Οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν η μια μετά την άλλη να εφαρμόζουν ή να σκέφτονται τον σταδιακό τερματισμό των πρωτοφανών μέτρων στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας που είδαμε να συμβαίνει μετά την επέλαση της πανδημίας. Ορατές αρχίζουν να γίνονται πλέον οι αποκλίσεις των τραπεζών στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής διεθνώς.

Η αμερικανική Fed δίνει το σήμα στις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Νότιας Κορέας και της Ν. Ζηλανδίας να αρχίσουν να εξετάζουν τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ήδη έχει αλλάξει ταχύτητα και επικεντρώνεται τώρα στον έλεγχο του χρέους, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι εκείνοι οι κλάδοι που συνεχίζουν να χρειάζονται ρευστότητα εξακολουθούν να τη λαμβάνουν.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Μεξικό, η Ουγγαρία και η Τσεχία αύξησαν τα επιτόκια, ενώ είχαν προηγηθεί εντός του 2021 η Βραζιλία, η Τουρκία και η Ρωσία.

Η αλλαγή πολιτικής αναμένεται να είναι αργή καθώς οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού κάνουν περίπλοκη την επιστροφή στην ανάπτυξη και οι περισσότεροι περιμένουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι κάτι προσωρινό.

Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν δώσει το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. εκτιμούν ότι το μέσο επιτόκιο παγκοσμίως θα αυξηθεί οριακά ως το τέλος του 2021, στο 1,28% από 1,27% σήμερα.

Η μετάβαση ωστόσο θα είναι κρίσιμο τεστ για την παγκόσμια ανάκαμψη και τις αγορές. Αν κινηθούν πολύ γρήγορα οι τράπεζες κινδυνεύουν να φοβίσουν τους επενδυτές, να πλήξουν την εμπιστοσύνη και να καθηλώσουν την ανάκαμψη. Αν πάλι κινηθούν πολύ αργά, θα μπορούσαν να εντείνουν τον πληθωρισμό και να επιδεινώσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς θα αυξάνονται οι τιμές των κατοικιών και άλλων στοιχείων ενεργητικού.

Αφού ενήργησαν από κοινού για να αντιστρέψουν την απόρροια της πανδημίας, οι ιθύνοντες που κινούνται με διαφορετικούς ρυθμούς θα προκαλέσουν επίσης επιπτώσεις στις αγορές. Την περασμένη εβδομάδα στην ευρωζώνη, για παράδειγμα, οι μετοχές που κέρδισαν και οι αποδόσεις των ομολόγων σταμάτησαν να ανεβαίνουν λόγω των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει σε σχέση με την Fed.

Η απομάκρυνση από τη νομισματική στήριξη συμπίπτει με ενδείξεις ότι η παγκόσμια ανάκαμψη μπορεί να μετριαστεί καθώς οι μαζικές κυβερνητικές δαπάνες εξασθενίζουν και η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται. Αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος σχεδιάζει περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα μεγάλης κλίμακας για τις ΗΠΑ, αναμένεται να εφαρμοστούν με βραδύτερο ρυθμό.

Οι αισιόδοξοι λένε ότι υπάρχει αρκετά ισχυρό μομέντουμ, και ότι η ανάκαμψη θα αντέξει τον τερματισμό της στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς και ότι η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών είναι ακόμα μακρυά.

ΟΙ εμβολιασμοί επιταχύνουν και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη θα βοηθήσει την ανάπτυξη, μαζί με την άνοδο της καταναλωτικής ζήτησης που ανέρχεται σε αρκετά τρισ.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία έχει δείξει ότι η διαχείριση της εξόδου από την κρίση δεν είναι κάτι εύκολο.

Οι προσπάθειες να απογαλακτιστούν οι αγορές από τη σταδιακή τροφοδοσία φτηνής ρευστότητας τα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τρόμαξαν τους επενδυτές.

Προς το παρόν, η ανάκαμψη των ΗΠΑ και η δυναμική για ταχύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη και την Ιαπωνία δίνει στις κεντρικές τράπεζες ένα παράθυρο για να μειώσουν τα σχέδια υποστήριξης έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο στη Natixis, Alicia Garcia Herrero.

Όπως δηλώνει η ίδια χαρακτηριστικά: «Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική έχει κορυφωθεί. Και δικαίως.»

Διαβάστε ακόμη:

Johnson & Johnson: Ίσως χρειαστεί και ενισχυτική δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Νέες αντικειμενικές και… σχολική φοίτηση βάζουν σε κίνδυνο χιλιάδες δικαιούχους

UBS: Πληθωρισμός και μετά την πανδημία – Οι «χρυσοί» κλάδοι για επενδύσεις