Οι υγιείς εταιρείες οι οποίες διοικούνται από ικανούς και παγκοσμίως αγαπητούς ιδρυτές συνήθως δεν τους απολύουν. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ο οποίος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης βοήθησε την εταιρεία στο να ξεπεράσει πολλές, κολοσσιαίες ανταγωνιστές και συγκρινόταν τακτικά με τους Μπιλ Γκέιτς και Στιβ Τζομπς.

Στα μέσα Νοεμβρίου, όμως, απολύθηκε ξεκινώντας ένα χαοτικό Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του οποίου στελέχη και επενδυτές ζητούσαν την επιστροφή του. To διοικητικό συμβούλιο αγνόησε όλες τις εκκλήσεις και προσέλαβε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Twitch, Έμετ Σιρ. 

Διαφορετικά μονοπάτια

Αν και οι πελάτες και οι επενδυτές ήταν αρχικά ευχαριστημένοι με τις κινήσεις του Σαμ Άλτμαν, το διοικητικό συμβούλιο παρέμενε σκεπτικό όχι μόνο για το στέλεχος της επιχείρησης αλλά και την ιδέα αυτή καθαυτή της εμπορικής επιτυχίας της εταιρείας, ιδιαίτερα όσον αφορά τους επιστήμονες οι οποίοι ανησυχούσαν πως η ραγδαία επέκτασή της ήταν ανεξέλεγκτη αλλά και επικίνδυνη.

Η εταιρεία, μάλιστα, αναγκάστηκε να θέσει όρια και στον αριθμό που οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα για ερωτήσης τεχνητής νοημοσύνης κάθε μέρα. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως σταματά τις εγγραφές για την υπηρεσία ChatGPT Plus λόγω υπερβολικού ενδιαφέροντος.

Για τον Άλτμαν, η συγκέντρωση κεφαλαίων και η εύρεση πηγών εισοδήματος αποτελούσαν κύριο μέλημα της επιχείρησης, αλλά ορισμένα μέλη του Δ.Σ. αντιμετώπιζαν την άκρατη αυτή ανάπτυξη με ανησυχία, δεδομένων και των απειλών των οποίων προκαλεί η τεχνητή νοημοσύνη. 

Τόσο ο Άλτμαν όσο και πολλοί άλλοι έχουν προσπαθήσει να καθησυχάσουν τους σκεπτικιστές, τονίζοντας πως τέτοια προβλήματα μπορεί να προληφθούν και η γενική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αντισταθμίζει τους όποιους κινδύνους.

Την περασμένη Παρασκευή, όμως, οι σκεπτικιστές ήταν αυτοί οι οποίοι βγήκαν κερδισμένοι και ένας από τους γνωστότερους ιδρυτές τεχνολογικής εταιρείας βρέθηκε ξαφνικά χωρίς δουλειά.

Εκτός της ταραχής την οποία δημιούργησε η ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο δεν έκανε καμία προσπάθεια να διευκολύνει τη μετάβαση της εταιρείας, ενώ υπέδειξε πως ο Άλτμαν δεν ήταν έντιμος και ειλικρινής όσον αφορά τις κινήσεις του. Παράλληλα, το Δ.Σ. δεν είχε καν προειδοποιήσει την Μicrosoft, προκαλώντας αναταραχές και στις διμερείς σχέσεις των δύο συνεργαζόμενων εταιρειών.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, πάντως, ο Άλτμαν σχεδίαζε τη δημιουργία μίας ανταγωνιστή. Πολλοί επενδυτές, παράλληλα, μελετούσαν το ενδεχόμενο να αποσύρουν τις επενδύσεις τους στην OpenAI, κάτι το οποίο θα διευκόλυνε την επένδυση στην νέα εταιρεία του Άλτμαν και θα περιόριζε παράλληλα τη δυνατότητα χρηματοδότησης τoυ κολοσσού.

Όσο για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σάτι Ναντέλα, υποστήριζε την ιδέα της επιστροφής του Άλτμαν αλλά και την επένδυση στη νέα του επιχείρηση. Παράλληλα, οι πηγές του Bloomberg ανέφεραν πως εάν το Δ.Σ. δεν αναθεωρήσει, πολλοί επιστήμονες και εργαζόμενοι της OpenAI θα ακολουθήσουν προς την έξοδο. Τα πράγματα περιπλέκει και το γεγονός πως τα γραφεία της εταιρείας θα παραμείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα.

Το χρονικό

Η φιλοσοφική διαφωνία μεταξύ του Άλτμαν και του διοικητικού συμβουλίου δεν θα ήταν αρκετή, υπό κανονικές συνθήκες, για την κρίση τέτοιας κλίμακας μίας εταιρείας με κεφαλαιοποίηση $86 δισεκατομμυρίων, αλλά η OpenAI δεν έχει συσταθεί ως εμπορική επιχείρηση αλλά ως nonprofit με for-profit θυγατρική. 

Η λανθασμένη αυτή προσέγγιση άφησε τον Άλτμαν έρμαιο ενός Δ.Σ. το οποίο δεν είχε ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές και ήταν ευάλωτο στην απαισιοδοξία.

Ο αρχικός στόχος της OpenAI όταν ιδρύθηκε από μία ομάδα στην οποία συμπεριλαμβανόταν τόσο ο Σαμ Άλτμαν όσο και ο Έλον Μασκ, ήταν η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο ο οποίος θα ωφελήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η εταιρεία δε θα είχε ως απώτερο στόχο το κέρδος αλλά τη δημιουργία τεχνολογίας η οποία θα ενισχύσει την ανθρωπότητα, την ισότητα και την ελευθερία. Ο Μασκ είχε παρέχει μεγάλο μέρος της αρχικής κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, μαζί με τον γνωστό επενδυτή Πίτερ Τίελ και τον συνιδρυτή της LinkedIn, Ριντ Χόφμαν.

Ο Μασκ είχε βοηθήσει στην πρόσληψη του Ίλια Σουτσκεβέρ ως επικεφαλής επιστήμονα της εταιρείας. Ο Σουτσκεβέρ είναι ένας ζωντανός θρύλος της τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος έχει «περάσει» και από την Google και το γνωστό Google Brain Lab. 

Σε πρόσφατο podcast, ο Μασκ είχε αναφέρει πως αποφάσισε να ενισχύσει την OpenAI και να προσλάβει τον Σουτσκεβέρ αφού ανησυχούσε πως η Google δημιουργούσε τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ασφάλειά της, ενώ τόνισε πως η κίνηση αυτή έβαλε τέλος στη φιλία του Μασκ με τον συνιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ. Σημειωτέον πως ο Μασκ αποξενώθηκε από τον Άλτμαν αργότερα, αποχωρώντας από την OpenAI το 2018 και σταματώντας οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση.

Ο Άλτμαν, ο οποίος χρειαζόταν επειγόντως χρηματοδότηση, δημιούργησε την for-profit θυγατρική της OpenAI η οποία θα δώριζε στην μητρική οποιαδήποτε κέρδη τα οποία θα ξεπερνούσαν το «ανώτατο όριο κερδοφορίας» το οποίο σύστησε.

Παρά τη θέση του ως συνιδρυτής και CEO ο Άλτμαν τόνισε πως δεν κατέχει μετοχές στην εταιρείας. Υπογραμμίζεται, όμως, πως βάσει της… φιλανθρωπίας του αυτής πούλησε και το 49% της εταιρείας στη Microsoft, χωρίς να δώσει στον ιστορικό τεχνολογικό κολοσσό κάποια θέση στο Δ.Σ. της OpenAI.

Η εξουσία της εταιρείας βρισκόταν στα χέρια του Δ.Σ. στο οποίο συμμετείχαν οι Άλτμαν, Σουτσκεβέρ, Γκρεγκ Μπρόκμαν, ο CEO της Quora Inc, Άνταμ Ντ Άντζελο, η επιχειρηματίας Τάσα ΜακΚόλεϊ και η Χέλεν Τόνερ του πανεπιστημίου του Georgetown.

Eν μέσω κατηγοριών του Μασκ πως η OpenAI δεν ήταν πια ένα «αντίβαρο της Google» αλλά έχει μετατραπεί σε μία εταιρεία for-profit με λογισμικό κλειστού κώδικα που ελέγχεται από την Microsoft, ο Άλτμαν επεδίωκε παράλληλα πρότζεκτ τα οποία θα επέφεραν κέρδη στον ίδιο και τους επενδυτές του αλλά στα οποία δεν ασκούσε κανένα έλεγχο το Δ.Σ. της OpenAI.

Τα πρόζεκτ αυτά έφεραν τον ίδιο σε αντιπαράθεση με τον Σουτσκεβέρ ο οποίος αύξανε τις προειδοποιήσεις του για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πρόσφατο event της 6ης Νοεμβρίου, ο Άλτμαν προχώρησε σε σειρά ανακοινώσεων οι οποίες εξόργισαν τον Σουτσκεβέρ και άτομα τα οποία συμμερίζονται τις απόψεις του. Μεταξύ αυτών των ανακοινώσεων ήταν και η δημιουργία chatbots τα οποία θα εκτελούν εξειδικευμένου είδες εργασίες και τα οποία αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους υποστηρικτές της ασφάλειας στον χώρο της ΤΝ.

Τις ημέρες μετά από το event της εταιρείας, ο Σουτσκεβέρ παρουσίασε τις απόψεις του στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI και λίγες ημέρες αργότερα, ο Άλτμαν αποτελούσε, πια, ιστορία.

Τη στιγμή που οι εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με την OpenAI ψάχνουν, πια, για εναλλακτικές όπως το Llama της Meta, ο Μασκ ανέφερε σε αναρτησή του στην πλατφόρμα Χ πως «ο Ίλια είναι ηθικός άνθρωπος και δεν αναζητά επιρροή και εξουσία. Δεν θα προέβαινε σε τόσο δραστικές ενέργειες εάν δεν ένιωθε πως ήταν απολύτως απαραίτητο. Ανησυχώ για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης πίσω από κλειστές πόρτες».

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Ο (αναπάντεχος) παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων (γράφημα)

Βασίλης Ψάλτης: «Παράθυρο στον κόσμο η συμφωνία Αlpha Bank – UniCredit για εμάς και τους πελάτες μας»

Κομισιόν: Παρατείνεται έως τέλη Ιουνίου 2024 η χαλάρωση των κανόνων χορήγησης κρατικών ενισχύσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ