Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη 9/5 την ευρέως αναμενόμενη διατήρηση των επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου, καθώς δήλωσε ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική λειτουργεί για τη μείωση του πληθωρισμού.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ψήφισαν με ψήφους 7-2 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων, με τους τελευταίους να τάσσονται υπέρ της μείωσης. Στην προηγούμενη συνεδρίαση μόνο ένα μέλος ψήφισε υπέρ της μείωσης.

Η MPC προειδοποίησε ωστόσο ότι οι δείκτες εμμονής του πληθωρισμού «παραμένουν αυξημένοι».

Διατηρεί το βασικό τραπεζικό επιτόκιο της BOE στο 5,25%.

Η αγορά αναμένει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν το καλοκαίρι, με τις αγορές χρήματος να τιμολογούν πλήρως μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο και 50 μονάδες βάσης συνολικά φέτος.

Ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν μείωση ήδη από την επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου και τρεις ή περισσότερες μειώσεις το 2024. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο γενικός πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπεται να μειωθεί δραματικά τον Απρίλιο λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας από το τρέχον 3,2% σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου της BOE για το 2%, σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις.

«Ενώ η [οικονομική] ανάπτυξη αυξάνεται, η αγορά εργασίας συνεχίζει να χαλαρώνει. Τελικά, πιστεύουμε ότι αυτό θα τροφοδοτήσει την ασθενέστερη αύξηση των μισθών. Αναμένουμε ότι αυτό θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους”, δήλωσε ο Matthew Swannell, οικονομολόγος της BNP Paribas στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην εκπομπή “Street Signs Europe” του CNBC την Πέμπτη.

«Εκτός από αυτό, βλέπουμε να μειώνονται και άλλα κόστη, ιδίως το μη εργατικό κόστος και εκείνα που σχετίζονται με την ενέργεια, τα οποία περνούν μέσα από την αλυσίδα εφοδιασμού και μειώνουν τις τιμές των υπηρεσιών και των αγαθών, βοηθώντας τελικά την Τράπεζα της Αγγλίας να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς το όριο του 2%».

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η αγορά πετρελαίου εισέρχεται σε μια νέα φάση

Jumbo: Διπλασίασε το placement στο 3% – Πού επενδύει ο Βακάκης τα €110 εκατ.

Titan: Εισάγει την Titan America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ