search icon

Bloomberg

Οι οδηγοί της Uber σε παγκόσμια απεργία ενόψει της IPO των $90 δισ.

Αναζωπυρώνονται και πάλι οι εντάσεις μεταξύ των οδηγών και των εταιρειών υπηρεσίας μεταφοράς ατόμων και αγαθών με μίσθωση, καθώς οι οδηγοί σε μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απεργούν την Τετάρτη λόγω των χαμηλών αμοιβών και ασταθών συνθηκών εργασίας

Αναζωπυρώνονται και πάλι οι εντάσεις μεταξύ των οδηγών και των εταιρειών υπηρεσίας μεταφοράς ατόμων και αγαθών με μίσθωση, καθώς οι οδηγοί σε μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απεργούν την Τετάρτη λόγω των χαμηλών αμοιβών και ασταθών συνθηκών εργασίας.

Σε μια λεγόμενη διεθνή διαμαρτυρία πριν από την προγραμματισμένη δημόσια προσφορά της Uber Technologies Inc. αυτή την εβδομάδα, οι οδηγοί στο Λονδίνο και στις κοντινές πόλεις δήλωσαν ότι θα απενεργοποιήσουν τις εφαρμογές τους στις 7 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη. Στις ΗΠΑ, ομάδες οδηγών στη Βοστόνη, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και άλλες μεγάλες πόλεις δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία και ενθάρρυναν τους χρήστες να μποϋκοτάρουν επίσης τις εφαρμογές των εταιρειών αυτών.

Η απειλή διαμαρτυριών τράβηξε την προσοχή των τοπικών πολιτικών, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Κορμπίν, να αναφέρει στο Twitter ότι «Η Uber δεν μπορεί να τη γλυτώσει με τις μεγάλες αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων της, ενώ αρνείται να καταβάλλει στους οδηγούς έναν αξιοπρεπές μισθό και να σέβεται τα δικαιώματά τους στην εργασία».

Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Bernie Sanders ανέφερε ότι η Uber κατέβαλε στα πέντε κορυφαία στελέχη της 143 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβή πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 45 εκατομμυρίων δολαρίων στον διευθύνοντα σύμβουλό της Dara Khosrowshahi. “Γιατί λοιπόν οι οδηγοί της Uber αγωνίζονται να βάλουν φαγητό στο τραπέζι τους;” έγραψε ο Sanders στο Twitter. “Σήμερα στέκομαι στο πλευρό των οδηγών της Uber και της Lyft. Η απληστία πρέπει τελειώσει”.

Πρόκειται για μακροχρόνιες διαμάχες μεταξύ των εταιρειών υπηρεσιών μίσθωσης μεταφοράς και των επαγγελματιών οδηγών. Οι απαιτήσεις της Συμμαχίας Οδηγών Ταξί της Νέας Υόρκης, περιλαμβάνουν την ενίσχυση της σταθερότητας των θέσεων εργασίας, τερματίζοντας τις “αθέμιτες απολύσεις”, την αύξηση της αμοιβής των οδηγών. Ορισμένοι από τους διαμαρτυρόμενους ζήτησαν επίσης να δηλώνονται οι οδηγοί ως ιδιωτικοί υπάλληλοι, μια κίνηση που θα είχε σοβαρές συνέπειες για το επιχειρησιακό μοντέλο, εάν εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις.

Οι διαμαρτυρίες αυτές είναι γνωστές σε όσους παρακολουθούσαν την IPO της Lyft Inc., η οποία αξιολόγησε την εταιρεία στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο. Καθώς η εταιρεία έσπευσε να βρει επενδυτές, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μποϊκοτάρουν το roadshow της εταιρείας και οι οδηγοί έκαναν απεργία στο Σαν Ντιέγκο και το Λος Άντζελες.
Αλλά το θέμα γύρω από την Uber αναμένεται να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Η εταιρεία, η οποία αναμένεται να αρχίσει να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, έχει ζήτηση να πουλήσει μέχρι και 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, σε μια συμφωνία που θα αποτιμά την Uber στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πιθανό να είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες IPOs όλων των εποχών στις Η.Π.Α.

Οι απεργίες της Τετάρτης ακολουθούν διαμαρτυρίες σε πολλά γραφεία της Uber, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο. Η ομάδα Gig Workers Rising υποσχέθηκε να κάνει κατάληψη στην έδρα της Uber την Τετάρτη και να ακολουθήσει με ένα μποϊκοτάζ 12 ωρών.

Στη Νέα Υόρκη, εκτός από την πρωινή απεργία που πραγματοποίησαν οι οδηγοί, η ομάδα Independent Drivers Guild δήλωσε ότι θα οδηγήσει μια πομπή οχημάτων στη Γέφυρα του Μπρούκλιν, καταλήγοντας με διαμαρτυρίες έξω από ένα κτίριο στο Queens, όπου οι Uber και Lyft έχουν κόμβους οδηγού.

Exit mobile version