Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2,8C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα αυτόν τον αιώνα, εάν οι χώρες εφαρμόσουν τις στρατηγικές τους για τη μείωση των εκπομπών όπως προβλέπεται, σύμφωνα με νέα ανάλυση των Ηνωμένων Εθνών.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα θα αυξηθούν κατά περίπου 9% το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010, με βάση τις τρέχουσες εθνικές δεσμεύσεις που υποβλήθηκαν ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής COP28 για το κλίμα. Αν και αυτό αποτελεί οριακή βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, όταν οι εκπομπές είχαν προγραμματιστεί να αυξηθούν σχεδόν κατά 11%, εξακολουθεί να σημαίνει ότι ο κόσμος θα υπερβεί πιθανότατα τον στόχο που έχει τεθεί για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5C, έναν στόχο που έχει τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέλυσε τις λεγόμενες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές των 195 μερών της Συμφωνίας του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένων 20 νέων ή επικαιροποιημένων δεσμεύσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Ένας παγκόσμιος απολογισμός στην COP28 θα ενημερώσει τον επόμενο γύρο των σχεδίων για το κλίμα, τα οποία πρέπει να υποβληθούν πριν από το 2025, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η COP28 πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία», δήλωσε ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, πρόεδρος της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι στα τέλη του μήνα. «Απλώς δεν υπάρχει πλέον χρόνος για καθυστερήσεις».

Σύμφωνα με την έκθεση, η καλύτερη εκτίμηση της μέγιστης θερμοκρασίας αυτού του αιώνα κυμαίνεται μεταξύ 2,1 έως 2,8 βαθμούς Κελσίου. Με βάση τα υφιστάμενα σχέδια για το κλίμα, ο κόσμος θα καταναλώσει πιθανότατα το 87% του εναπομείναντος προϋπολογισμού άνθρακα που απαιτείται για να διατηρηθεί ζωντανή η πιθανότητα 50% να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5C, αφήνοντας μόνο 70 γιγατόνους CO2 μετά το 2030 – το ισοδύναμο περίπου δύο ετών εκπομπών.

Στην COP28 οι χώρες πρόκειται να αξιολογήσουν την πρόοδο ή την έλλειψη προόδου που έχουν σημειώσει για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Η διαδικασία αυτή θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των όσων πρέπει να γίνουν ακόμη για να περιοριστούν ταχύτερα οι εκπομπές, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί η χρηματοδότηση για να γίνει αυτό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον οι χώρες μπορούν να παραμερίσουν τις διαφορές που έχουν επιδεινωθεί από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ισχυρό αποτέλεσμα από την COP28.

Ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες και περιοχές, όπως η ΕΕ, ζητούν τη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, άλλες, όπως η Σαουδική Αραβία και η Κίνα, θεωρούνται πιο απρόθυμες να το πράξουν. Εν τω μεταξύ, τα πλούσια έθνη εξακολουθούν να μην παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση για το κλίμα στους φτωχότερους ομολόγους τους, ώστε να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για την οποία έχουν συμβάλει ελάχιστα στη διαιώνισή της.

Ο Simon Stiell, εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, δήλωσε ότι η τελευταία αξιολόγηση του ΟΗΕ δείχνει πόσο γρήγορα ο κόσμος ξεμένει από χρόνο για να αποτρέψει δραστικές αυξήσεις της θερμοκρασίας. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη διαδικασία του Παρισιού», δήλωσε. «Αυτό το πλαίσιο επιφέρει πρόοδο, αλλά όχι αρκετά γρήγορα».

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Μεγάλη η επιτυχία της έκδοσης – Υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές (upd)

Βρετανία: Αντέχει η αγορά εργασίας «κόντρα» στις αυξήσεις επιτοκίων

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ