Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα ότι οι επενδυτές ενδέχεται να μην έχουν αποτιμήσει πλήρως τον κίνδυνο ενός ισχυρότερου πλήγματος στην οικονομία της ευρωζώνης, έπειτα από ένα έτος διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια και αυξανόμενων πολιτικών εντάσεων.

Η περαιτέρω ένταση στη Μέση Ανατολή είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς η γεωπολιτική θα μπορούσε ακόμη και να ανατρέψει τις ελπίδες για τη λεγόμενη ήπια προσγείωση, όπου ο πληθωρισμός τιθασεύεται χωρίς μεγάλη ύφεση, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι «δύσκολο – αν και όχι αδύνατο – να επιτευχθεί στην πράξη», ανέφερε νωρίτερα σήμερα η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Οι προοπτικές που υιοθετούν οι αγορές σε σχέση με την εξέλιξη της οικονομίας, θα έλεγα ότι είναι λίγο αισιόδοξες ως αισιόδοξες», δήλωσε ο ντε Γκίντος στην τηλεόραση του Bloomberg. «Υπάρχει ένας μικρός ευσεβής πόθος».

Η ευρωζώνη ακροβατεί στα όρια μιας ήπιας ύφεσης, με την παραγωγή να έχει συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Φαίνεται όμως ότι το κόστος δανεισμού έχει κορυφωθεί, με την ΕΚΤ να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια τον περασμένο μήνα ύστερα από ένα πρωτοφανές σερί 10 συνεχόμενων αυξήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει πιθανότατα την ύφεση, καθώς η βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών οδηγεί σε μια μέτρια ανάκαμψη. Οι τελευταίες  τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ υποστηρίζουν επίσης αυτή την προοπτική, αν και οι νέες προβλέψεις αναμένεται να γίνουν στη συνεδρίαση πολιτικής του Δεκεμβρίου.

Παρά την οικονομική αστάθεια, οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο του 2% μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Οι επενδυτές βλέπουν τις μειώσεις να ξεκινούν ήδη από τον Απρίλιο.

«Δεν πρόκειται να συζητήσω τα στοιχήματα της αγοράς, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η στρατηγική μας είναι πολύ σαφής όσον αφορά την επικοινωνία: Εξάρτηση από τα στοιχεία και συνεδρίαση προς συνεδρίαση και θα βλέπουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», δήλωσε ο Ντε Γκίντος. «Νομίζω ότι η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων είναι λίγο πρόωρη».

Επανέλαβε ότι η καθοδική πορεία του πληθωρισμού μπορεί να είναι ανώμαλη, αλλά δήλωσε  βέβαιος ότι ο στόχος της ΕΚΤ θα επιτευχθεί.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Τι συζήτησε με τους Αμερικανούς επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες

Θεοχάρης: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στοχεύει σε μεγαλύτερη αναλογικότητα

Eurostat: Το 12,7% του εισοδήματός τους αποταμίευσαν οι Ευρωπαίοι το 2022 – Η θέση της Ελλάδας (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ