφεσης, η UBS προεξοφλεί ότι η εικόνα της εταιρικής κερδοφορίας θα επιδεινωθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα μια πτώση των κερδών/μετοχή εντός του 2023.

Διαβάστε επίσης

Ο τύπος με τα χαϊμαλιά, η νέα εξαγορά της Google στην Ελλάδα, οι εκπλήξεις της Reds και οι νέες μάχες των εργολάβων

Πλειστηριασμοί: Η ώρα της κρίσης για 3+1 «επώνυμα» σφυριά (pics)

Θεόδωρος Καρύδης: Ο Έλληνας «βαρόνος» του αλκοόλ, που έγινε «βασιλιάς» των ακινήτων