Οι κοσμηματοπώλες χρησιμοποιούν από καιρό έναν απλό μηχανισμό για να προστατευθούν από τις διακυμάνσεις των τιμών του χρυσού: δανείζονται το πολύτιμο μέταλλο αντί να το αγοράζουν. 

Πρόκειται για μια πρακτική που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και χρησιμοποιείται από τις αγορές χρυσού του Ντουμπάι μέχρι τα γραφεία εμπορίας χρυσών ράβδων στην Ινδία, επιτρέποντας στους τεχνίτες να παράγουν και να πωλούν τα προϊόντα τους πριν εξοφλήσουν το χρέος, ώστε να ευθυγραμμίσουν τα έξοδα με τα έσοδα.

Αν οι τιμές του χρυσού ανέβουν, η αξία των δαχτυλιδιών και των κολιέ αυξάνεται μαζί με το χρέος. Αν πέσουν, συρρικνώνονται παράλληλα. Το αντίτιμο είναι ο τόκος του δανείου.

Τώρα, ένας κοσμηματοπώλης, ένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων και μια εταιρεία fintech ενσωματώνουν αυτή την πανάρχαια σοφία σε ένα κρυπτονόμισμα, προσφέροντας στους επενδυτές χρυσό που αποφέρει πραγματικά απόδοση.

Είναι ένα παράδειγμα του πώς η ψηφιακή τεχνολογία ανατρέπει την παραδοσιακή χρηματοοικονομική. Ο χρυσός ήταν πάντα ένα «νεκρό» περιουσιακό στοιχείο, ένα αποθεματικό αξίας που, σε αντίθεση με τις μετοχές και τα ομόλογα, δεν αποδίδει μερίσματα ή τόκους στον ιδιοκτήτη του.

«Για αιώνες, οι κοσμηματοπώλες δεν δανείζονταν χρήματα για να αγοράσουν χρυσό, αλλά δανείζονταν τον ίδιο τον χρυσό», δήλωσε ο Άιβαν Χου, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας κοσμημάτων Mustafa Gold της Σιγκαπούρης. «Δίνουμε σε αυτή την αρχαία λογική μια κομψή, συνθετική αναβάθμιση».

Η Mustafa συνεργάστηκε με την FundBridge Capital, η οποία, σε συνεργασία με την πλατφόρμα tokenization Libeara, προσφέρει στους επενδυτές ψηφιακά tokens που παρακολουθούν την τιμή του χρυσού.

Τα χρήματα που λαμβάνει η FundBridge από την πώληση των tokens «MG999» δανείζονται στην Mustafa, η οποία καταβάλλει τόκο 2,5% επί του δανείου. Η Mustafa χρησιμοποιεί τα χρήματα για να αγοράσει φυσικό χρυσό και να κατασκευάσει κοσμήματα. 

Κρίσιμα, το δάνειο είναι εκφρασμένο σε χρυσό και όχι σε μετρητά. Αν η Mustafa δανειστεί 1 εκατομμύριο δολάρια, το χρέος εκφράζεται ως η ποσότητα χρυσού που θα μπορούσε να αγοραστεί με αυτό το ποσό στις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι τιμές του χρυσού ανέβουν, η υποχρέωση αποπληρωμής της Mustafa αυξάνεται — αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την αξία των κοσμημάτων της. Αν οι τιμές πέσουν, το χρέος συρρικνώνεται μαζί με την αξία των αποθεμάτων. Η αντιστοίχιση κόστους και εσόδων βοηθά στη σταθεροποίηση των περιθωρίων κέρδους.

Πρόκειται για μια συνθετική εκδοχή του δανεισμού φυσικού χρυσού για την αποφυγή του κινδύνου τιμών.

Bloomberg

Απόδοση στο χρυσό

Υπάρχει και ένα πλεονέκτημα για τους επενδυτές. Αποκτούν έκθεση στο χρυσό, αλλά με το πρόσθετο πλεονέκτημα της απόδοσης που προέρχεται από τους τόκους που πληρώνει η Mustafa για το δάνειο. Μετά την αφαίρεση των αμοιβών διαχείρισης, η FundBridge καταβάλλει απόδοση 1% στους κατόχους των token.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποκτήσει κανείς έκθεση στο χρυσό χωρίς να κατέχει το μέταλλο φυσικά, από διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) έως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, δικαιώματα προαίρεσης και αμοιβαία κεφάλαια. Στον ψηφιακό κόσμο, η Tether Holdings SA και η Paxos Trust Company προσφέρουν token που υποστηρίζονται από χρυσό.

Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν προσφέρει άμεσα απόδοση στους επενδυτές και ορισμένα, όπως τα ETF, συνεπάγονται κόστος υπό τη μορφή αμοιβών διαχείρισης, δήλωσε ο Τζον Μπάο Βου, επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη FundBridge.

«Συνήθως, παρόλο που αποκτάτε έκθεση στο χρυσό, την αποκτάτε με αρνητικό κόστος», είπε. «Σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα για να μειώσουμε αυτό το αρνητικό κόστος. Έτσι καταλήξαμε στην ιδέα με την Mustafa».

Η δανειοδότηση χρυσού, ή η χρηματοδοτική μίσθωση, έχει γίνει πιο θεσμική και περίπλοκη. Οι κοσμηματοπώλες μπορούν να διαχειριστούν τον κίνδυνο με ένα συνδυασμό εργαλείων, όπως δάνεια χρυσού, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και προγράμματα αντιστάθμισης κινδύνου, αλλά οι μικρότεροι λιανοπωλητές είναι πιο πιθανό να βασίζονται στη συνήθη τραπεζική χρηματοδότηση.

Για την Mustafa, η FundBridge προσφέρει μια εναλλακτική πηγή κεφαλαίου: «Η μεγαλύτερη πηγή δανεισμού μας είναι οι τράπεζες», είπε ο Χου.

«Αλλά αυτά τα δάνεια είναι σε δολάρια ΗΠΑ, όχι σε χρυσό. Επομένως, αυτή η ποικιλία χρηματοδότησης είναι καλή για εμάς. Ανοίγει μια νέα πηγή κεφαλαίου από επενδυτές και σημαντική διαφοροποίηση στον τρόπο χρηματοδότησης της επιχείρησής μας».

Η τιμή του χρυσού έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια εν μέσω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. 

Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη ζήτηση με περισσότερα προϊόντα χρυσού σε μορφή token.

Η FundBridge δε χρειάζεται να κατέχει χρυσό για να διατηρήσει την αξία του token της. Αντ’ αυτού, υποστηρίζεται από τη συμβατική απαίτηση έναντι της Mustafa — το δικαίωμα να λάβει πίσω μετρητά ίσα με ένα συγκεκριμένο ποσό χρυσού, ανεξάρτητα από την τιμή της αγοράς κατά τη λήξη.

Για να διασφαλιστεί ότι το token συνδέεται με την τιμή του χρυσού, ο αριθμός των εκδοθέντων token πρέπει να διατηρεί μια προκαθορισμένη αναλογία με το ποσό των εκκρεμών δανείων.

«Ο κίνδυνος τιμής μεταφέρεται στον επενδυτή του αμοιβαίου κεφαλαίου», δήλωσε ο Βου. «Αποκομίζουν την απόδοση ως πλεονέκτημα, ενώ αναλαμβάνουν την έκθεση στον κίνδυνο τιμής του χρυσού. Και οι επενδυτές θέλουν να αποκτήσουν έκθεση στον χρυσό».

Η FundBridge έχει συγκεντρώσει 15 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και ελπίζει να φτάσει αρχικά τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η συνεργασία με έναν λιανοπωλητή όπως η Mustafa, η οποία απαιτεί έναν τόνο χρυσού ετησίως, εξασφαλίζει την ταχεία διάθεση των χρημάτων.

«Απλώς μεταφέρουμε αυτή την πρακτική δανεισμού με όρους χρυσού στην ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Χου της Mustafa. «Ό,τι είναι παλιό, γίνεται και πάλι καινούργιο».

Διαβάστε ακόμη

Υδρογονάνθρακες: Αγώνας δρόμου για γεώτρηση το 2027

IPO boom: Η Goldman Sachs βλέπει έκρηξη δημοσίων εγγραφών το 2026 παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

Κεντρικές τράπεζες: Στάση αναμονής για τα επιτόκια στη σκιά του πολέμου με το Ιράν και των φόβων για νέο πληθωριστικό σοκ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα