Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Νάνσι Πελόζι, βουλευτή των Δημοκρατικών και πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στη χώρα, λέγοντας ότι προσπαθεί να μετατρέψει το Σώμα σε «Μεσαιωνικό Δικαστήριο» με την κίνηση παραπομπής του. Ο Τραμπ περιέλαβε αυτή την έκφραση σε μια επιθετική επιστολή έξι σελίδων, μέσα στην οποία ζητεί, μεταξύ άλλων, από τους πολίτες να τιμωρήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η επιστολή Τραμπ είδε το φως της δημοσιότητας αργά χθες, δηλαδή την παραμονή της σημερινής ψηφοφορίας για την έγκριση δυο άρθρων που απευθύνουν μομφή στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου. Σε αυτή, ο Τραμπ διατυπώνει την υπεράσπισή του απέναντι στις κατηγορίες που του απευθύνονται, για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου. Στο εξασέλιδο κείμενο του Τραμπ, επιχειρείται η διακωμώδηση των επιχειρημάτων των Δημοκρατικών.

Στην επιστολή ο Τραμπ χρησιμοποιεί θαυμαστικά και υπερβολές, για να αναπτύξει τα επιχειρήματά του, που τον οδήγησε στο να είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που τίθεται υπό αμφισβήτηση, ενώ επαναλαμβάνει τις ψευδείς κατηγορίες του εναντίον του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό που θα αφήσετε πίσω σας θα είναι η μετατροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων από ένα σεβαστό νομοθετικό Σώμα, σε ένα Μεσαιωνικό Δικαστήριο κομματικών διωγμών» αναφέρει η επιστολή Τραμπ. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο αμερικανικός λαός θα καταστήσει τους Δημοκρατικούς πλήρως υπεύθυνους για όλο αυτό, ενόψει των επικείμενων εκλογών του 2020. Δεν θα συγχωρήσει την εκ μέρους σας διαστρέβλωση της Δικαιοσύνης και την κατάχρηση εξουσίας» αναφέρει σε άλλο σημείο η επιστολή Τραμπ.

Ένας συνεργάτης του Τραμπ στο Λευκό Οίκο ξεκίνησε τη σύνταξη της επιστολής την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια αρκετοί από τους επιτελείς του -όπως ο σύμβουλος του προέδρου Στίβεν Μίλερ, ο συνεργάτης σε νομοθετικά θέματα Έρικ Ούελαντ και ο Μάικ Ουίλιαμς, σύμβουλος του προσωπάρχη, έκαναν προσθαφαιρέσεις στο αρχικό κείμενο,. Ο ίδιος ο Τραμπ συνέβαλε στη γλώσσα και στην κατεύθυνση του κειμένου, όπως αποκαλύπτουν πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα. Στη σύνταξη της επιστολής μετείχαν επίσης από το επιτελείο του Λευκού Οίκου οι Πατ Φίλμπιν και Πατ Τσιπολόνε.