BLOOMBERG

Παραπληροφόρηση: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τελικά – Οι άνθρωποι ή η τεχνητή νοημοσύνη

Τι απαντούν οι ειδικοί

Νομοθέτες, οργανισμοί ελέγχου των γεγονότων και ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας εργάζονται για την καταπολέμηση της απειλής ενός νέου κύματος παραπληροφόρησης που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη στο διαδίκτυο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι προσπάθειες αυτές υπονομεύονται από τη δυσπιστία του κοινού απέναντι στους θεσμούς και τη γενική έλλειψη παιδείας στον εντοπισμό ψεύτικων εικόνων, βίντεο και ηχητικών κλιπ στο διαδίκτυο.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι άνθρωποι το έχουν κάνει έτσι ώστε ακόμη και όταν ερχόμαστε εμείς, ελέγχουμε τα γεγονότα και λέμε “όχι, αυτό είναι ψεύτικο”, οι άνθρωποι λένε “δεν με νοιάζει τι λέτε, αυτό ταιριάζει με την κοσμοθεωρία μου», δήλωσε ο Hany Farid, ειδικός στην ανάλυση deepfake και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

«Γιατί ζούμε σε αυτόν τον κόσμο όπου η πραγματικότητα φαίνεται να είναι τόσο δύσκολο να πιαστεί;», είπε. «Είναι επειδή οι πολιτικοί μας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο έχουν υποδαυλίσει τη δυσπιστία».

Ο Farid μίλησε στο πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν της σειράς AI IRL του Bloomberg Originals.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να επιταχύνει τη διάδοση της παραπληροφόρησης. Ωστόσο, η πίεση για να γίνει κάτι γι’ αυτό αυξήθηκε σημαντικά φέτος μετά την εισαγωγή μιας νέας γενιάς ισχυρών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που καθιστούν φθηνή και εύκολη την παραγωγή οπτικού υλικού και κειμένου. Στις ΗΠΑ, υπάρχουν φόβοι ότι η παραπληροφόρηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης υποχρεούνται βάσει ενός νέου νόμου να καταπολεμήσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μέχρι στιγμής, η εμβέλεια και η επιρροή της παραπληροφόρησης που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη παραμένει ασαφής, αλλά υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι παραπλανητικές φωνές πολιτικών που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη (AI) κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο λίγες ημέρες πριν από μια οριακά αμφισβητούμενη ψηφοφορία στη Σλοβακία. Ορισμένοι πολιτικοί στις ΗΠΑ και τη Γερμανία έχουν επίσης μοιραστεί εικόνες που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Rumman Chowdhury, συνεργάτης του Berkman Klein Center for Internet & Society στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην διευθυντής της X, της εταιρείας που ήταν γνωστή ως Twitter, συμφώνησε ότι η ανθρώπινη αστοχία αποτελεί μέρος του προβλήματος στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

«Μπορείς να έχεις bots, μπορείς να έχεις κακόβουλους παράγοντες», είπε, «αλλά στην πραγματικότητα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πληροφοριών στο διαδίκτυο που είναι ψεύτικες συχνά μοιράζονται από ανθρώπους που δεν γνώριζαν καλύτερα».

Η Chowdhury δήλωσε ότι οι χρήστες του διαδικτύου είναι γενικά πιο έμπειροι στο να εντοπίζουν ψεύτικες αναρτήσεις κειμένου χάρη στο γεγονός ότι επί χρόνια έρχονται αντιμέτωποι με ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά καθώς η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά πιο ρεαλιστικές τις ψεύτικες εικόνες, τον ήχο και το βίντεο, «υπάρχει αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης που χρειάζονται οι άνθρωποι».

«Αν δούμε ένα βίντεο που μοιάζει αληθινό – για παράδειγμα, μια βόμβα να χτυπάει το Πεντάγωνο – οι περισσότεροι από εμάς θα το πιστέψουμε», δήλωσε. «Αν βλέπαμε μια ανάρτηση και κάποιος έλεγε: “Έι, μια βόμβα μόλις χτύπησε το Πεντάγωνο”, στην πραγματικότητα είναι πιο πιθανό να είμαστε επιφυλακτικοί σε αυτό, επειδή έχουμε εκπαιδευτεί περισσότερο σε κείμενο παρά σε βίντεο και εικόνες».

Διαβάστε ακόμη

Καμπανάκι από τον ΠΟΕ για σημαντική επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο (tweets + διαγράμματα)

Forbes: Αυτοί είναι οι Έλληνες που μπήκαν στη λίστα (γραφήματα + pics)

Axia για ελληνικές τράπεζες: Φόβοι εναντίον πραγματικότητας – Πού αποδίδεται η πτώση στο ταμπλό (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""