Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στην Αφρική ρωσικά φορτία με σιτηρά, με τη Μόσχα να επιχειρεί να ενισχύσει την επιρροή της στην ήπειρο.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να στείλει δωρεάν σιτηρά σε έξι αφρικανικές χώρες που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα κατά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο. Η κίνηση αυτή ακολούθησε τη κριτική που ασκήθηκε στη Μόσχα ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αποχώρησή της από μια συμφωνία που διευκόλυνε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ωθούσαν προς τα πάνω τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων.

Οι αποστολές θα ανέλθουν συνολικά σε 200.000 τόνους μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, στις 17 Νοεμβρίου, με τη Σομαλία και την Μπουρκίνα Φάσο να είναι οι πρώτοι παραλήπτες. Η Ζιμπάμπουε, το Μάλι, η Ερυθραία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία πρόκειται επίσης να λάβουν από 25.000 έως 50.000 τόνους σιτηρών η καθεμία, δήλωσε ο Πούτιν τον Ιούλιο. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τα αφρικανικά έθνη αυξάνοντας τις εμπορικές συναλλαγές  και στέλνοντας μισθοφόρους της Βάγκνερ για να στηρίξουν ασταθείς κυβερνήσεις ακολουθεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να την απομονώσουν ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Παραμένει ωστόσο ένας μικρός παίκτης – το εμπόριό της με την ήπειρο ήταν μόλις 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ένα κλάσμα των 282 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Κέιπ Τάουν την Κυριακή, το οποίο διοργανώθηκε από ένα ίδρυμα που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι, προσπάθησε να αποδυναμώσει το επιχείρημα ότι η Μόσχα φέρει την κύρια ευθύνη για την αύξηση του κόστους των τροφίμων. Οι άμεσες ή έμμεσες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία μείωσαν τις παγκόσμιες προμήθειες λιπασμάτων και αμμωνίας κατά 40,8 εκατομμύρια τόνους έως τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία υποστηρίχθηκε από ένα ταμείο που ίδρυσε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος λιπασμάτων Αντρέι Μελνιτσένκο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δύο από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο. Ο πόλεμος έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες προμήθειες και των δύο προϊόντων, με τη Ρωσία να βομβαρδίζει ουκρανικές αποθήκες και λιμάνια.

Αν και τα ρωσικά λιπάσματα δεν έχουν υποστεί διεθνείς κυρώσεις, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες των εταιρειών που τα παράγουν και οι περιορισμοί από τον τραπεζικό τομέα και την εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν στη μείωση των εξαγωγών πέρυσι.  Έκτοτε έχουν ανακάμψει, ρίχνοντας τις τιμές.

Η ανάλυση της μελέτης σχετικά με τον αντίκτυπο της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας έδειξε ότι βοήθησε στη σίτιση περίπου 95 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά υστέρησε στη διασφάλιση ότι τα λιπάσματα που προέρχονται από τη Ρωσία θα μπορούσαν να κατευθύνονται ελεύθερα στις παγκόσμιες αγορές.

Ο δισεκατομμυριούχος Μελνιτσένκο, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπέστη κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ταξίδεψε στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου έτους για να πιέσει τους πολιτικούς να υποστηρίξουν τις εκκλήσεις του προς την ΕΕ να επιλύσει τα ζητήματα προμήθειας λιπασμάτων.

Η Πρετόρια έχει υιοθετήσει μια ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει επικρίσεις από τις ΗΠΑ και ορισμένους από τους άλλους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της. Ο Μπέκι έζησε κάποια χρόνια ως εξόριστος  στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του απαρτχάιντ και διετέλεσε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από το 1999 έως το 2008.

Διαβάστε ακόμη

Μέγαρο Μαξίμου: Ισχυρές βάσεις στην οικονομία για σημαντικές αλλαγές και νέες επενδύσεις

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο πρόγραμμα για νεοσύστατες επιχειρήσεις με επιδότηση 50% (vid)

Η εταιρεία που παρέχει μέχρι και δωρεάν σπίτι στους υπαλλήλους της (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ