Αν βαθμολογούνταν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επένδυση ιδίων κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή την προώθηση της εταιρικής κουλτούρας, σίγουρα δεν θα έπαιρναν άριστα.

Τα μέλη του διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ διατηρούν σχεδόν το ήμισυ των ιδιωτικών επενδύσεων τους σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζονται και αξιολογούνται ως «μέτρια» ή ακόμη και «κάτω από το μέσο όρο» σε κλίμακα που διαμορφώθηκε από την MSCI Inc. Μόλις το ένα τέταρτο των αμοιβαίων κεφαλαίων ή μετοχικών τίτλων που ανήκουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής χαρακτηρίζονται ως «άριστες» επενδύσεις και σχετίζονται με περιβαλλοντικά, κοινωνικά ή θέματα διακυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης υπογραμμίζουν την πρόκληση της μετατόπισης του χρηματοπιστωτικού κλάδου προς μεγαλύτερη δράση για την κλιματική αλλαγή και άλλους στόχους, όπως η εταιρική ισορροπία μεταξύ των φύλων ή τα εργασιακά δικαιώματα.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση σε μια πιο φιλική προς το κλίμα οικονομία. Από τότε, μάλιστα που ανέλαβε την ηγεσία του θεσμού το 2019 προωθεί την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας.

Ενώ η ΕΚΤ εξακολουθεί να συζητά σε ποιο βαθμό μπορεί δικαιολογημένα να ενσωματώσει τους κλιματικούς στόχους στη νομισματική της πολιτική, αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις πράσινες επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο «ιδίων κεφαλαίων».

Όταν πρόκειται για ιδιωτικές επενδύσεις αξιωματούχων, οι μετρήσεις της MSCI αξιολογούν την ανθεκτικότητα εταιρειών και κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμους, ειδικούς για τη βιομηχανία κινδύνους ESG, με βαθμολογίες που κυμαίνονται από άριστες (AAA, AA), μέτριες (A, BBB, BB) έως και χαμηλές (B, CCC).

Για παράδειγμα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, κατέχει 11 περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στην πρώτη κατηγορία (AAA, AA), κατηγορία – «ηγέτης» σύμφωνα με την ESG της MSCI – συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Microsoft Corp. και της SAP SE.

Η Σνάμπελ διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα χαρτοφυλάκια όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου και πολλές φορές έχει μιλήσει για την ανάγκη διαφοροποίησης των επενδύσεων. «Μόλις εκτιμήσει κανείς πόσο σημαντικός είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας για αυτήν την πράσινη μετάβαση, τότε θα επέλθουν οι πραγματικές αλλαγές. Πρώτα από όλα όμως, πρέπει εμείς ως κεντρικοί τραπεζίτες να πάρουμε πιο σοβαρά το ρόλο μας αναφορικά με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» υποστηρίζει.

Διαβάστε ακόμη

Τα μηνύματα της TUI, η τζάμπα βίλα του Lakis στη Μύκονο και το νέο σκάφος του Γιώργου 

Αγορά: «Restart» με κρυφό όπλο τα €22,5 δισ. των νέων καταθέσεων

Τα καλύτερα μέρη στον πλανήτη για να αγοράσουν ακίνητο οι εργένηδες (ΠΙΝΑΚΕΣ)