Η Heineken ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση μίας συμφωνίας για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρωσία και την αποχώρησή της από αυτήν, αποτελώντας μία από τις λίγες καταναλωτικές εταιρείες που κατόρθωσαν να φύγουνμε επιτυχία από τότε που η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν άλλαξε τους κανόνες καθιστώντας την έξοδο από τη χώρα πιο δύσκολη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ολλανδική εταιρεία πούλησε τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένων επτά ζυθοποιείων, στη ρωσική επιχείρηση συσκευασίας και καταναλωτικών αγαθών Arnest Group έναντι 1 ευρώ (1,08 δολάρια), σε μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ζημιές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Η συναλλαγή έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, ανέφερε η Heineken σε ανακοίνωσή της, και ολοκληρώνει μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.

Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαγοράς ή δικαίωμα αγοράς για επιστροφή στη Ρωσία και η πώληση και η οικονομική ζημία θα έχουν «αμελητέο αντίκτυπο» στα κέρδη ανά μετοχή της Heineken, ανέφερε η εταιρεία. Οι προοπτικές της για το σύνολο του έτους δεν θα αλλάξουν, ανέφερε.

Η υπογραφή από τον Πούτιν ενός διατάγματος τον Απρίλιο που επιτρέπει τον προσωρινό κρατικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων εταιρειών ή προσώπων από μη φιλικά κράτη – στα οποία περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους – έχει περιπλέξει τις προσπάθειες μεγάλων εταιρειών να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Η επιτυχής αποχώρηση της Heineken έρχεται σε αντίθεση με την αντίπαλη Carlsberg A/S, η οποία είδε τα σχέδιά της να πουλάει τις δραστηριότητές της στη χώρα να ανατρέπονται από την κατάσχεση των δραστηριοτήτων της από την κυβέρνηση τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, η Anheuser-Busch InBev συνεχίζει να διατηρεί το ενδιαφέρον της για μια ρωσική εταιρεία παραγωγής μπύρας.

«Ήταν απίστευτα περίπλοκο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Heineken, Ντολφ βαν ντέν Μπρινκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους. «Υπήρχε πραγματικός κίνδυνος δίωξης για τους ανθρώπους μας και πραγματικός κίνδυνος εθνικοποίησης».

Η Heineken αντιμετώπιζε πιέσεις από τους καταναλωτές να εγκαταλείψει τη Ρωσία, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το 2% των παγκόσμιων πωλήσεων, και είχε δηλώσει την πρόθεσή της να το πράξει πριν από περισσότερο από έναν χρόνο χωρίς να επωφεληθεί από μια συναλλαγή. Τον Απρίλιο ανασκοίνωσε ότι είχε υποβάλει αίτηση για έγκριση στη ρωσική κυβέρνηση για την πώληση της επιχείρησης. Προηγουμένως είχε καταγράψει συνολικές ζημιές ύψους 210 εκατ. ευρώ που αφορούσαν τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα έχει το δικαίωμα να πουλήσει το εμπορικό σήμα Heineken στη Ρωσία σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, και το εμπορικό σήμα Amstel θα αφαιρεθεί επίσης από την αγορά. «Η πρόθεσή μας ήταν να αποσύρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες διεθνείς μάρκες, οπότε είμαστε πολύ χαρούμενοι που η μάρκα Amstel, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μάρκα, αφαιρείται», δήλωσε.

Η Arnest έχει υπάρξει στο παρελθόν αγοραστής περιουσιακών στοιχείων δυτικών εταιρειών στη Ρωσία, αποκτώντας τον Σεπτέμβριο του 2022 την επιχείρηση συσκευασίας ποτών της Ball  έναντι 530 εκατ. δολαρίων.

Η Heineken είχε περίπου 1.800 υπαλλήλους στη Ρωσία και η Arnest θα παρέχει εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας  για τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε η Heineken. Ο Ρώσος αγοραστής θα αναλάβει επίσης περίπου 100 εκατ. ευρώ σε χρέος που σχετίζεται με τις δραστηριότητες της Heineken. Οι δραστηριότητες της Heineken στη Ρωσία παρουσίασαν ζημιές για έξι από τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη

Τα διόδια, το Μαξίμου και ο… Μποδοσάκης, oι προσφορές της Αττικής Οδού, η ΔΕΗ στις οπτικές ίνες και τα νέα πρόσωπα στην Apivita και στη SKY express

Hλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου: Μεταβιβάσεις «εξπρές» από 1η Νοεμβρίου – Η διαδικασία βήμα – βήμα

Στάσιμη η γερμανική οικονομία το β’ τρίμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ