Ράλι που ξεπερνά την αντίστοιχη ανοδική κίνηση η οποία είχε καταγραφεί κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 σημειώνει η παγκόσμια αγορά ομολόγων.
Ο αντίστοιχος δείκτης του Bloomberg ο οποίος συμπεριλαμβάνει τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα επέστρεψε στο 4,9% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν είχε αυξηθεί κατά 6,2% εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.
Το ράλι του Νοεμβρίου δημιουργείται λόγω των εκτιμήσεων πως η Fed και οι λοιπές κεντρικές τράπεζες θα έχουν σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων τους και θα ξεκινήσουν τη χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής το 2024.
Το στέλεχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, ενίσχυσε τις απόψεις αυτές την περασμένη Τρίτη, όταν δήλωσε πως το τρέχον επίπεδο νομισματικής πολιτικής φαίνεται αρκετό για να επιβραδύνει την οικονομία και να περιορίσει τον πληθωρισμό.
«Ο Γουόλερ ήταν, μέχρι πρόσφατα, επιφυλακτικός όσον αφορά τις απόψεις του, οπότε η αλλαγή πλεύσης αυτή θεωρείται σημαντική», ανέφερε το στέλεχος της Jamieson Coote Bonds Pty, Τζέιμς Ουίλσον, προσθέτοντας πως «φαίνεται πως η Fed έχει σχεδόν τελειώσει με τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων της».
Τα κρατικά ομόλογα συνέχισαν την πορεία τους την Τετάρτη. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,67%. Τα ομόλογα Αυστραλίας κατέγραψαν κι αυτά αύξηση, με την απόδοση των 10ετών να μειώνεται κατά 14 μονάδες βάσης, αφού οι εκτιμήσεις για περιορισμένο πληθωρισμό ώθησαν τους επενδυτές στο να εντείνουν τα στοιχήματα για τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων.
Το τρέχον ράλι αποτελεί μόνο την τελευταία εξέλιξη της μεταβλητής για τα ομόλογα χρονιάς. Σημειωτέον πως τα ομόλογα κατέγραψαν άνοδο τον Ιανουάριο, ενώ στη συνέχεια παρέμειναν μεταβλητά, πριν ξεκινήσουν μία τρίμηνη πτώση από τον Αύγουστο.
Ο δείκτης Bloomberg Global Aggregate Total Return Index είχε καταγράψει μείωση της τάξης του 3,8% για φέτος, μέχρι το ναδίρ του Οκτωβρίου. Τώρα πια, καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,4% για το 2023.
«Η Fed παρέχει παραμέτρους για το ενδεχόμενο μίας χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής», ανέφερε ο Γκρέγκορι Φαρανέλο, στέλεχος της AmeriVet Securities της Νέας Υόρκης.
Τον Νοέμβριο, το ράλι το οποίο κατέγραψαν τα ομόλογα ήταν το ισχυρότερο από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η Fed είχε μειώσει τα επιτόκιά της στο μηδέν και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τον δανεισμό στον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ο ανάλογος δείκτης χρέους του Bloomberg είχε αυξηθεί στο 6,2% εκείνο τον μήνα.
Η τρέχουσα μετατόπιση των προσδοκιών των κεντρικών τραπεζών αποτελεί κάτι το θετικό για τα εταιρικά ομόλογα. Τα spreads του παγκόσμιου εταιρικού χρέους επενδυτικής βαθμίδας κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τον δείκτη.
Έχουν, παράλληλα, μειωθεί τον τελευταίο μήνα, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να επενδύσουν σε τίτλους λίγο πριν την πιθανή «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας.
Η μέση απόδοση εταιρικών ομολόγων υποχώρησε στο περίπου 5,3% αυτή την εβδομάδα, έχοντας αγγίξει σχεδόν το 6% τον Οκτώβριο, σε υψηλό από το 2009.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα διφορούμενες απόψεις μεταξύ ορισμένων επενδυτών, των οποίων οι προβλέψεις για ταχείες μειώσεις των επιτοκίων της Fed φαίνεται πως απαιτούν μία πολύ σκληρότερη «προσγείωση» της οικονομίας.
Η αγορά των swaps, επί του παρόντος, εκτιμά χαλάρωση των επιτοκίων της Fed κατά 1% μέχρι το τέλος του 2024.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προέβλεπαν, μεν, μία τελευταία πιθανή αύξηση των επιτοκίων, αλλά και μείωση της τάξης του 0,5% μέσα στο 2024. Οι εκτιμήσεις αυτές θα επικαιροποιηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε ακόμη: