Ο Κυριάκος Πιερρακάκης γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος του Eurogroup, αναλαμβάνοντας έναν κορυφαίο ρόλο στην ευρωζώνη σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κέρδισε την κούρσα για την προεδρία του Eurogroup, εξασφαλίζοντας μία από τις σημαντικότερες οικονομικές θέσεις της ευρωζώνης – μια πρωτιά για μια χώρα που στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών κρίσεων χρέους.

Ο Πιερρακάκης επικράτησε του Βέλγου Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ σε ψηφοφορία που διεξήχθη την Πέμπτη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της περιοχής. Αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του διαδεχόμενος τον Ιρλανδό Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος αποχώρησε αιφνιδίως τον Νοέμβριο για να αναλάβει θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ως πρόεδρος του Eurogroup – του σχήματος που απαρτίζουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών με κοινό νόμισμα – ο Έλληνας υπουργός θα προεδρεύει στις μηνιαίες συνεδριάσεις και θα εκπροσωπεί διεθνώς την ευρωζώνη.

Το Eurogroup, αρχικά ένας άτυπος χώρος ανταλλαγής απόψεων, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά φόρα της Ευρώπης κατά την περίοδο της κρίσης χρέους. Εκεί έγιναν νυχτερινές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μέσα στη νύχτα για επείγουσες διασώσεις χωρών, αναμόρφωση του τραπεζικού πλαισίου της ΕΕ. Εκεί, φυσικά, έγινε η ύστατη χρηματοδότηση που κράτησε την Ελλάδα εντός του ευρώ λίγο πριν από την κατάρρευσή της. Αυτό προσδίδει επιπλέον βαρύτητα στην εκλογή του Πιερρακάκη. Η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές και είναι από τα ελάχιστα κράτη-μέλη της ΕΕ που εμφανίζουν δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Αν και ο ρόλος του προέδρου του Eurogroup είναι σήμερα λιγότερο προβεβλημένος, ο Πιερρακάκης θα κληθεί να διαχειριστεί διαφωνίες σε κρίσιμα ζητήματα, σε μια περίοδο πολλαπλών εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων για την Ευρώπη, αλλά και εύθραυστης συναίνεσης για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Ο ίδιος έχει ήδη αφήσει ενδείξεις για το πού θα επικεντρωθεί στη νέα του θητεία. Στην επιστολή υποψηφιότητάς του, έθεσε ως προτεραιότητες την ένωση αποταμιεύσεων και επενδύσεων της ΕΕ, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, το ψηφιακό ευρώ, την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης, καθώς και τη συνολικότερη θωράκιση των οικονομικών βάσεων της ηπείρου.

«Μόλις πριν από 10 χρόνια, στο Eurogroup, θέσαμε τις προϋποθέσεις για να σωθεί η Ελλάδα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ρολάν Λεσκίρ. «Σήμερα, είναι ένα ισχυρό έθνος, και αυτό το γιορτάζουμε».

Ανάλογη ήταν η στάση και του Γερμανού ομολόγου του, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ο οποίος είχε ήδη δηλώσει τη στήριξή του στον Πιερρακάκη. «Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε την εμπιστευτική μας συνεργασία στο Eurogroup», σημείωσε. «Μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο: να κάνουμε την Ευρώπη πιο ισχυρή και πιο ανταγωνιστική».

Ο Έλληνας υπουργός υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών, ζητώντας τη δημιουργία «ευρωπαϊκών πρωταθλητών», κάτι που θεωρεί κρίσιμο βήμα για την υλοποίηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ένωσης αποταμίευσης και επενδύσεων.

Έχει στηρίξει αντίστοιχες κινήσεις και εντός Ελλάδας, χαιρετίζοντας την πρόσφατη εξαγορά του ΧΑΑ από τη Euronext.

Παρότι βρίσκεται στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας μόλις εννέα μήνες, ο Πιερρακάκης κατέχει υπουργικές θέσεις στην κεντροδεξιά κυβέρνηση από το 2019. Σε εθνικό επίπεδο είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης κατά τη θητεία του ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε αυτή τη θέση, ο 42χρονος – με σπουδές στην επιστήμη των υπολογιστών και την πολιτική οικονομία – ηγήθηκε μιας μεγάλης προσπάθειας ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών, με στόχο την απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών, υπηρέτησε και ως υπουργός Παιδείας, όπου επέβλεψε τη δημιουργία του νομικού πλαισίου που επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα – ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα στη χώρα.

Ως υπουργός Οικονομικών, έχει δώσει έμφαση στη διατήρηση της ισχυρής δημοσιονομικής επίδοσης της Ελλάδας και στη συνέχιση της ταχείας αποκλιμάκωσης του χρέους, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg

Διαβάστε ακόμη 

Τράπεζες: Ποιους κινδύνους θα λάβει υπόψη το νέο stress test – Τι καταγράφει η έκθεση της EBA (πίνακας)

Το υπερπολυτελές τρένο της ερήμου με τις 33 σουίτες – Μια νέα εμπειρία στη Σαουδική Αραβία

Metlen: Kορυφαία υποψήφια για είσοδο στον Stoxx Europe 600 – Οι εισροές, τα τεχνικά δεδομένα και το νέο επίπεδο για τη μετοχή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα