Την απόφασή της να αποχωρήσει οριστικά από τη Ρωσία, έπειτα από 32 χρόνια παρουσίας στη συγκεκριμένη αγορά, γνωστοποίησε τη Δευτέρα, η McDonald’s. Η Αμερικανική εταιρεία έχει ήδη, ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την πώληση των δραστηριοτήτων της στη ρωσική αγορά.

Η διάσημη αλυσίδα φαστ φουντ ήταν ένα από τα πρώτα δυτικά brands που αποφάσισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, λίγο πριν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Έχω μία φωτογραφία μπροστά από το πρώτο κατάστημα McDonald’s που άνοιξε ποτέ στη Ρωσία. Φαίνονται ξεκάθαρα, τα μεταλλικά οδοφράγματα που είχαν στηθεί τότε, για να ελέγξουν τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που δημιουργούσαν ουρές χιλιομέτρων για ένα Big Mac με πατάτες τηγανητές», αναφέρει η Κάτια Ντμιτρίεβα στο Bloomberg.

Λίγο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα εγκαίνια ενός λαμπερού καταστήματος McDonald’s στην πλατεία Πούσκιν, την ίδια ώρα που ο ρωσικός λαός περίμενε ώρες ολόκληρες στην ουρά, για να αγοράσει ένα καρβέλι ψωμί και φάρμακα, σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής η οποία χαρακτηριζόταν από αυξημένες οικονομικές δυνατότητες.

Πριν από τις μεταρρυθμίσεις στην ρωσική αγορά, γνωστές ως «θεραπεία σοκ» που οδήγησαν τελικά, στην άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία και τη δημιουργία της τάξης των ολιγαρχών, και πριν επεκταθεί οποιαδήποτε άλλη δυτική αλυσίδα σε αυτή τη νέα ρωσική αγορά, μια ομάδα νεαρών Ρώσων αγωνίστηκε για να ζωντανέψει ένα καπιταλιστικό όνειρο. «Ο πατέρας μου ήταν ένας από αυτούς τους ανθρώπους», αποκαλύπτει η Ντμιτρίεβα.

Το 1989, τα McDonald’s λειτουργούσαν περισσότερα από 1.000 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη. Παρόλα αυτά, εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε ούτε ένα κατάστημα της γνωστής αλυσίδας στη Σοβιετική Ένωση. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της McDonald’s στη Ρωσία ήταν όνειρο του Καναδού εκατομμυριούχου και προέδρου της εταιρείας, Τζώρτζ Κουόν, ο οποίος πίστευε πως με τον τρόπο αυτό θα βελτιώνονταν οι σχέσεις με το σοβιετικό μπλοκ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Συγχρόνως, η Ρωσία ήταν μια πολλά υποσχόμενη αγορά.

«Ο πατέρας μου ήταν ένας από τους πρώτους διευθυντές που προσέλαβε η McDonald’s στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Σπούδαζε διαχείριση τροφίμων στο πανεπιστήμιο, όταν έμαθε ότι η McDonald’s αναζητούσε υπαλλήλους. Πέρασε από συνέντευξη και άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία, την άνοιξη του 1989, σε ηλικία μόλις 25 ετών», αναφέρει η Ντμιτρίεβα.

Μαζί με σχεδόν 200 ακόμη διευθυντές από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Γιουγκοσλαβία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ο πατέρας της Κάτιας Ντμιτρίεβα βοήθησε στον εντοπισμό προμηθευτών, στη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού, στην εύρεση και εκπαίδευση προσωπικού για τα καταστήματα της McDonald’s στη Ρωσία. Αυτό τον έκανε «έναν από τους χιλιάδες πρωτεργάτες του ρωσικού καπιταλισμού, που στέκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου για την οικονομική ελευθερία», όπως περιέγραψε αργότερα ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Βουλής, Richard Gephardt, τους υπαλλήλους της McDonald’s στη Μόσχα.

Τα άτομα αυτά, είχαν στη διάθεσή τους σχεδόν ένα χρόνο για να ετοιμάσουν τη νέα επιχείρηση. Τους πρώτους μήνες, χρειάστηκε να κάνουν εντατικά μαθήματα αγγλικών. Στη συνέχεια, μελέτησαν εκτενώς τη λειτουργία ενός εστιατορίου. Το συμβόλαιό τους, τους εξασφάλιζε επίσης, ταξίδια στον Καναδά με όλα τα έξοδα πληρωμένα, τα οποία περιλάμβαναν μαθήματα και σεμινάρια «Hamburgerology».

«Ο μισθός που λάμβανε ο πατέρας μου ήταν ικανός για να μας εξασφαλίσει ένα νέο πλυντήριο – στεγνωτήριο, επώνυμα ρούχα καθώς και κούκλες Mickey Mouse που μας έφερνε από τα ταξίδια του. Ήταν ένα όραμα αφθονίας», δηλώνει η Ντμιτρίεβα.

Παρόλα αυτά, υπήρχαν μεγάλες προκλήσεις. Ειδικότερα, η ποιότητα των τροφίμων ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετώπιζε η γνωστή αλυσίδα. θέμα. Τα ρωσικά βοοειδή ήταν πολύ αδύνατα για να καλύψουν την απαίτηση περιεκτικότητας σε λιπαρά της McDonald’s. Έτσι, η ομάδα έπρεπε να γίνει δημιουργική και κατέληξε να εισάγει λίπος από τη Γερμανία για να αναμειχθεί στον κιμά.

Σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτισμών

Μόλις άνοιξε το πρώτο εστιατόριο, όμως, οι εργαζόμενοι άρχισαν να φεύγουν. Παρά τους υψηλούς μισθούς στα McDonald’s και τον ενθουσιασμό, η εναλλαγή προσωπικού άρχισε να αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο. Άλλες δυτικές αλυσίδες που έφτασαν αργότερα, στη Ρωσία άρχισαν να πολιορκούν τους μάνατζερ των McDonald’s.

Είναι γεγονός όμως, πως στο τέλος, το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία. Οι Ρώσοι επιθυμούσαν να πάρουν μια γεύση από την Αμερική και από μια ζωή γεμάτη ευκαιρίες και ελευθερίες – όσα δηλαδή, ονειρεύονταν. «Το μεγαλύτερο πράγμα για τους Ρώσους, δεν είναι το φαγητό που τρώνε. Είναι η αίσθηση της Αμερικής», είπε πρόσφατα ο πατέρας της Ντμιτρίεβα.

Παρά το αίσθημα ελπίδας, το πολιτικό και οικονομικό τοπίο στη Ρωσία παρέμεινε ασταθές. «Περίπου ενάμιση χρόνο μετά, από τότε που έβγαλα εκείνη τη φωτογραφία στην πλατεία Πούσκιν, τανκς γέμισαν τους δρόμους της Μόσχας εν μέσω απόπειρας πραξικοπήματος. Ο πατέρας μου συνέχισε να εργάζεται για τα McDonald’s. Στις αρχές όμως, της δεκαετίας του ’90, αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στο Οντάριο για να ξεφύγουμε από την αβεβαιότητα και τη βία. Κάθε φορά που περνούσαμε με το αυτοκίνητο από το γραφείο της εταιρείας κοντά στο κέντρο του Τορόντο, ο πατέρας μου μας έλεγε: «Κοιτάξτε. Από εκεί ξεκίνησαν όλα» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη:

Νίκος Κούλης: «Είμαστε ήδη σε επαφές με τέσσερις εταιρείες για το Diorama II» (pic)

ΔΕΠΑ Υποδομών: Πού κολλάει η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης

Πληθωρισμός: Ο αντίκτυπος στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών