Το κοινοβούλιο της Τουρκίας εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να αποστείλει στρατεύματα, προκειμένου να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη διοίκηση της Λιβύης εναντίον των αντίπαλων λιβυκών δυνάμεων, δίνοντας νέα, βαθύτερη διάσταση σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, που ξεκινά από τη Ρωσία και τις περιφερειακές δυνάμεις στην περιοχή.

Η τουρκική Βουλή, την Πέμπτη, αποφάσισε με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 κατά, να δώσει στον Ταγίπ Ερντογάν την άδεια -διάρκειας ενός έτους- για την αποστολή στρατευμάτων κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Λιβύης Φαϊέζ αλ Σαράι.

Ωστόσο, εκτός Τουρκίας οι αντιδράσεις μεγαλώνουν, όπως κι η απομόνωση της χώρας, αφού την πλευρά του στρατιωτικού διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ που μάχεται εναντίον της πλευράς Σαράι, υποστηρίζουν Ρώσοι μισθοφόροι, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εμπλοκή της Τουρκίας θα μπορούσε να περιπλέξει τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της διαίρεσης που πλήττει τη χώρα από την εποχή της ανατροπής του ισχυρού άνδρα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι το 2011..

Μια σειρά από χώρες που βλέπουν τα συμφέροντά τους να διακυβεύονται, πέρασαν στο απέναντι στρατόπεδο από την Τουρκία: Η Ιταλία, η οποία έχει μακροχρόνιες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Λιβύη, αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε υπό την αίρεση της ανωνυμίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε ότι «μια τέτοια παρέμβαση θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και η Τουρκία θα αναλάβει πλήρως αυτήν την ευθύνη».

Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων αποτελεί «επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά καιρούς έχει εκφράσει υποστήριξη για τον Χαφτάρ, ήταν πολύ πιο ήπιος στις παρατηρήσεις του. Σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος επεσήμανε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν την Πέμπτη ότι «οι εξωτερικές παρεμβάσεις περιπλέκουν την κατάσταση στη Λιβύη».

Η Τουρκία αποσκοπεί στη διάσωση δισεκατομμυρίων δολαρίων επιχειρηματικών συμβολαίων που έπεσαν σε κενό λόγω της παρατεταμένης σύγκρουσης της Λιβύης.

Ωστόσο, η συστηματική εξαγωγή στρατιωτικών δυνάμεων εκ μέρους της Τουρκίας εξελίσσεται, πλέον, σε μόνιμο παράγοντα αποσταθεροποίησης, όπως δείχνει ο παρακάτω χάρτης του Bloomberg.