Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει τυχόν απειλές των ΗΠΑ περί δασμών, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τονίζοντας όμως ότι ελπίζει σε μια συμφωνία με διαπραγματεύσεις που θα μπορέσει να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο.
Τα σχόλια του Σολτς στην τηλεόραση του Bloomberg υπογραμμίζουν το διακύβευμα για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι θα επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο τις επόμενες εβδομάδες – την ώρα που ο Σολτς αντιμετωπίζει τις γερμανικές εκλογές τις αμέσως επόμενες ημέρες, τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του θα χάσουν.
«Είμαστε αρκετά ισχυροί για να αντιδράσουμε σε ό,τι βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε ο Σολτς το Σάββατο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Αλλά θα πρέπει να αντιδρούμε πάντα με τρόπο που να προσφέρει πάντα την ευκαιρία για μια συμφωνία – γιατί αυτό είναι καλύτερο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ιδίως στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ στις 12 Μαρτίου και σχεδιάζει να παρουσιάσει νέους δασμούς στα αυτοκίνητα ήδη από τον Απρίλιο. Την Πέμπτη διέταξε την κυβέρνησή του να εκπονήσει σχέδια για την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε πολυάριθμους εμπορικούς εταίρους, την πιο εκτεταμένη εμπορική του δράση μέχρι στιγμής.
Ο Σολτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ των 27, καλεί τις ΗΠΑ να συζητήσουν τρόπους αποφυγής της κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης.
«Υπάρχει προθυμία και γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι είναι καλύτερα να συμφωνήσουμε σε κάτι που θα μας βοηθήσει όλους», δήλωσε. «Και είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή για να δράσει και να αντιδράσει».
Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη λόγω του μεγάλου εμπορικού πλεονάσματος που δημιουργεί η βιομηχανία της, η οποία είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές, και του κόστους απεξάρτησης από τη φθηνή ρωσική ενέργεια. Οι οικονομικοί αντίξοοι άνεμοι συνέβαλαν επίσης στην αύξηση της υποστήριξης προς το ακροδεξιό κόμμα AfD, το οποίο υποστηρίζει ανατρεπτικές αλλαγές πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου από την ευρωζώνη, της αντιστροφής των προσπαθειών για την απαλλαγή του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα και της απέλασης μεταναστών μεγάλης κλίμακας.
«Ενεργούμε από κοινού και και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κάτι που νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό. Και έτσι είμαι αρκετά σίγουρος ότι μια καλή λύση είναι εφικτή και όλοι πρέπει να εργαστούν για να την πραγματοποιήσουν», δήλωσε ο Σολτς στη συνέντευξη πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.
Η ΕΕ έχει υποσχεθεί να απαντήσει στους δασμούς που θα επιβάλουν στα μέταλλα οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας μια πιθανή εμπορική διαμάχη. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ετοιμάσει πολλαπλούς καταλόγους αμερικανικών προϊόντων για αντίποινα σε περίπτωση που ο Τραμπ προχωρήσει σε δασμούς, διαμορφώνοντας διάφορες πιθανότητες ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι ΗΠΑ.
Η οικονομία της Γερμανίας πέρασε από 40 κύματα από τη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο Σολτς το 2021. Τα σχέδια οικονομικού εκσυγχρονισμού της κυβέρνησης συνασπισμού του Καγκελαρίου ανατράπηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και την εμπορική ένταση που κλιμακώθηκε μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα.
Ενώ το κόμμα του υπολείπεται του συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU και του AfD στις δημοσκοπήσεις, ο Σολτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κερδίσει την επανεκλογή του, επικαλούμενος μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Σχετικά με την Ουκρανία, κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να καταστήσει σαφές στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.
«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα είναι δυνατή καμία λύση χωρίς να ληφθούν υπόψη οι Ουκρανοί», δήλωσε ο Σολτς. «Και προφανώς, αν κάποιος θέλει η Ευρώπη να συμμετάσχει στις δομές μετά τον τερματισμό του πολέμου στο μέλλον, είναι απαραίτητο να συζητηθεί αυτό με την Ευρώπη και να ενσωματωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε αυτές τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».
Ο Σολτς υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μαζί δαπανούν περισσότερα για την Ουκρανία από ό,τι οι ΗΠΑ, προσθέτοντας: «Και αυτή είναι η βάση για να πούμε ότι όλοι πρέπει να υπολογίζουν λαμβάνοντας υπόψη κι εμάς».
Για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση περισσότερων αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, η ΕΕ θα πρέπει να χαλαρώσει τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες της, ώστε να επιτρέψει στα κράτη μέλη να έχουν περισσότερο χώρο για επενδύσεις, δήλωσε.
«Όταν πρόκειται για την Ευρώπη, νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα», δήλωσε. «Πρέπει να αλλάξουμε αυτές τις συμφωνίες, ώστε αυτό να είναι εφικτό για μια χώρα να το κάνει».
Ερωτηθείς εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μοντέλο για την επέκταση των αμυντικών δαπανών στο μέλλον για την Ευρώπη, ο Σολτς απάντησε χαρακτηριστικά: «Όχι, όχι, όχι. Δεν είναι αυτό το μοντέλο. Ήμουν πραγματικά ακριβής σήμερα το πρωί λέγοντας ότι αυτό που προτείνω είναι να δοθεί στις χώρες το περιθώριο για επιπλέον δαπάνες».
Διαβάστε ακόμη
Πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε θερμοκήπια – Τι προβλέπει (pic)
Τα deals που αλλάζουν τον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα