Η ανάκαμψη των αγορών τις τελευταίες ημέρες αποτελεί μόνο ένα παροδικό ράλι από το οποίο οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεγελαστούν, τονίζει ο Trevor Greetham, επικεφαλής της Royal London Asset Management, o οποίος υποστηρίζει πως οι αγορές ενδέχεται να κινηθούν περαιτέρω πτωτικά.

«Πιστεύω πως βρισκόμαστε ακόμα σε μία bear market. Η προσωρινή ανάκαμψη οφείλεται μόνο στις κινήσεις των επιτοκίων», υπογράμμισε ο Greetham o οποίος παρακινεί τους αναλυτές και τους επενδυτές στο να μελετήσουν παρόμοιες καταστάσεις του παρελθόντος όπου οι κεντρικές τράπεζες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις bear markets αυτές, όπως το 2007-2009 και μετά το σκάσιμο της «φούσκας» των dotcom.

«Τότε είχαμε bear markets με διάρκεια δύο ή τριών ετών. Μέχρι τώρα έχουμε διανύσει μόλις ένα εξάμηνο. Οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να μειώσουν τον πληθωρισμό και αυτό θα επιμηκύνει την περίοδο πίεσης στις αγορές. Θα πρότεινα να μην ξεγελαστείτε από το προσωρινό ράλι, το οποίο μπορεί να συνεχιστεί για λίγο ακόμα αλλά δε θα σηματοδοτήσει το τέλος των προβλημάτων στις αγορές. Πρέπει να επενδύσετε έξυπνα, στρατηγικά και να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας», σημείωσε ο Greetham.

Σημειωτέον πως οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη έχουν αρχίσει να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκιά τους σε μια προσπάθεια περιορισμού του άκρατου πληθωρισμού, δημιουργώντας ανησυχίες πως οι κινήσεις αυτές θα περιορίσουν την ανάπτυξη και θα βυθίσουν την οικονομία σε περίοδο ύφεσης.

Ο Greetham συμφώνησε μεν πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μειωθεί λόγω των κινήσεων της Fed και των συνηθειών των καταναλωτών, αλλά τόνισε πως η δεύτερη φάση των bear markets δεν έχει ξεκινήσει ακόμα: «Βρισκόμαστε σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού και επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Η μειωμένη ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί όσο μειώνεται ο πληθωρισμός».

Επιπροσθέτως, τόνισε πως «η νομισματική πολιτική της Fed θα παραμείνει σφικτή, ενώ τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω ακόμα κι αν υπάρξει σημαντική μείωση του πληθωρισμού. Αυτό το φαινόμενο θα αποτελέσει πρόβλημα για τις μετοχές αφού, εάν λάβουμε υπόψη τα ιστορικά δεδομένα, το ζενίθ της καμπύλης της ανεργίας  είναι αυτό που σηματοδοτεί το τέλος της πτωτικής πορείας των αγορών».

Ο Greetham τόνισε πως η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει στιβαρή, ενώ εκτίμησε πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει σε ένα ή δύο έτη.

Διαβάστε ακόμα:

Naval Group: Έρχονται 5 νέες συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για τις φρεγάτες

North Evia – Samos Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για φθηνές διακοπές

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Επενδύουν σε δικούς τους ηλεκτρικούς κινητήρες