Διάταγμα για τη μεταφορά δικαιωμάτων στο έργο φυσικού αερίου Sakhalin-2 σε μια νέα ρωσική εταιρεία υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κίνηση που θα μπορούσε να υποχρεώσει τους ξένους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένης της Shell Plc, να εγκαταλείψουν την επένδυσή τους στην συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Στο διάταγμα γίνεται αναφορά σε απειλές για τα εθνικά συμφέροντα και την οικονομική ασφάλεια της Ρωσίας. Τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να δηλώσουν εάν θα συμμετάσχουν στη νέα εταιρεία. Οσοι εξαιρεθούν ενδέχεται να μην αποζημιωθούν πλήρως.

Η κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί περίπλοκη για τη Shell, η οποία κατέχει μερίδιο 27,5% στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ρωσική Άπω Ανατολή. Ο ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει το έργο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είπε επίσης ότι δεν θα δεσμευτεί για νέες επενδύσεις στη χώρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ben van Beurden δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι η Shell προχωρά σταδιακά στην πώληση των μεριδίων της που η Wood Mackenzie αποτιμά στα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι κρατικές εταιρείες ενέργειας της Κίνας βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Shell για να εξαγοράσουν το μερίδιό της στο έργο σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Eκπρόσωπος της Shell πάντως δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο και οποιαδήποτε προσπάθεια της Μόσχας να εξαγοράσει ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση επηρεάζοντας περαιτέρω τις αγορές. Οι περισσότερες δυτικές εταιρείες ενέργειας προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα ρωσικά έργα, αλλά δυσκολεύονται να βρουν πρόθυμους αγοραστές.
Άλλα βασικά ρωσικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία με ξένους ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν τα έργο Sakhalin-1 και Yamal LNG.

Οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsubishi Corp. και Mitsui & Co. κατέχουν συνολικά το 22,5% του έργου Sakhalin-2 και η πλειονότητα του φυσικού αερίου που παράγεται εκεί προμηθεύει την Ιαπωνία. Ενώ η Ιαπωνία έσπευσε να επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε τον Μάρτιο ότι η χώρα δεν θα αποσυρθεί από το Sakhalin-2.

«Το συμφέρον μας δεν πρέπει να υπονομευθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας. Η ιαπωνικη κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει πώς η εντολή του Πούτιν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ιαπωνικών εταιρειών καθώς και τις εισαγωγές LNG της χώρας, είπε.
Οι εκπρόσωποι της Mitsubishi και της Mitsui είπαν ότι εξακολουθούν να ελέγχουν την κατάσταση.

Η Jera Co., μια κοινοπραξία μεταξύ της Tokyo Electric Power Co. Holdings Inc. και της Chubu Electric Power Co., αγοράζει 2 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως από το έργο στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο GIIGNL. Ο Hiroyuki Usami, εκπρόσωπος της Jera, είπε ότι η εταιρεία γνωρίζει τις αναφορές για το έργο Sakhalin-2 και επί του παρόντος επιδιώκει να το επιβεβαιώσει με έναν πωλητή LNG.

Η ρωσική Gazprom, η οποία κατέχει το υπόλοιπο 50% των έργων Sakhalin, θα λάβει αυτόματα το ίδιο μερίδιο στη νέα εταιρεία, σύμφωνα με το διάταγμα. Η Sakhalin Energy Investment Co., η επιχείρηση που λειτουργεί επί του παρόντος την εξαγωγική εγκατάσταση, έχει την έδρα της στη Ρωσία. Εάν οι ξένες εταιρείες θέλουν να συμμετάσχουν στο νέο ρωσικό εγχείρημα, πρέπει να αποδείξουν τα δικαιώματά τους στην παλιά εταιρεία, με τη Μόσχα να έχει τον τελευταίο λόγο σύμφωνα με το διάταγμα. Θα υπάρξει επίσης έλεγχος για να διαπιστωθεί ποιες ζημιές προκλήθηκαν από τις ενέργειες ξένων εταιρειών και οι εταιρείες θα είναι υπόχρεες να πληρώσουν αποζημιώσεις στη ρωσική κυβέρνηση.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ιαπωνίας

Η κρίση στην Ουκρανία υπογράμμισε την ενεργειακή εξάρτηση της Ιαπωνίας από τη Ρωσία, αν και το Τόκιο ενήργησε γρήγορα και μαζί με την G7 για την επιβολή των κυρώσεων. Η ιαπωνική κυβέρνηση και οι εταιρείες κατέχουν μερίδια σε έργα πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων δύο στο νησί Σαχαλίνη από τα οποία οι εταίροι Exxon Mobil Corp XOM.N και Shell PLC SHEL.L ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν.

Η Ιαπωνία έχει πει πως θα είναι δύσκολο να διακόψει αμέσως τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, που αντιπροσώπευαν περίπου 33 εκατομμύρια βαρέλια, ή το 4% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Ιαπωνίας για το 2021.

Έχει ήδη πει ότι θα απαγορεύσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, αφήνοντας μόνο το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η Ιαπωνία είναι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση αφότου έκλεισε τον κύριο όγκο των πυρηνικών αντιδραστήρων της μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Διαβάστε ακόμη

Το θερινό καρναβάλι με τους «νταβατζήδες», ο αόρατος κελεμπίας της Μυκόνου, τα ντεσού του Σαράντη και το νέο σήριαλ του Πόρτο Καρράς

Ελ. Βενιζέλος: Στο 94% του 2019 η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο – Αύξηση 50% των Αμερικανών ταξιδιωτών έναντι του 2019

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Νέα αύξηση κατά 7% από σήμερα για τους ταξιδιώτες του Ιουλίου (vid)