Περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι στην Ισπανία δεν έχουν λάβει ακόμα το μηνιαίο επίδομα ειδικού σκοπού που προβλέπεται λόγω της αναστολής της εργασίας τους εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αναφέρεται σε έρευνα ενός διοικητικού γραφείου.

Σύμφωνα με την έκθεση της έρευνας, το 25% από τους περίπου 3,7 εκατ. εργαζόμενους που έχουν δεχθεί αναστολή εργασίας, δεν έχουν λάβει ακόμη το μηνιαίο επίδομα που δικαιούνται. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν το επίδομα από τον Μάρτιο όταν δηλαδή ξεκίνησαν τα μέτρα lockdown στη χώρα.

Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι είναι «απελπισμένοι» δήλωσε ο Φερνάντο Σαντιάγκο, επικεφαλής του Γενικού Συμβουλίου Διοικητικών Αντιπροσώπων της Ισπανίας, όπου τα μέλη του συμβουλίου προσλαμβάνονται κυρίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για γραφειοκρατικές διαδικασίες και λογαριασμούς.

Το συμβούλιο διεξήγαγε την έρευνα ανάμεσα στα 6.000 μέλη του και έβγαλε τα αποτελέσματα από τις απαντήσεις που έδωσαν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας της Ισπανίας σε ανακοίνωση της αμφισβήτησε τα στοιχεία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει εγκρίνει 3,3 εκατομμύρια επιδόματα, όπως είναι ήδη γνωστό, και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις».

Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν επίσης εκφράσει τα παράπονα τους δημόσια, σχετικά με καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, –όπως και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη-, αναγκάστηκε να επεκτείνει και να προσαρμόσει τα προγράμματα πρόνοιας της για να βοηθήσει όσους είχαν προσωρινή αναστολή εργασίας λόγω της πανδημίας.

Στην Ισπανία, οι περισσότεροι εργαζόμενοι έλαβαν ένα μέρος του μισθού τους απευθείας από το αρμόδιο όργανο για την απασχόληση. Σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση αποζημιώνει τις εταιρείες αφού αυτές καταβάλουν το επίδομα στους εργαζόμενους του υπό καθεστώς αναστολής.

Ο Σαντιάγο και εργοδότες απέδωσαν την καθυστέρηση της καταβολής του επιδόματος στον υπερβολικό αριθμό των αιτήσεων.

Επιπλέον, κάποιοι εργοδότες έκαναν λόγο για έλλειψη συντονισμού μεταξύ ορισμένων περιφερειακών διοικήσεων, οι οποίες δέχονται τα αιτήματα για την αναστολή εργασίας και στη συνέχεια τα περνάνε στο αρμόδιο υπουργείο για την καταβολή των επιδομάτων.