ΑΓΟΡΕΣ

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ – «Φρένο» στο σερί των 10 συνεχόμενων αυξήσεων

Υπό τον φόβο της ύφεσης και χάρη στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες -από την Αθήνα, όπου συνεδρίασαν- αποφάσισαν την «παύση» στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής - Ωστόσο, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα - Η ΕΚΤ έτοιμη να «πατήσει το pause» στην ιστορική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων

Την πρώτη «παύση» έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), της οποίας το εκτελεστικό συμβούλιο συνεδρίασε στην Αθήνα, με οικοδεσπότη τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, έπειτα από τουλάχιστον έναν χρόνο διαδοχικών αυξήσεων, αποφάσισαν να αφήσουν το βασικό επιτόκιο στο 4,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%.

Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά απόρροια της περαιτέρω επιβράδυνσης του ετήσιου πληθωρισμού (4,3% τον Οκτώβριο από 5,2% τον Σεπτέμβριο), αλλά και της επιδείνωσης των προοπτικών στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ύφεσης στο β’ εξάμηνο.

«Ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, μεταξύ άλλων και λόγω ισχυρών επιδράσεων στη βάση σύγκρισης, και οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης συνέχισαν να εξασθενούν. Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης. Αυτό επιδρά ολοένα περισσότερο ανασταλτικά στη ζήτηση και επομένως συμβάλλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού» αναφέρει η ΕΚΤ, στην απόφασή της.

Παρ΄ όλα αυτά, οι αναλυτές δεν αναμένουν μια ουσιώδη και άμεση αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δεδομένου ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να υποχωρήσει στον στόχο του 2% πριν το 2025.

«Οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τις προηγούμενες αξιολογήσεις του για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δε εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές» επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ, στην ανακοίνωσή της.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση στα επιτόκια θα επέλθει τον Σεπτέμβριο του 2024, δηλαδή σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Βέβαια, όλα θα μπορούσαν να ανατραπούν σε περίπτωση μιας σοβαρής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή ή άλλων αστάθμητων παραγόντων.

«Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο» καταλήγει η ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και αυξάνουν το κόστος δανεισμού, μέσω της μεγαλύτερης αξίας του χρήματος.

Στις 15.45 (ώρα Ελλάδος), η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας τις λεπτομέρειες της παραπάνω απόφασης.

Οι αποφάσεις για PEPP και APP

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το διοικητικό συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Διαβάστε ακόμα

Η κατηφόρα, ο Παππάς (πού είναι;) και τα 3 μύρια, η Lazard και η Alpha Bank, το κτίριο Μποδοσάκη στη Βουλή και τα… χρυσά δωμάτια του Χρυσικού

ΔΕΗ: Χτίζει το μεγαλύτερο utility στη ΝΑ Ευρώπη με 9 εκατ. πελάτες – Τι φέρνει το deal με την Enel Romania

Χρήστος Αργυρού: Από τα «σκληρά ποτά» …στα φακελάκια της Lipton το «άρμα» ανάπτυξης της Καρούλιας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""