Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από την Τουρκία να αναφέρει όλα τα κρούσματα κορωνοϊού σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου για παραπλανητικά στοιχεία που υποτιμούν σημαντικά το νέο ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα.

Ο επίσημος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων περιλαμβάνει μόνο τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται θεραπεία και όχι τους θετικούς ασυμπτωματικούς. Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσσά παραδέχτηκε αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση σταμάτησε να ανακοινώνει το συνολικό αριθμό λοιμώξεων πριν από μήνες.

Το παράρτημα του ΠΟΥ στην Τουρκία ανήρτησε δήλωση στο Twitter με την οποία καλεί την κυβέρνηση να τηρήσει τις οδηγίες του «προκειμένου να εναρμονίσει τα μέτρα συλλογής και αντίδρασης δεδομένων» με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ΠΟΥ πρόσθεσε ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών στις οποίες πραγματοποιήθηκε διαβούλευση για τις τεχνικές της έρευνας.

Η Τουρκία σταμάτησε να ανακοινώνει όλες τις περιπτώσεις Covid-19 στα τέλη Ιουλίου και αντ ‘αυτού έκτοτε ανακοινώει μόνο τον αριθμό των φορέων εμφανίζουν συμπτώματα και χρήζουν νοσηλείας.

«Η έμφαση στους ασθενείς εξηγείται από το τρέχον στάδιο της πανδημίας», ήταν η δικαιολογία του υπουργού Υγείας. Ο Κοτσά απάντησε πάντως στο Twitter ευχαριστώντας τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλουζ για τους επαίνους του στις τουρκικές επιδόσεις στα τεστ επί του πληθυσμού.

Ωστόσο δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις συστάσεις του οργανισμού για τον τρόπο που συλλέγει και δημοσιεύει η Τουρκία δεδομένα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν υποψίες για σκόπιμο μασάζ των στοιχείων για τον κορωνοϊό από την Αγκυρα. Στην αρχή της πανδημίας, η περίεργη έλλειψη κρουσμάτων στην χώρα των 80 εκατομμυρίων προκάλεσε αρνητικά σχόλια αλλά και χιουμοριστικές παρεμβάσεις: