Την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα χαιρέτισε ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στο FinForum 2023, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. 

Κάνοντας μια μίνι ανασκόπηση στο πρόσφατο παρελθόν, ο κεντρικός τραπεζίτης εξήρε την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, η οποία συμπυκνώνεται κυρίως στους εξής άξονες:

  • Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 8,8% έναντι 45% τον Μάρτιο του 2016
  • Πλήρης τήρηση των εποπτικών δεικτών
  • Πλήρης πρόσβαση στις αγορές, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμη δεν έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα
    Επίτευξη σημαντικής κερδοφορίας

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιωμένα μεγέθη και έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως προειδοποίησε, οι κίνδυνοι παγκοσμίως έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. «Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμός. Οι προοπτικές για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν αβέβαιες, λόγω της αύξησης των επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, έκανε λόγο για την εμφάνιση ενός τριλήμματος: «Υψηλός πληθωρισμός, διασφαλίζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Κι αυτό, εύλογα, αποτελεί μια πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της απόστασης που εξακολουθεί να χωρίζει την Ελλάδα με την Ευρωζώνη σε επίπεδο NPLs (8,8% vs 1,1%)

Επίσης, παρά την βραχυπρόθεσμη ώθηση στα έσοδα από τόκους, η αύξηση των επιτοκίων εγκυμονεί μακροπρόθεσμους κινδύνους για τις τράπεζες, μέσω της αύξησης του κόστος δανεισμού, αλλά και μέσω της μείωσης της ζήτησης για δάνεια ή της αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε την ανάγκη για μια υγιή πιστωτική επέκταση, χωρίς βέβαια να παραλείπει και τις προκλήσεις που απορρέουν από τη σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών στην αγορά ακινήτων, η οποία πανευρωπαϊκά βρίσκεται σε τροχιά διόρθωσης.

Ο  κ. Στουρνάρας μίλησε για σημαντικές ευκαιρίες των ελληνικών τραπεζών, με στόχο την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων και τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.  Ευκαιρίες, οι οποίες δύνανται να προέλθουν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τη βελτίωση της οικονομίας, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις τράπεζες είναι σημαντικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία και τα εποπτικά κεφάλαια» σχολίασε ο κ. Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι τα ελληνικά ιδρύματα έχουν πάψει να είναι τα μαύρα πρόβατα.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στον κλάδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, τονίζοντας πως οι ελληνικές εταιρείες αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τις προκλήσεις. «Ο δείκτης φερεγγυότητας απαιτεί κεφάλαιο 1,8 δισ. ευρώ κι οι ελληνικές εταιρείες έχουν 3,6δισ. ευρώ» είπε ο διοικητής της ΤτΕ. Χαρακτήρισε ως σημαντικότερη πρόκληση τις φυσικές καταστροφές, λέγοντας πως στη χώρα μας υπάρχει μεγάλο κενό ασφαλιστικής προστασίας έναντι του σεισμού, κενό που μπορεί να καλύψει ο ελληνικός ασφαλιστικός τομέας. Προσέθεσε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των προϊόντων που συνδέονται με επενδύσεις και σημείωσε πως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τις επιχειρηματικές τους πρακτικές.

Διαβάστε ακόμη

Βαρκελώνη: Ο φόρος της Amazon και το «φρένο» στο ηλεκτρονικό εμπόριο (pic + tweet)

Το top 5 των οικονομικότερων περιοχών στην Αθήνα για αγορά και ενοικίαση σπιτιού – Αναλυτικός πίνακας

Πλαφόν ή έκτακτη φορολογία για τους ακτοπλόους, ο Χρυσοχοΐδης… ξεκίνησε με τους διοικητές, οι φωνές στα Μάρμαρα Παυλίδης, ο Ιβάν και το λιμάνι, ο Ναγκίμπ και η Μύκονος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ