search icon

Bloomberg

Ρινάτ Αχμέτοφ: Ο ultra rich της Ουκρανίας και το luxury διαμέρισμα των 550 εκατ. δολαρίων στο Μονακό (pics)

Ο Ρινάτ Αχμέτοφ επενδύει 471 εκατ. ευρώ σε πολυτελές ακίνητο στο Μονακό, σε μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές κατοικίας, ενισχύοντας τη στρατηγική του σε premium real estate διεθνώς

Eric Beracassat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Σε μια κίνηση που αποτυπώνει τη νέα γεωγραφία του παγκόσμιου πλούτου, ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος Ρινάτ Αχμέτοφ προχώρησε σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές κατοικίας που έχουν καταγραφεί διεθνώς, αποκτώντας υπερπολυτελές ακίνητο στο Μονακό έναντι 471 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο των 21 δωματίων βρίσκεται στην περιοχή Mareterra, μια νέα πολυτελή ανάπτυξη χτισμένη σε ανακτημένη γη, που εγκαινιάστηκε το 2024 από τον Πρίγκιπα Αλβέρτο Β΄. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ήδη προσελκύσει επενδυτές υπερυψηλής καθαρής θέσης από όλο τον κόσμο.

Το διαμέρισμα στεγάζεται στο εμβληματικό κτήριο «Le Renzo» και εκτείνεται σε περίπου 2.500 τετραγωνικά μέτρα, χωρίς να υπολογίζονται μπαλκόνια και βεράντες με θέα στη Μεσόγειο. Διαθέτει ιδιωτική πισίνα, τζακούζι και τουλάχιστον οκτώ θέσεις στάθμευσης.

Eric Beracassat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Η επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσω της System Capital Management, του βιομηχανικού και επενδυτικού βραχίονα του Αχμέτοφ, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική του για ενίσχυση της παρουσίας του σε premium ακίνητα διεθνώς. Αν και η εταιρεία δεν αποκάλυψε το τίμημα, τα διαθέσιμα στοιχεία κατατάσσουν τη συμφωνία στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς κατοικιών, ξεπερνώντας αντίστοιχες αγορές υψηλού προφίλ σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

«Το διεθνές επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της SCM περιλαμβάνει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια ένα αυτόνομο portfolio premium ακινήτων, όπως έχει αναφερθεί δημόσια σε πολλές περιπτώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων του περιλαμβάνεται και το project “Le Renzo”, στο οποίο επενδύσαμε στην πρωτογενή αγορά το 2021».

Το τίμημα που αναφέρεται θα καθιστούσε τη συναλλαγή τη μεγαλύτερη γνωστή πώληση κατοικίας στην ιστορία, ξεπερνώντας την πρόσφατη πώληση της έπαυλης του Νικ Κάντι στο Chelsea έναντι άνω των 350 εκατ. δολαρίων, καθώς και την αγορά penthouse στη Νέα Υόρκη από τον Κεν Γκρίφιν έναντι περίπου 240 εκατ. δολαρίων.

CEGALERBA-SZWEMBERG / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Χτισμένο πάνω σε έναν βραχώδη σχηματισμό ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, το Μονακό παραμένει εδώ και δεκαετίες η ακριβότερη αγορά ακινήτων παγκοσμίως, λόγω της περιορισμένης έκτασης και του καθεστώτος φορολογικού παραδείσου. Η ανάπτυξη Mareterra κατασκευάστηκε σε διάστημα άνω της δεκαετίας σε ανακτημένη από τη θάλασσα γη και περιλαμβάνει 114 πολυτελείς βίλες, κατοικίες και διαμερίσματα, οργανωμένα γύρω από κήπους, μαρίνα και δημόσιο παραλιακό μέτωπο.

Το timing της κίνησης δεν είναι αδιάφορο. Η συμφωνία φαίνεται να ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, μια εξέλιξη που αναδιάταξε τις ισορροπίες στο επιχειρηματικό οικοσύστημα του Αχμέτοφ, πλήττοντας ιδιαίτερα τον ενεργειακό του βραχίονα. Παρ’ όλα αυτά, η διαφοροποίηση μέσω διεθνών επενδύσεων σε ακίνητα υψηλής αξίας λειτουργεί ως αντιστάθμισμα κινδύνου.

Το Mareterra αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα projects real estate στην Ευρώπη, με περιορισμένο αριθμό κατοικιών και τιμές που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η σπανιότητα της γης στο Μονακό, σε συνδυασμό με το φορολογικό καθεστώς, συνεχίζει να τροφοδοτεί τη ζήτηση από ultra high-net-worth επενδυτές.

Ο επιχειρηματίας διαθέτει περιουσία άνω των 7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, η οποία στηρίζεται κυρίως στον όμιλο SCM, τον μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της Ουκρανίας με δραστηριότητες στη μεταλλουργία, την εξόρυξη, την ενέργεια και το real estate.

CEGALERBA-SZWEMBERG / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Ο Αχμέτοφ έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με σειρά εξαιρετικά υψηλού προφίλ αγορών ακινήτων, μεταξύ των οποίων η απόκτηση το 2019 της ιστορικής Villa Les Cèdres στη Γαλλική Ριβιέρα έναντι 200 εκατ. ευρώ. Το εκτεταμένο κτήμα στο Saint-Jean-Cap-Ferrat ανήκε παλαιότερα στον Leopold II.

Το 2011 φέρεται επίσης να απέκτησε penthouse στο συγκρότημα One Hyde Park στο Λονδίνο, απέναντι από το πολυκατάστημα Harrods στο Knightsbridge.

Σε μια περίοδο όπου η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη επανακαθορίζουν την αξία των εταιρειών, η αγορά του Αχμέτοφ υπενθυμίζει ότι η γη — και ειδικά η σπάνια γη — παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά assets στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Amazon: Επενδύει επιπλέον 5 δισ. δολάρια στην Anthropic για cloud και AI chips

Ορσέλ: «Φρένο» στην εξαγορά της Commerzbank χωρίς πλήρη έλεγχο

Τζον Τέρνους: Το who is who του νέου CEO της Apple – Η 15ετής παρακαταθήκη του Κουκ σε αριθμούς και οι επόμενες προκλήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version