Σε κάτω από το μισό μείωσε τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου τη φετινή χρονιά ο ΠΟΕ, με τη νέα έκθεση του να αποτυπώνει με μελανά χρώματα τα αποτελέσματα της επιβράδυνσης των οικονομιών διεθνώς και της υποχώρησης της μεταποιητικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις.

Συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου υποστήριξε σήμερα ότι δεν αναμένει το ρυθμό ανάπτυξης του τζίρου του παγκόσμιου εμπορίου να ξεπεράσει το 0,8% φέτος, ήτοι λιγότερο από το μισό σε σχέση με το 1,7% που είχε προβλέψει στην προηγούμενη έκθεση του, τον Απρίλιο. Ωστόσο, διατήρησε σχεδόν αμετάβλητη την πρόβλεψη του για ανάπτυξη στο 3,3% το 2024 (σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 3,2%).

Η επί τα χείρω αναθεώρηση κατά 0,9 μονάδες οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες με σημαντικότερη την πολύ χειρότερη επίδοση των χωρών της Ασίας και κυρίως της Κίνας.

«Το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνθηκε απότομα το τέταρτο τρίμηνο του 2022, καθώς τα αποτελέσματα του επίμονου πληθωρισμού και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής έγιναν αισθητά στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κι αλλού, ενώ οι πιεσμένες αγορές ακινήτων στην Κίνα απέτρεψαν μια ισχυρότερη ανάκαμψη των οικονομιών μετά την πανδημία. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία έριξαν τη σκιά τους στις προοπτικές του εμπορίου. Η επιβράδυνση δε, του εμπορίου φαίνεται να είναι ευρεία, να επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό κρατών και ένα ευρύ φάσμα προϊόντων» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Ειδικά στις κατηγορίες προϊόντων που επηρεάστηκαν περισσότερο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο χάλυβα, στο σίδερο, στα κλωστουφαντουργικά προϊόντα, στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και στον ρουχισμό. Αντιθέτως, φωτεινή εξαίρεση αποτελούν τα επιβατικά αυτοκίνητα, οι πωλήσεις των οποίων έχουν αυξηθεί θεαματικά φέτος, κυρίως διότι η παραγωγή είχε διαταραχθεί την περίοδο της πανδημίας λόγω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις προμήθειες πρώτων υλών.

Σε επίπεδο περιοχών ο ΠΟΕ «βλέπει» επιβράδυνση των εισαγωγών στη βόρεια και τη νότια Αμερική, την Ευρώπη (στο -0,7%) και την Ασία. Αντιστοίχως προβλέπει καθήλωση των εξαγωγών σε Ασία και Ευρώπη, αν και η Βόρειος Αμερική θα κινηθεί καλύτερα σημειώνοντας μάλιστα πολύ καλές επιδόσεις (ανάπτυξη των εξαγωγών στο 3,6%).

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πως η κατάσταση θα βελτιωθεί από την ερχόμενη χρονιά σε συνδυασμό με την αργή, αλλά σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ διεθνώς. Μάλιστα, οδηγός στην ανάκαμψη του 2024 αναμένεται να είναι η Ασία. Όμως, προειδοποιεί και για σημεία κινδύνου από τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων κυρίως μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτείων.

«Η ανάπτυξη του εξαγωγικού και εισαγωγικού τζίρου θα ανακάμψει το 2024, όμως θα πρέπει να μείνουμε σε εγρήγορση» προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΠΟΕ, Ραλφ Όσα επισημαίνοντας πως υπάρχουν στοιχεία «θρυμματισμού» του εμπορίου τα οποία συνδέονται ακριβώς με τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μερίδιο των ενδιάμεσων προϊόντων στο παγκόσμιο εμπόριο, που είναι ένας ενδεικτικός δείκτης για τη δραστηριότητα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, έπεσε στο 48,5% το πρώτο μισό του 2023 σε σχέση με το μέσο όρο του 51% που βρισκόταν τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Σχολιάζοντας τα στοιχεία η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουέλα, υποστήριξε ότι η εκτιμώμενη επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο είναι ανησυχητική, λόγω και των δυσμενών επιπτώσεων στα επίπεδα διαβίωσης πολλών ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Προειδοποίησε δε, ότι ο λεγόμενος «θρυμματισμός» της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβαρύνει περαιτέρω τις συνθήκες και για το λόγο αυτό κάλεσε τα κράτη μέλη του οργανισμού να ενισχύσουν το πλαίσιο εμπορικής συνεργασίας τους και να αποφύγουν πρακτικές προστατευτισμού.

«Η παγκόσμια οικονομία και κυρίως οι φτωχότερες χώρες θα δυσκολευτούν να αναρρώσουν δίχως ένα σταθερό, ανοιχτό, προβλέψιμο, βασισμένους σε κανόνες, δίκαιο και πολύπλευρο εμπορικό σύστημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη 

ΡΑΑΕΥ: Οι τρεις νέες κατηγορίες τιμολογίων στο ρεύμα – Πότε ξεκινούν

ABN Amro: Τι συμβαίνει στις αγορές ομολόγων και γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία (γραφήματα)

Εθνική Τράπεζα: Προβλέπει πρόσκαιρη επιβράδυνση αλλά υπεραπόδοση το 2024-25 με ισχυρή ώθηση στο ΑΕΠ (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ