Ισχυρές αντοχές καταδεικνύει η αγορά εργασίας της Βρετανίας απέναντι στην οικονομική επιβράδυνση, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Αγγλίας καθώς δίνει μάχη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο ρυθμός αύξησης των αποδοχών, ο αριθμός των θέσεων εργασίας, αλλά και η ανεργία δεν έδειξαν τα προσδοκώμενα σημάδια χαλάρωσης εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας. «Με την αγορά να εξακολουθεί να είναι «σφιχτή», η τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένεται να αλλάξει την πορεία της στη διατήρηση των επιτοκίων υψηλά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», δήλωσε στο Bloomberg η Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG UK, σχολιάζοντας τα μικτά αποτελέσματα των νέων στοιχείων.

Σημειώνεται ότι η αγορά εξακολουθεί να ποντάρει σε υψηλά επιτόκια για παρατεταμένο διάστημα χωρίς όμως περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια, ενώ αναμένει μείωση στο κόστος δανεισμού μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Αναλυτικά, η συνολική αύξηση μισθών το τρίτο τρίμηνο υποχώρησε στο 7,9% από 8,2%, πολύ υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη για 7,3%. Επίσης, οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν στο 7,3% από 6,8%. Ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 33.000 τον Οκτώβριο έναντι προβλέψεων για πτώση, έπειτα από αύξηση τον Σεπτέμβριο. Εκτός αυτού, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 54.000 το τρίτο τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των ανέργων και όσων δεν αναζητούν δουλειά αυξήθηκε κατά 33.000.

Η ανεργία παρέμεινε στο 4,2% έναντι προσδοκιών για αύξηση, ενώ το ποσοστό των δικαιούχων επιδομάτων παρέμεινε σταθερό στο 4% τον Οκτώβριο. Ο πραγματικός κανονικός μισθός – ό,τι παίρνουν δηλαδή οι εργαζόμενοι μετά τον πληθωρισμό- αυξήθηκε κατά 1,3%, καταγράφοντας την ταχύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών.

«Τα τελευταία στοιχεία για την εργασία δείχνουν γιατί η τράπεζα της Αγγλίας θα επιμείνει στην προσέγγιση του “υψηλότερα για περισσότερο”. Η αγορά εργασίας και η ανάπτυξη των μισθών επιβραδύνθηκε, αλλά όχι αρκετά, ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη στην κεντρική τράπεζα ότι μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% αρκετά γρήγορα», δήλωσαν οι Ana Andrade and Dan Hanson του Bloomberg Economics.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών της ΕΤΕ – «Θερμό» το ενδιαφέρον για το 20%+2% των μετοχών

Έρχονται αλλαγές στο φορολογικό (Χάρη… έχεις μνμ), η Έφη μετράει την έξοδό της, το ντέρμπι για το Champions League και η οργή του δημάρχου Λουτρακίου

ΥΠΕΝ: Αυτό είναι το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος και οι συντελεστές που θα το διαμορφώνουν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ