Δεδομένα πελατών δεκάδων μεγάλων εταιρειών παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων οι Deutsche Bank AG, Commerzbank AG και ING Groep NV, έπεσαν στα χέρια εγκληματικής ομάδας χάκερ η οποία εκμεταλλεύτηκε ένα κενό ασφαλείας σε ένα εργαλείο μεταφοράς αρχείων.

Οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα χιλιάδων πελατών των οποίων τα αιτήματα αλλαγής λογαριασμών είχαν μεταφερθεί σε εξωτερικό πάροχο δεδομένων, τον οποίο οι τράπεζες σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Bloomberg προσδιόρισαν ως Majorel. Τα δεδομένα που είδαν οι χάκερ, περιλάμβαναν τα ονόματα των πελατών και τους αριθμούς των λογαριασμών τους, ανέφερε η ING στην ανακοίνωσή της. Το κενό ασφαλείας του λογισμικού έχει έκτοτε επιδιορθωθεί, ανέφεραν οι τράπεζες.

«Στο πλαίσιο μιας ευπάθειας ασφαλείας στο λογισμικό MOVEit που έχει επηρεάσει πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, η Majorel Γερμανίας έγινε στόχος επίθεσης χάκερ» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Η επίθεση πραγματοποιήθηκε πριν η ευπάθεια του λογισμικού γίνει γνωστή και επηρέασε μόνο ένα σύστημα που εκτελούσε το λογισμικό MOVEit στη Γερμανία».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επίθεση MOVEit, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από περισσότερο από ένα μήνα και φέρεται να πραγματοποιήθηκε από μια εγκληματική ομάδα χάκερ γνωστή ως Clop, είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή δεδομένων από δεκάδες οργανισμούς και κυβερνητικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στα αξιοσημείωτα θύματα περιλαμβάνονται ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell PLC και η British Airways, μαζί με τράπεζες, κατασκευαστικές εταιρείες και πανεπιστήμια.

Η παραβίαση συμβαίνει καθώς οι τράπεζες δέχονται πιέσεις να ενισχύσουν τις άμυνές τους στον τομέα της πληροφορικής εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι απειλές στον κυβερνοχώρο γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες και συχνές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει το πρώτο της τεστ αντοχής στον κυβερνοχώρο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στις αρχές του επόμενου έτους για να χαρτογραφήσει την ανθεκτικότητα του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Μέτρα στήριξης €1,1 δισ. – Παράταση market pass μέχρι τον Οκτώβριο

Στουρνάρας: Δεν είμαστε πλέον το μαύρο πρόβατο – Το «τρίλημμα» που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες

Σύνοδος ΝΑΤΟ – Μητσοτάκης: Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε διαρκές κλίμα έντασης με την Τουρκία (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ