Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 σπάνε την παράδοση και δε διοργανώνουν την τελετή έναρξης στο Σταντ ντε Φρανς, αλλά σχεδιάζουν μία «υδάτινη παρέλαση» κατά μήκος του Σηκουάνα, αξιοποιώντας την ομορφιά και τη φήμη της παραποτάμιας ζώνης της πόλης.

Η διοργάνωση μιας τεράστιας δημόσιας εκδήλωσης στην πιθανώς πιο διάσημης αστικής προκυμαίας μήκους 6 χλμ. έχει προκαλέσει ορισμένους υλικοτεχνικούς και πολιτιστικούς πονοκεφάλους.

Τι θα γίνει με τους 950 ξύλινους πάγκους με τα βιβλία που προσδίδουν στην προκυμαία μεγάλο μέρος της γοητείας της;

Η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας υποστηρίζει ότι οι πάγκοι μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο, καθώς είναι ένα πολύ εύκολο μέρος για να αποθηκευτούν εκρηκτικά χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Επιπλέον, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνωστισμό και συμφόρηση, όπως είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Laurent Nunez στο Conseil de Paris, το διοικητικό όργανο της πόλης. «Φοβάμαι ότι αν τους αφήσουμε σε ένα μέρος όπου θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο σοβαρών ατυχημάτων», δήλωσε.

Οι «Bouquinistes», όπως είναι γνωστοί αυτοί οι βιβλιοπώλες σε τοπικό επίπεδο, λένε ότι οι πάγκοι τους μπορεί να είναι πολύ εύθραυστοι για να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν με ασφάλεια και ότι η απομάκρυνσή τους για την τελετή όχι μόνο θα διαταράξει σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι τα ιστορικά ξύλινα «κουτιά» θα αντικατασταθούν με κάτι νέο και άχαρο.

Αυτή την εβδομάδα, η πόλη κατέληξε σε συμβιβασμό. Για να διασκεδάσει τους φόβους, οι αρμόδιες αρχές θα πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές μετακινήσεις με λίγους πάγκους, για να αποδείξουν ότι μπορούν πράγματι να αποσυναρμολογηθούν και να επανατοποθετηθούν χωρίς ζημιές ή καθυστερήσεις. Συμφώνησαν δε, να επανεξετάσουν τον αριθμό των πάγκων που χρειάζεται να απομακρυνθούν (αρχικά είχαν υπολογιστεί σε 570). Κατά τη διάρκεια των Αγώνων, η δημοτική αρχή πρότεινε στους βιβλιοπώλες να βρουν προσωρινή στέγη σε ένα «χωριό Bouquinistes», ενδεχομένως κατά μήκος ενός όχι ιδιαίτερα πολυσύχναστου τμήματος του ποταμού σε κοντινή απόσταση από την αρχική.

Όλο αυτό μπορεί να μοιάζει υπερβολικό για μερικά ξύλινα κουτιά, αλλά οι «bouquinistes» είναι κάτι πολύ περισσότερο από πάγκους με βιβλία. Έχουν αναγνωριστεί ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας από το 2019 -ένα βήμα πριν την αναγνώριση από την UNESCO- και αποτελούν σημαντικό στοιχείο της παρισινής ταυτότητας. Το χαρακτηριστικό «πράσινο της άμαξας» χρώμα τους αποφασίστηκε το 1930 για να συμπληρώσει την απόχρωση των διάσημων σιντριβανιών της πόλης, Wallace, των διαφημιστικών στηλών Morris και της αρχικής σήμανσης του παρισινού μετρό. Εγκατεστημένες σε μόνιμες θέσεις από το 1859, αποτελούν κομμάτι μιας παράδοσης βιβλιοπωλείων που χρονολογείται τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα. Η παρουσία τους έχει ενισχύσει την ομορφιά της όχθης του ποταμού. Οι βιβλιοπώλες φοβούνται ότι αυτή η γοητεία κινδυνεύει να χαθεί, αν τεθεί σε κίνδυνο η εμφάνισή τους ή η βιωσιμότητά τους.

Αυτή η ανησυχία πηγάζει εν μέρει από προβλήματα που προϋπήρχαν της προετοιμασίας των αγώνων. Ενώ οι βιβλιοπώλες είχαν ιστορικά μια καλή συμφωνία, καθώς δεν πλήρωναν τέλη παραχώρησης και ενοίκιο, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων βιβλίων τους έχουν «πέσει» λόγω του διαδικτύου. Πολλοί έχουν στραφεί προς τις πωλήσεις αναμνηστικών για να συντηρηθούν, αν και ο νόμος επιβάλλει ότι μόνο ένα εκ των τεσσάρων κουτιών κάθε πάγκου θα μπορούν να τα διαθέτουν. Μια περιοχή με πάγκους κοντά στο Δημαρχείο φέρει το προσωνύμιο «Καθαρτήριο», εξαιτίας της χαμηλής επισκεψιμότητας. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, οι νέοι βιβλιοπώλες πρέπει να περάσουν κάποιο χρονικό διάστημα πριν αποκτήσουν καλύτερη θέση, κάτι σαν ανεπίσημη αίθουσα αναμονής πριν γίνουν διαθέσιμα άλλα σημεία.

Επιπλέον, το ενδεχόμενο αντικατάστασής τους αποτελεί εδώ και καιρό συναισθηματικό «αγκάθι» για την πόλη. Όταν το 2016 προτάθηκε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο για τα πρατήρια εφημερίδων του Παρισιού, οι επικριτές το χαρακτήρισαν «σκουπιδοτενεκέ» καθώς έλειπε η περίτεχνη διακόσμηση των ιστορικών δομών. Τα νέα, πιο ευρύχωρα περίπτερα άρχισαν παρ’ όλα αυτά να εγκαθίστανται το 2019 και «συνομιλούν» με το τοπίο ευκολότερα από το αναμενόμενο, ενδεχομένως γιατί έχουν βαφτεί και αυτά με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι ορισμένοι βιβλιοπώλες εγκρίνουν το σχέδιο για δοκιμαστικές μετακινήσεις, ίσως σε μία προσπάθεια να αποδείξουν ότι δεν μπορούν στην πραγματικότητα να πραγματοποιηθούν χωρίς να σημειωθούν ζημιές. Όπως εξήγησε μια βιβλιοπώλης στο περιοδικό Télérama, χρειάστηκαν έξι άτομα και μια ολόκληρη ημέρα για να μετακινήσουν τον πάγκο που αγόρασε το 2020 και ακόμη και τότε οι επισκευές και η επανατοποθέτηση της κόστισαν 7.000 ευρώ. «Το δημαρχείο δεσμεύεται να ανακαινίσει τα κατεστραμμένα κιόσκια», δήλωσε ένας άλλος πωλητής, «αλλά δεν έχει ιδέα για το πόση δουλειά χρειάζεται για αυτό. Είναι τρέλα».

Photo: Wikipedia

Διαβάστε ακόμη

«Κέρδισε πόντους» στο Λονδίνο η ελληνική αγορά – Ο απόηχος του Greek Investment Conference (tweet + pic)

Επαγγελματίες: Ποιοι πληρώνουν και ποιοι γλιτώνουν τεκμήριο το 2024

Τα απόνερα του Λονδίνου, ο Μητσοτάκης, τα μεγάλα έργα και οι κατασκευαστές, τα ζόρια στα κομματικά ταμεία και τα σπίτια στο Ελληνικό που μαζεύουν ζεστό χρήμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ