Οι μεγαλύτεροι επενδυτές της OpenAI πιέζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να επαναφέρουν τον Σαμ Άλτμαν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μετά την απόφαση – έκπληξη την εταιρείας να τον απολύσει την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η Microsoft, η μεγαλύτερη χρηματοδότρια εταιρεία της startup με μερίδιο άνω των 10 δισ. δολαρίων, συνεργάζεται με επενδυτές όπως η Thrive Capital και η Tiger Global Management για να επαναφέρει τον Άλτμαν, ανέφεραν οι ανώνυμες πηγές στο πρακτορείο.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επαναφορά του διευθύνοντος συμβούλου, οι επενδυτές πιέζουν επίσης για την αντικατάσταση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, είπαν οι πηγές. Οι διευθυντές έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθούν, αν και προς το παρόν εμφανίζονται διστακτικοί. Η κατάσταση είναι ρευστή και τα τελικά σχέδια δεν έχουν καθοριστεί. Εάν το διοικητικό συμβούλιο παραιτηθεί, οι επενδυτές εξετάζουν έναν κατάλογο πιθανών νέων διευθυντών. Ένας από τους υποψηφίους είναι και ο Μπρετ Τέιλορ, ο πρώην συνδιευθύνων σύμβουλος της Salesforce.

Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI έχει δεχθεί έντονη κριτική για την απόφασή του να απομακρύνει τον Άλτμαν, η οποία αποτέλεσε έκπληξη τόσο για τους επενδυτές όσο και για τον ίδιο. Με την πάροδο των ετών πίεσε σκληρά για να αλλάξει η εταιρεία από μη κερδοσκοπική σε εμπορικά επιτυχημένη επιχείρηση και ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από νέα εργαλεία που έφεραν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ολοκληρώνουν συγκεκριμένα projects, από την τηλεργασία μέχρι τον προγραμματισμό. Η απομάκρυνσή του δεν άρεσε στις εταιρείες που υποστήριζαν την OpenAI.

Η Thrive, η οποία αναμενόταν να ηγηθεί μιας προσφοράς για τις μετοχές των εργαζομένων, δεν έχει ακόμη μεταφέρει χρήματα στην εταιρεία και έχει καταστήσει σαφές στην OpenAI ότι η αποχώρηση του Άλτμαν θα επηρεάσει τις κινήσεις της. Η Thrive, ο μεγαλύτερος επενδυτής της OpenAI μετά τη Microsoft, εργάζεται για την αποκατάσταση τόσο του Άλτμαν όσο και του Γκρεγκ Μπρόκμαν, του προέδρου της startup που παραιτήθηκε την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Άλτμαν είναι ανοιχτός στο να επιστρέψει στην εταιρεία, δήλωσαν κάποιες από τις πηγές. Ωστόσο, είπαν ότι αν επιστρέψει, θα ζητήσει αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα έχει έρθει σε επαφή με τον Άλτμαν και δεσμεύτηκε να τον υποστηρίξει σε όποια βήματα κάνει στη συνέχεια, είπαν οι άνθρωποι. Ο Ναντέλα αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Εκπρόσωποι της OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και της Microsoft με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Thrive και η Tiger Global αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ο Τέιλορ δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Αρκετοί εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή της OpenAI Μπρόκμαν, αποχώρησαν από την εταιρεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την απομάκρυνση του Άλτμαν. Οι παραιτήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν, δήλωσαν οι πηγές.

Εάν δεν επιστρέψει, ο Άλτμαν  εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, ενδεχομένως με πρώην υπαλλήλους της OpenAI, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους. Σε δήλωσή του στο X, πρώην Twitter, ο venture capitalist Vinod Khosla δήλωσε ότι η εταιρεία του θα ήθελε τον Άλτμαν  «πίσω στην OpenAI, αλλά θα τον υποστηρίξει σε ό,τι κι αν κάνει στη συνέχεια».

Σε ένα υπόμνημα προς το προσωπικό της OpenAI το Σάββατο, ο διευθύνων σύμβουλος Μπραντ Λάιτκαπ δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Άλτμαν «δεν έγινε ως απάντηση σε κακομεταχείριση» ή στις οικονομικές πρακτικές ή τις πρακτικές ασφαλείας της εταιρείας.

Η απόφαση να αναγκάσει τον Altman να αποχωρήσει, είπε, «μας εξέπληξε όλους» και έκτοτε μίλησε με το διοικητικό συμβούλιο για να κατανοήσει καλύτερα την απόφασή του, σύμφωνα με το υπόμνημα, το οποίο είδε το Bloomberg.

«Πρόκειται γοα μια διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του Σαμ και του διοικητικού συμβουλίου», έγραψε ο Λάιτκαπ, προσθέτοντας ότι η Microsoft «παραμένει πλήρως δεσμευμένη» ως επενδυτής.

Διαβάστε ακόμη

Τα «κόλπα» των ιδιοκτητών για να γλιτώσουν φόρους από τα Airbnb

Το ολλανδικό σχέδιο για τη «θωράκιση» του θεσσαλικού κάμπου – Τι περιλαμβάνει

Μίτος: Έξοδος από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας – Ποιες αλλαγές έρχονται στο Δημόσιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ