Οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ είναι αρκετά δύσκολες με φόντο το Brexit, ωστόσο θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται στο Λονδίνο, η Γερμανίδα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε την Τρίτη ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σε ό,τι αφορά τους κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός επί ίσοις όροις ανάμεσα στις επιχειρήσεις.

“Αυτή τη στιγμή συζητάμε το πώς θα αναπαράγουμε τον έλεγχο του ανταγωνισμού επί ίσοις όροις, είτε σε επίπεδο κρατικής βοήθειας, είτε ως κανόνες -περιβαλλοντικούς ή εργασιακούς κανόνες για παράδειγμα”, είπε η ίδια κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. “Δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα το αναπαράγουμε αυτό και στις δύο πλευρές, ώστε να είναι σαφές ότι δεν θα υπάρχει ύφεση σε σχέση με ό,τι έχουμε πετύχει και ότι θα είναι δίκαιο σε βάθος χρόνου”.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο, πλέον πλησιάζουν προς το τέλος, με τα κοινοβούλια και στις δύο πλευρές να χρειάζονται χρόνο για να επικυρώσουν οποιαδήποτε συμφωνία, προτού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την αγορά της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τις μεταφορές, μια συμφωνία θα διασφαλίσει τους δασμούς και το εμπόριο χωρίς ποσοστώσεις στα αγαθά και τη συνεργασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση που συντάσσεται με τα πρότυπα της ΕΕ χωρίς να υπάρχει πλήρης έλεγχος σε ό,τι αφορά τους κανόνες που αναπτύσσει ή αλλάζει. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν μια ικανοποιητική λύση.

Ο Τζέιμι Ντέιβις, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να γεφυρώσει τις διαφορές της με την ΕΕ.

“Θα δούμε”

Στις διαπραγματεύσεις πολύς λόγος γίνεται και για την αλιεία στα βρετανικά ύδατα. Το Ηνωμένο Βασίλειο περιμένει να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ζήτημα κυριαρχίας. Μια συμφωνία για το θέμα αποτελεί προϋπόθεση για μια γενική συμφωνία.
“Θα δούμε πώς θα πάνε οι επόμενες μέρες”, είπε η φον ντερ Λάιεν. “Είμαι πολύ σαφής ξανά ότι θέλουμε μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος, οπότε είμαστε καλά προετοιμασμένοι και για τα δύο σενάρια και θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα”.

Η αίσθηση αισιοδοξίας υπάρχει γενικότερα τις τελευταίες μέρες. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν είπε στους Irish Times ότι υπάρχει βάση για την επίτευξη μιας συμφωνίας και ότι ελπίζει πως αυτή θα υπάρξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον είπε ότι ελπίζει να δει μια συμφωνία τις επόμενες μέρες, ενώ την Κυριακή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε ότι πιστεύει πως θα επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες μέρες.

Διαβάστε περισσότερα 

Wall Street: Αναζητά συνέχεια στο ράλι του Νοεμβρίου  

Τι θα γίνει με το ημιτελές mall του Βωβού στον Βοτανικό  

Πάιατ: Θα διασφαλίσουμε ότι τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας θα μείνουν σε δυτικά χέρια