Tη στιγμή που υπήρχε μία αχτίδα ελπίδας για τις διαπραγματεύσεις στο Brexit την Πέμτπη, οι συνομιλίες μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας κατέρρευσαν.

Οι βρετανικές αρχές δουλεύουν πυρετωδώς για την επίτευξη συμφωνίας. Υπήρχαν, μάλιστα, ελπίδες για κάτι τέτοιο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τις βρετανικές αρχές, οι ευρωπαίοι ομόλογοι είχαν νέες απαιτήσεις οι οποίες και «βύθισαν» τις συνομιλίες, αν και δεν ξεκαθάρισαν τί ακριβώς εμπεριείχαν οι απαιτήσεις αυτές.

Ενας εκ των διαπραγματευτών ανέφερε πως η Ενωση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Βρετανία λόγω των απαιτήσεων των Γάλλων. Δεύτερος, υποστήριξε  πως, παρά την νέα δυσκολία στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει ακόμη ελπίδα συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά τους, οι διαπραγματευτές της ΕΕ αναρωτώνται εάν οι δηλώσεις αυτές των Βρετανών αποτελούν άλλο ένα διπλωματικό παιχνίδι για την απόκρυψη του γεγονότος πως οι βρετανικές αρχές ήδη έχουν προχωρήσει σε αρκετές υποχωρήσεις. Ένας εκ των ευρωπαίων διαπραγματευτών υποστηρίζει πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν αγεφύρωτες εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ δεύτερος συνεργάτης του ανέφερε πως δεν υπήρξαν νέες απαιτήσεις εκ μέρους της Ενωσης.

Αυτή η κόντρα θέτει και το σκηνικό μιας πιθανής επερχόμενης συνομιλίας μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο για τις διαπραγματεύσεις της Παρασκευής, έχοντας ακυρώσει τα πλάνα του για επιστροφή στις Βρυξέλλες και συνομιλία με την Φον Ντερ Λέιεν.

Οι προσπάθειες δύο διαπραγματευτικών πλευρών για κόντρες της τελευταίας στιγμής δεν είναι κάτι το καινούριο. Παρόλα αυτά, σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, οι διαφορές των δύο πλευρών είναι πραγματικές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος στο να προστατεύσει την βιομηχανία αλιείας της χώρας του και έχει χαράξει τις δικές του γραμμές, απαιτώντας την επιβολή μέτρων και κανόνων στην αλιεία της Βρετανίας, έτσι ώστε το νησί να μην βγει κερδισμένο από χαλαρότερες εργατικές τακτικές. Την Παρασκευή, μάλιστα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Κλεμάν Μπονέ, υπογράμμισε πως η Γαλλία θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν ωφελεί τη χώρα του.

Ολα αυτά τη στιγμή που στην απέναντι ακτή της Μάγχης, ο Μπόρις Τζόνσον έχει μετατρέψει την βιομηχανία της αλιείας σε λάβαρο της… επανάστασης του Brexit. Μέχρι τώρα, υπάρχουν ασυμφωνίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της διαμάχης για τις βιομηχανίες αλιείας των δύο χωρών.

Ακόμη κι αν η Ενωση και η Βρετανία συμφωνήσουν για το Brexit, δε σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις θα τελειώσουν.

Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους 27 της Ε.Ε., πιθανά κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τους στις 10-11 Δεκεμβρίου. Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες θα πρέπει, επίσης, να αποφασίσουν για το αν οποιαδήποτε μέρη της συμφωνίας πρέπει να επιβεβαιωθούν από τις εγχώριες βουλευτικές αρχές των κρατών-μελών. Επιπροσθέτως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα βέτο.

Οι επιτροπές του πρόκειται να μελετήσουν τη συμφωνία πριν ψηφίσουν πάνω σε αυτή τα 705 κοινοβουλευτικά μέλη. Αναλόγως με την ημερομηνία υπογραφής πιθανής συμφωνίας, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στις 23 ή στις 28 Δεκεμβρίου. Με το «πράσινο φως» του κοινοβουλίου, η Ενωση θα προχωρήσει σε τελική επιβεβαίωση της συμφωνίας η οποία -εάν όλες οι παραπάνω ημερομηνίες είναι σωστές- θα αρχίσει να ισχύει από την 31η Δεκεμβρίου 2020.