Η OpenAI, πρωτοπόρος των ευρέως χρησιμοποιούμενων εργαλείων που παράγουν εξειδικευμένο ψηφιακό περιεχόμενο μέσω απλών εντολών, απομάκρυνε την Παρασκευή τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλό της Σαμ Άλτμαν και έχασε άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος έπειτα από μια σειρά κλιμακούμενων διαφωνιών σχετικά με θεμελιώδη ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά της τεχνητής νοημοσύνης: Πώς θα διατηρηθεί η τεχνολογία ασφαλής και ταυτόχρονα να είναι κερδοφόρα;

Ο Altman συγκρούστηκε με μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, ιδίως με τον Ilya Sutskever, συνιδρυτή της OpenAI και επικεφαλής επιστήμονα της εταιρείας, σχετικά με το πόσο γρήγορα πρέπει να αναπτυχθεί αυτό που είναι γνωστό ως γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, πώς θα εμπορευματοποιηθούν τα προϊόντα και τα βήματα που απαιτούνται για να μειωθούν οι πιθανές βλάβες τους στο κοινό, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Οι διευθυντές της OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο σόκαραν τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης την Παρασκευή με την ανακοίνωση ότι απολύουν τον Άλτμαν, λέγοντας ότι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ηγεσία του και ότι «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο». Μέσα σε λίγες ώρες, ο Γκρεγκ Μπρόκμαν, συνιδρυτής της OpenAI που ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει και αυτός από την εταιρεία. Σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, ο Brockman έγραψε: «με βάση τα σημερινά νέα, παραιτούμαι».

Η κοινότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης διαφωνεί εδώ και καιρό σχετικά με το πόσο γρήγορα πρέπει να αναπτυχθούν εργαλεία ικανά να παράγουν ένα ευρύ φάσμα εικόνων, κώδικα λογισμικού και κειμένου γρήγορα, με ελάχιστες εντολές. Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η τεχνολογία αποτελεί απειλή για τους χρήστες, ενώ άλλοι λένε ότι μια επιβράδυνση θα ήταν ανεύθυνη και θα μπορούσε να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο – π.χ., στερώντας από τους αρρώστους φάρμακα που ανακαλύπτονται πιο γρήγορα από την ΤΝ. Τέτοιες διαμάχες έχουν ταλαιπωρήσει το OpenAI από την ίδρυσή του, και οι διαφωνίες σχετικά με την ασφάλεια και την εμπορική εκμετάλλευση είναι ο λόγος για τον οποίο ο Έλον Μασκ διέκοψε τις σχέσεις με το OpenAI το 2018. Εξηγούν επίσης γιατί μια ομάδα εργαζομένων αποχώρησε το 2020 και εντάχθηκε στην αντίπαλη Anthropic.

Ανακοινώνοντας την αποχώρηση του Άλτμαν, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI δήλωσε επίσης ότι η Mira Murati, μια αλβανικής καταγωγής μηχανικός με σπουδές στο Dartmouth, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη ορισμένων από τα πιο γνωστά προϊόντα της εταιρείας ως διευθύνουσα σύμβουλος τεχνολογίας, θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI.

Παράλληλα με τις διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διαφωνούσαν επίσης με τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες του. Ο Άλτμαν επεδίωκε να συγκεντρώσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Μέσης Ανατολής για τη δημιουργία μιας νεοσύστατης εταιρείας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που θα ανταγωνιζόταν τους επεξεργαστές που κατασκευάζει η Nvidia,  σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση της επενδυτικής πρότασης. Ο Άλτμαν «φλέρταρε» τον πρόεδρο της SoftBank Group Corp. Masayoshi Son για μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια νέα εταιρεία που θα κατασκευάσει hardware προσανατολισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη σε συνεργασία με τον πρώην σχεδιαστή της Apple Jony Ive.

Ο Sutskever και οι σύμμαχοί του στο διοικητικό συμβούλιο του OpenAI διαφωνούσαν με τις προσπάθειες του Άλτμαν να αντλήσει κεφάλαια από το όνομα του OpenAI, και είχαν ανησυχίες ότι οι νέες επιχειρήσεις μπορεί να μην μοιράζονταν το ίδιο μοντέλο διακυβέρνησης με το OpenAI, είπε το άτομο.

Οι κλυδωνισμοί από τις κινήσεις έγιναν ευρέως αισθητοί στο OpenAI και σε όλο το τεχνολογικό τοπίο. “Ο Sam και εγώ είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι από αυτό που έκανε το συμβούλιο σήμερα”, έγραψε ο Brockman σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter. «Προσπαθούμε κι εμείς ακόμα να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη».

Τα στελέχη της Microsoft, του μεγαλύτερου επενδυτή στην OpenAI, αιφνιδιάστηκαν επίσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella “αιφνιδιάστηκε” από την είδηση και έγινε έξαλλος, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου.

Οι ανησυχίες του Sutskever αυξάνονταν τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούλιο, δημιούργησε μια νέα ομάδα στην εταιρεία για να θέσει υπό έλεγχο τα «σούπερ έξυπνα» μελλοντικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Πριν από την ένταξή του στην OpenAI, ο Ισραηλοκαναδός επιστήμονας πληροφορικής εργάστηκε στο Google Brain και ήταν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Πριν από ένα μήνα, οι αρμοδιότητες του Sutskever στην εταιρεία περιορίστηκαν, αντανακλώντας τις τριβές μεταξύ αυτού και των Άλτμανκαι Brockman. Ο Sutskever προσέφυγε αργότερα στο διοικητικό συμβούλιο, κερδίζοντας ορισμένα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Helen Toner, διευθύντριας στρατηγικής του Κέντρου για την Ασφάλεια και την Αναδυόμενη Τεχνολογία του Georgetown.

Η απόλυση του Altman εξέπληξε επίσης κορυφαίους επενδυτές και νεοσύστατες επιχειρήσεις σε όλη τη Silicon Valley και έριξε τον πιο πολλά υποσχόμενο κλάδο της τεχνολογίας σε κατάσταση αβεβαιότητας.

Παράδοση

Οι εταιρείες που απολύουν τους ιδρυτές τους είναι μέρος της παράδοσης της Silicon Valley. Η Apple απέλυσε τον Steve Jobs το 1985- το Twitter απέλυσε τον συνιδρυτή Jack Dorsey το 2008. Και τα δύο στελέχη επέστρεψαν στις εταιρείες τους χρόνια αργότερα. Αλλά η αποχώρηση του Άλτμαν θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κλάδο που ήρθε να εκπροσωπήσει.

Το OpenAI ξεκίνησε το 2015 ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, αλλά το επιχειρηματικό του μοντέλο έχει εξελιχθεί. Η προβολή της εταιρείας εκτοξεύτηκε στα ύψη πέρυσι αφού παρουσίασε στο κοινό το chatbot ChatGPT, εντυπωσιάζοντας τους χρήστες. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία βρισκόταν σε συνομιλίες για την πώληση των υφιστάμενων μετοχών των εργαζομένων σε μια αποτίμηση 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντάς την στις τάξεις των πιο πολύτιμων νεοφυών επιχειρήσεων στον κόσμο.

Ο Άλτμαν είχε επίσης μια τεράστια παρουσία στον κόσμο της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας σε μια σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις. Ήταν επίσης κορυφαίος πρεσβευτής της τεχνητής νοημοσύνης και η αποχώρησή του θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρύτερη πίστη στην τεχνολογία. Αλλά όπως και με τα προηγούμενα σκάνδαλα, ορισμένοι προβλέπουν ότι ο κλάδος θα δεχτεί την είδηση με ψυχραιμία.

Αν και σοκαρισμένος και θλιμμένος, ο Άλτμαν ήταν αισιόδοξος αργά το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά του. Σε μια άλλη ανάρτηση στο X, ο Altman ανέφερε: «Σας αγαπώ όλους». Πρόσθεσε: “Σήμερα ήταν μια περίεργη εμπειρία από πολλές απόψεις. Αλλά  είναισαν να διαβάζεις τον δικό σου επικήδειο ενώ είσαι ακόμα ζωντανός. Το ξέσπασμα της αγάπης είναι φοβερό».

Ο Altman είναι πιθανό να ιδρύσει μια άλλη εταιρεία, είπε μία από τις πηγές, και θα συνεργαστεί με πρώην υπαλλήλους της OpenAI. Υπήρξε ένα κύμα αποχωρήσεων μετά την απόλυση του Altman, και είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες τις επόμενες ημέρες, δήλωσε το άτομο αυτό.

Σε μια άλλη ανάρτηση, ο Altman άφησε να εννοηθεί ότι θα έχει περισσότερα να πει για την εταιρεία στο μέλλον: «Αν αρχίσω να ξεσπάω, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI θα πρέπει να με κυνηγήσει για την πλήρη αξία των μετοχών μου». Ο Altman ως γνωστόν έχει δηλώσει ότι έχει μηδενικό μετοχικό κεφάλαιο στη νεοσύστατη επιχείρηση.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες φοροελαφρύνσεις έρχονται το 2024 – Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Epicon – Δύο φουτουριστικοί πύργοι στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας

Σταϊκούρας: Έρχεται «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» – 300 νέα λεωφορεία φυσικού αερίου στην Αθήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ