Ελαφρύνσεις για τους νομοταγείς και τους πραγματικά «βαριά φορολογουμένους» από το 2024 συζητούν στο οικονομικό επιτελείο. Για τον Δεκέμβριο σχεδιάζονται επιδόματα ακρίβειας, αλλά στην κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για «κάτι παραπάνω που δεν θα μοιάζει με αυτά που ξέραμε», αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Για το 2024 και μετά, όμως, ψάχνουν και νέες φοροελαφρύνσεις για τους νομοταγείς. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τα 10+1 νέα μέτρα για τη φοροδιαφυγή, την πάταξη του λαθρεμπορίου και τη μεταρρύθμιση στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν σταδιακά έως και κατά 3 δισ. ευρώ στην τριετία έως το 2026. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης τονίζει σε συζητήσεις ότι, εκτός από κονδύλια για την Υγεία και την Παιδεία, μέρος από τα ποσά αυτά θα κατευθυνθεί σε ανακατανομή των φορολογικών βαρών, δηλαδή σε αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, ελαφρύνσεις και μειώσεις των φόρων για τους πολλούς.

Τι εξετάζεται

Πέραν της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος (μείωση 50% το 2024, με προοπτική πλήρους κατάργησης το 2025), η οποία έχει ανακοινωθεί και επισήμως, στο τραπέζι μπαίνουν αλλαγές στα κλιμάκια φορολόγησης και μειώσεις φορολογικών συντελεστών έως και 2 μονάδες, καθώς για τα φυσικά πρόσωπα ξεκινούν σήμερα από ένα τσουχτερό 22% μετά τις 10.000 ευρώ τον χρόνο, φτάνουν στο 36% μετά τις 30.000 και τερματίζουν στο -πολύ βαρύ- 44% από τις 40.000 και άνω. Σε μόλις πέντε κλιμάκια συμπιέζονται συνολικά 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Αλλά μόλις 800.000 όλοι κι όλοι εμφανίζουν ατομικό φορολογητέο εισόδημα πάνω από 20.000 τον χρόνο! Μόνο 238.000 ΑΦΜ (το 3,7% των φορολογουμένων) δηλώνει φορολογητέο εισόδημα πάνω από 35.000 και πληρώνει για φόρο περισσότερα από 6.000 ευρώ τον χρόνο.

Κάπως έτσι, όσοι δεν κρύβουν ό,τι βγάζουν από μισθούς και εισοδήματα 2.500-3.000 ευρώ και άνω δίνουν σχεδόν τα μισά απ’ όσα βγάζουν στην Εφορία (με φόρους που αγγίζουν το 40%-50%). Και ενώ ένας στους τέσσερις (το 25% των φορολογουμένων) δεν πληρώνει απολύτως τίποτα στην Εφορία, ο ένας στους δύο (το 55%) πληρώνει φόρους κάτω από 150 ευρώ τον χρόνο και οι εννέα στους δέκα πληρώνουν το 1/3 των φόρων, αλλά μόλις ο ένας στους δέκα πληρώνει τα 2/3 όλων των φόρων εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από τα ελληνικά νοικοκυριά!

Με βάση τα δεδομένα που θα έχει στα χέρια της μετά το α’ εξάμηνο του 2024 και καθώς τα μέτρα θα αρχίζουν να αποδίδουν, στην κυβέρνηση θα εξετάσουν:

α) το ενδεχόμενο αλλαγής των κλιμακίων που -μάλλον αυθαίρετα- ορίστηκε την περασμένη δεκαετία να αυξάνονται ανά 10.000 ευρώ εισοδήματος,

β) τη δυνατότητα μείωσης έως και κατά 2 μονάδες των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν σήμερα (9%, 22%, 28%, 36% και 44%). Θα είναι τότε η δεύτερη φορά που, μετά από πέντε χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρά σε ελαφρύνσεις και μειώσεις στη φορολογική κλίμακα. Προς μείωση ή χαλάρωση βαίνουν και τα τεκμήρια εισοδήματος που πιάνουν πάνω από μισό εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ καταργείται, ενδεχομένως πλήρως, το τεκμαρτό σύστημα και για τους επαγγελματίες, αν υπάρξουν συμμόρφωση και περιορισμός φοροδιαφυγής μετά και τα νέα μέτρα.

Γιατί τώρα;

Στο επιτελείο της κυβέρνησης εξηγούν ότι υπό την τεράστια πίεση των μνημονίων την περασμένη δεκαετία οι ανισότητες και φορολογικές αδικίες που προϋπήρχαν εντάθηκαν αντί να αμβλυνθούν.

Πλέον, όμως, «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε άλλη αφετηρία. Υπάρχουν αναπτυξιακό κλίμα και περίσσευμα ανάπτυξης που παράγεται κάθε χρόνο. Στην προηγούμενη τετραετία πετύχαμε μια καλύτερη ισορροπία σε φόρους και εισφορές, ενώ σε αυτή την τετραετία πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πώς θα μοιράσει η κυβέρνηση τα βάρη πιο δίκαια».
Και τονίζουν: «Στα μνημόνια δεν υπήρχαν αυτές οι συνθήκες. Οποια ανακατανομή βαρών κι αν έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις, το μόνο που μπορούσαν να αναδιανείμουν ήταν η μιζέρια. Τώρα όμως που παράγεται περισσότερη ανάπτυξη και έχουν μειωθεί οι φόροι και εισφορές στους μισθωτούς έχοντας διευκολύνει τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις, πρέπει πλέον η κυβέρνηση να χαράξει νέα πολιτική και για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης να αναδιανείμει τα βάρη, έχοντας στα χέρια της έως και 3 δισ. επιπλέον τα επόμενα τρία χρόνια από αυτούς που κατάφεραν να μην πληρώνουν ποτέ τίποτα».

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η ίδια πρόνοια έχει ληφθεί ακόμα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αντιδρούν ιδιαίτερα με το μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης, το οποίο τους αφορά. Ενδεικτικό μάλιστα θεωρούν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και το εξής στοιχείο για τις συνέπειες που έχει το συγκεκριμένο μέτρο στον κλάδο των δικηγόρων/νομικών:

■ το 30% θα δει μείωση φόρου,
■ το 12% δεν θα δει απολύτως καμία διαφορά,
■ το 14% θα δει αύξηση κάτω από 500 ευρώ,
■ το 21% θα έχει αύξηση 500-1.000 ευρώ,
■ το 22% θα έχει αύξηση 1.000-3.000 ευρώ,
■ μόνο το 1% θα δει αύξηση πάνω από 3.000 ευρώ.

Για να φτάσει στον στόχο αυτό δεν αρκούν οι παρεμβάσεις για να πληρώνουν 600 εκατ. ευρώ παραπάνω (εν συνόλω) οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πολλαπλά εισπρακτικά οφέλη αναμένει η κυβέρνηση και από όλα τα άλλα νέα μέτρα (όταν αποδώσουν) για ψηφιακούς ελέγχους, myData, απαγόρευση μετρητών σε συναλλαγές.

Ιδιαίτερα, όμως, και από τα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, που φτάνουν στον αποκλεισμό από την αγορά όσων συλλαμβάνονται για παραβάσεις. Και όλα αυτά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ελαφρύνσεις σε άμεσους ή έμμεσους φόρους για τα συνήθη υποζύγια.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Θέλουμε να βάλουμε τάξη στο χάος των παραπλανητικών προσφορών

Γιάννα Ανδρονοπούλου: Το νέο «αφεντικό» της Microsoft και η μεγάλη επένδυση των Data Centers

Η Ιταλία βγήκε από τη ζώνη κινδύνου «junk» της Moody’s – Βαθιά «ανάσα» για τη Μελόνι (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ