Ο Τζερόμ Πάουελ θα ήθελε πολύ να μείνει μακριά από την πολιτική, ειδικά κατά τη διάρκεια των εκλογών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν θέλει να θεωρηθεί ότι υποστηρίζει κάποιο κόμμα τον Νοέμβριο, ειδικά όταν ένα από τα εν λόγω κόμματα και δη ο υποψήφιός του, Ντόναλντ Τραμπ, σίγουρα θα του επιτεθεί σε κάθε ευκαιρία.

Ο Πάουελ, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος της Fed από τον Τραμπ και στη συνέχεια επαναδιορίστηκε από τον Τζο Μπάιντεν, έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να τονίσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι υπεράνω της πολιτικής αντιπαράθεσης. Έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι ο ίδιος και τα άλλα μέλη της FOMC επικεντρώνονται αποκλειστικά στα οικονομικά δεδομένα όταν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Tο αν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια έχει μεγάλη πολιτική σημασία φέτος. Η οικονομία και οι αντιλήψεις γι’ αυτήν θα είναι ζωτικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι όταν θα προσέλθουν στις κάλπες το φθινόπωρο. Πρόκειται για μια οικονομία στης οποίας τη διαμόρφωση παίζε πολύ μεγάλο ρόλο ο Πάουελ. Γι αυτόν το λόγο βρίσκεται πραγματικά στο επίκεντρο της πολιτικής «διελκυστίνδας».

«Σιωπηρά, ρητά, παθητικά ή ενεργά, η Fed λαμβάνει αποφάσεις που μπορούν να έχουν μεγάλη επιρροή στην οικονομία και τα οικονομικά αποτελέσματα», δήλωσε η εκτελεστική διευθυντής της Employ America, Σκάντα Αμαρνάθ, προσθέτοντας πως «η Fed είναι πολύ σημαντική για την κατάσταση της οικονομίας και η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι άσχετη με τα εκλογικά αποτελέσματα».

Προς το παρόν, η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Η αγορά εργασίας είναι εύρωστη και η ανάπτυξη είναι ισχυρή. Ο πληθωρισμός μειώνεται, αν και δεν έχει φτάσει ακόμη στο στόχο της Fed του 2%. Μια ήπια προσγείωση και αποφυγή δημιουργίας ύφεσης είναι ορατή. Παρόλα αυτά, αν και το καταναλωτικό κλίμα έχει βελτιωθεί, δεν είναι εξαιρετικό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν. Το ίδιο και τα επιτόκια, τα οποία η Fed αύξησε για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με τις υψηλότερες τιμές και αισθάνονται ότι επιβαρύνονται από τα υψηλά επιτόκια.

Τα επιτόκια αυτά καθαυτά μπορεί να φαίνονται ως αφηρημένες έννοιες, αλλά μπορεί να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στο πως οι άνθρωποι εκτιμούν την οικονομική τους κατάσταση. Αν κάποιος μελετά αγορά κατοικίας αυτή τη στιγμή, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προ ετών. Άλλοι καταναλωτές ίσως περίμεναν μείωση των τιμών των αυτοκινήτων και τώρα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα δάνειο για ένα νέο μέσο μεταφοράς. Άλλοι έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δύσκολα τα βγάζουν πέρα αυτή την εποχή.

Ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στο χρόνο και να αντιστρέψει την ξαφνική αύξηση του πληθωρισμού. Αλλά η μείωση των επιτοκίων θα κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα για τις οικονομικές συνθήκες και θα μπορούσε να δώσει ώθηση στους Δημοκρατικούς και τον Μπάιντεν. Ενώ η Fed έχει προβλέψει ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος, κανείς δε γνωρίζει το πότε, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Business Insider, ο Τραμπ γνωρίζει πολύ καλά ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα έδιναν ώθηση στην οικονομία, θα ανέβαζαν τη διάθεση των ανθρώπων και, τελικά, θα βοηθούσαν το κυβερνών κόμμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανησυχούσε δημοσίως ότι η Fed θα μείωνε τα επιτόκια για να βοηθήσει την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον πριν από τις εκλογές του 2016 και επανειλημμένα φερόταν εναντίον τον Πάουελ και τη Fed για τις αυξήσεις των επιτοκίων όσο ήταν στον Λευκό Οίκο.

Η Fed είναι ένα ανεξάρτητο όργανο το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βρίσκεται εκτός πολιτικής, οπότε δεν υπόκειται σε βραχυπρόθεσμες πιέσεις καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την οικονομία. Υπήρξαν στιγμές στο παρελθόν που οι πρόεδροι προσπάθησαν να την επηρεάσουν, συχνά με καταστροφικά αποτελέσματα. Ο Ρίτσαρντ Νίξον πίεσε τη Fed να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια πριν από την επανεκλογή του, γεγονός που συνέβαλε στην εδραίωση του καταστροφικού πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν πίεσε τον τότε πρόεδρο της Fed, Πολ Βόλκερ, να μην αυξήσει τα επιτόκια πριν από την εκστρατεία επανεκλογής του. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, οι περισσότεροι πρόεδροι απέφευγαν την άσκηση πολιτικής πίεσης προς τη Fed.

«Δεν νομίζω ότι ο Πάουελ σκέφτεται αν ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν θα του πουν να μειώσει ή να αυξήσει τα επιτόκια», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Πανκότι, στέλεχος του Roosevelt Forward, προσθέτοντας πως «μπορεί, όμως, να επηρεαστεί ο τρόπος με τον οποίο στέλνει τα μηνύματα για τις αυξήσεις ή τις μειώσεις των επιτοκίων».

«Η Fed δεν θέλει πραγματικά να ταράξει τα νερά, αλλά πρέπει να διαχειριστεί τον πολιτικό κίνδυνο. Δεν θέλει να αναστατώσει το Κογκρέσο. Το χρειάζεται ως σύμμαχό της αφού δεν αναζητά επαναπροσέγγιση του νόμου περί της Ομοσπονδιακής Τράπεζας», δήλωσε η πολιτική επιστήμονας του George Washington University, Σάρα Μπίντερ.

Φυσικά, η Fed δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πάουελ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, πολιτικά ή μη. Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες εξαρτώνται από τις παγκόσμιες δυναμικές της αγοράς ή τις γεωπολιτικές αναταραχές. Επιπλέον, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν θεωρούν καθόλου τη Fed ως παράγοντα της οικονομικής τους ζωής, ακόμη και αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποτελεί, στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο.

Ο Πάουελ ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί αυτή τη στιγμή με περισσότερους από έναν τρόπους. Οι οικονομικοί κίνδυνοι από τις αποφάσεις της Fed είναι πραγματικοί. Αν μειώσει τα επιτόκια πολύ σύντομα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αρχίσει να επιταχύνεται ξανά, και αν περιμένει πολύ καιρό, θα μπορούσε να «πατήσει φρένο» στην οικονομία και να ωθήσει τη χώρα σε ύφεση.

«Πρέπει να κάνουν το καλύτερο που μπορούν, σύμφωνα με τους κανονισμούς τους και όσο το δυνατόν περισσότερο ως πολιτικά ανεξάρτητος θεσμός», συμπλήρωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG US, Νταϊάν Σουόνκ, υποστηρίζοντας πως «αν και η Fed δεν λαμβάνει κάποια πολιτική θέση θα κατηγορείται πάντα από τους πολιτικούς για το αποτέλεσμα ανεξαρτήτως του νικητή των εκλογών».

Διαβάστε ακόμη

Καθαρά Δευτέρα: Επί ποδός η Τροχαία για την έξοδο των εκδρομέων – Ο καιρός και τα έκτακτα μέτρα

Δεύτερη παράταση στις 19 Απριλίου στον διαγωνισμό της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου με το Τάε Κβο Ντο

Φαντασμαγορικός γάμος με Ελληνες και Κύπριους επιχειρηματίες, με Πρόεδρο Δημοκρατίας και κοσμικές περσόνες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ