Κλυδωνισμούς σε μία συνήθως «ήσυχη» επενδυτική αγορά της Βρετανίας προκαλούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τα εταιρικά χρέη που συνδέονται με πληθωρισμό, με την περίπτωση της Thames Water, της κορυφαίας εταιρείας ύδρευσης της χώρας να αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η Thames Water, ο μεγαλύτερος προμηθευτής νερού της Βρετανίας, βρίσκεται σε συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με τις επιλογές της για την αντιμετώπιση του χρέους της που ξεπερνά τα 14 δισ. στερλίνες (17,8 δισ. δολάρια). Το βάρος της έχει γίνει πιο επαχθές σε μεγάλο βαθμό επειδή τα ομόλογά της συνδέονται με τον πληθωρισμό και αφορούν πάνω από τα μισά της χρέη.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, οι εταιρείες πλήττονται άμεσα με τουλάχιστον δύο τρόπους: πληρώνουν περισσότερους τόκους για το χρέος τους με κυμαινόμενο επιτόκιο και οι υποχρεώσεις τους που συνδέονται με τον πληθωρισμό αυξάνονται. Υπάρχουν περισσότερα από 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους  αυτού του είδους παγκοσμίως που πουλήθηκαν στις κεφαλαιαγορές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι δάνεια με μόχλευση, αλλά και εταιρικά ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου και τίτλοι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό.

Οι προοπτικές για μεγάλο μέρος αυτού του χρέους χειροτερεύουν, με τη Fitch Ratings να επικαλείται την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό ως έναν από τους λόγους για την αναθεώρηση της πρόβλεψης για το ποσοστό αθέτησης πληρωμών για τα δάνεια με μόχλευση στις ΗΠΑ σε έως και 4,5% φέτος από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου που ήταν μόλις 2,5%. Οι αναλυτές της BNP Paribas συμβούλευσαν αυτή την εβδομάδα τους πελάτες της να πουλήσουν δάνεια με μόχλευση στις ΗΠΑ με αξιολόγηση Β- λόγω των μη βιώσιμα υψηλών δαπανών για τόκους ορισμένων εταιρειών.

Οι εταιρείες που βασίζονται σε χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου θα «επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό» από το περιβάλλον υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων, δήλωσε ο Michael Koehler,  στρατηγικός αναλυτής της Landesbank Baden-Wuerttemberg. Αναμένει ότι οι άλλες εταιρείες θα βγουν σχετικά αλώβητες.

Τώρα η «περιπέτεια» της Thames Water έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στις βρετανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Περισσότερο από το ήμισυ του χρέους των 60,6 δισεκατομμυρίων λιρών (80 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που έχουν εκδώσει οι εταιρείες ύδρευσης στην Αγγλία και την Ουαλία είναι αναπροσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, σύμφωνα με την Ofwat, τη ρυθμιστική αρχή του κλάδου.

Οι βρετανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των εταιρικών τίτλων που συνδέονται με τον πληθωρισμό παγκοσμίως. Μόνο οι εταιρείες της Βραζιλίας είναι μεγαλύτεροι δανειολήπτες στον χώρο.

Το πλήγμα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσε να είχε αμβλυνθεί με τη χρήση παραγώγων για την προστασία από την έξαρση του πληθωρισμού, αλλά αρκετές εταιρείες απέτυχαν να το πράξουν. Πολλές εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν επίσης πληγεί από την απόφασή τους να επιλέξουν να μην εφαρμόσουν ρυθμίσεις αντιστάθμισης κινδύνου που, για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις εταιρείες με πολύ μικρό κόστος.

Τo σίγουρο είναι ότι η πλειονότητα της παγκόσμιας αγοράς εταιρικού χρέους αποτελείται από υποχρεώσεις σταθερού επιτοκίου που θα γίνουν επώδυνες μόνο όταν έρθει η ώρα της αναχρηματοδότησής τους.

Παρόλα αυτά, οι εταιρείες με υψηλά επίπεδα χρέους κυμαινόμενου επιτοκίου και χρέους που συνδέεται με τον πληθωρισμό μπορεί χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη, έχοντας περιορισμένες επιλογές για να λύσουν τα προβλήματά τους.

«Σε ένα πλαίσιο υψηλότερων επιτοκίων, βλέπουμε ότι οι ιδιωτικές πιστώσεις και τα δάνεια είναι πιο ευάλωτα από τις δημόσιες πιστώσεις, καθώς οι όροι χρηματοδότησής τους είναι συχνότερα κυμαινόμενου επιτοκίου και έχουν λιγότερες εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης», δήλωσε η Elisa Belgacem, ανώτερη πιστωτική στρατηγική αναλύτρια της Generali Investments.