search icon

Bloomberg

Σε υψηλό δεκαετίας ο πληθωρισμός στη Σουηδία

Η κορόνα έκανε ράλι, κερδίζοντας περισσότερο από 1% έναντι του ευρώ.

Ο πληθωρισμός της Σουηδίας διέψευσε τις προβλέψεις των οικονομολόγων τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας την υπόθεση ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και το Δεκέμβριο, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι τιμές καταναλωτή με σταθερό επιτόκιο αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2,5% το Σεπτέμβριο, αυξημένες κατά 2,2% σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας την Πέμπτη. Οι αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg είχαν κάνει την εκτίμηση για ποσοστό 2,3%, ενώ η Riksbank είχε προβλέψει 2,4%. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% μέσα στον μήνα. Η τιμή κόστος + κίνητρο (με εξαίρεση τον τομέα της ενέργειας), μια μέτρηση που παρακολουθείται στενά για τις υποκείμενες πιέσεις των τιμών, αυξήθηκε κατά 1,6% ετησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Riksbank.

Η κορόνα έκανε ράλι, όπως μετέδωσαν οι ειδήσεις, κερδίζοντας περισσότερο από 1% έναντι του ευρώ.

Με τη βασική μέτρηση του πληθωρισμού να βρίσκεται πλέον πάνω από το στόχο του 2% από το Μάιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην κεντρική τράπεζα δήλωσαν ότι το Σεπτέμβριο σκόπευαν να ξεκινήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Nordea Bank Abp Andreas Wallstrom, τα στοιχεία της Πέμπτης “υποστηρίζουν την έκκλησή μας για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2018.”

 

 

 

Exit mobile version